421
Οι Αμερικανοί κάνουν λόγο για διαδηλώσεις «δεκάδω χιλιάδων» στους δρόμους της Θεσσαλονίκης και ο Νίμτις πιέζει τους Σκοπιανούς να εγκρίνουν τη συμφωνία των Πρεσπών γιατί «μπορεί να αλλάξει και η κυβέρνηση στην Ελλάδα» | INTIMEnews

Tσίπρας «ο ανεπιθύμητος»: Το μήνυμα εν όψει ΔΕΘ και η προειδοποίηση των Αμερικανών

Protagon Team Protagon Team 5 Σεπτεμβρίου 2018, 15:45
Οι Αμερικανοί κάνουν λόγο για διαδηλώσεις «δεκάδω χιλιάδων» στους δρόμους της Θεσσαλονίκης και ο Νίμτις πιέζει τους Σκοπιανούς να εγκρίνουν τη συμφωνία των Πρεσπών γιατί «μπορεί να αλλάξει και η κυβέρνηση στην Ελλάδα»
|INTIMEnews

Tσίπρας «ο ανεπιθύμητος»: Το μήνυμα εν όψει ΔΕΘ και η προειδοποίηση των Αμερικανών

Protagon Team Protagon Team 5 Σεπτεμβρίου 2018, 15:45

Η «Εφημερίδα των Συντακτών» μπορεί να διαβεβαιώνει στο πρωτοσέλιδό της για την αρτιότητα των μέτρων ασφαλείας στη ΔΕΘ -με τη συνδρομή μάλιστα πρακτόρων του FBI, όπως γράφει στο «pro Uncle Sam» «χτύπημά» της- στο Γενικό Προξενείο των ΗΠΑ όμως, δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τις διαστάσεις που ενδέχεται να λάβουν οι συγκεντρώσεις – εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στη Θεσσαλονίκη το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

Στη σχετική προειδοποίηση που εξέδωσε το αμερικανικό προξενείο, γίνεται λόγος για μεγάλες διαδηλώσεις «δεκάδων χιλιάδων» ανθρώπων την περίοδο της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης (7-16 Σεπτεμβρίου). Σύμφωνα πάντα με το ίδιο δελτίο της διπλωματικής Αρχής των ΗΠΑ, οι διαδηλώσεις ενδέχεται να είναι μεγαλύτερες από το συνηθισμένο «λόγω του τρέχοντος πολιτικού κλίματος».

Στο πλαίσιο αυτό συνιστάται στους αμερικανούς πολίτες να κρατούν «χαμηλό προφίλ» τη συγκεκριμένη περίοδο (και ενώ οι ΗΠΑ είναι τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ), να αποφεύγουν τους χώρους – περιοχές συγκεντρώσεων – διαδηλώσεων και αν βρεθούν κατά λάθος κοντά, να επιδείξουν τη μέγιστη δυνατή προσοχή για την ασφάλειά τους.

Το κλίμα πάντως προμηνύεται εκρηκτικό κυρίως λόγω του ζητήματος της ονομασίας της γειτονικής ΠΓΔΜ και της εμπλοκής του αμερικανικού παράγοντα στην υπογραφή και στήριξη της συμφωνίας των Πρεσπών.

Μετά και τις τελευταίες αποκαλύψεις των Wikileaks για τις πάγιες διεκδικήσεις των Σκοπίων που κατά ένα μεγάλο ποσοστό ικανοποιήθηκαν με τη συμφωνία των Πρεσπών, οι αντιδράσεις έχουν πολλαπλασιαστεί και το νέο συλλαλητήριο που προετοιμάζεται εν όψει και της υποδοχής του Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη, αναμένεται να είναι μαζικό.

Ηδη οι δρόμοι της πόλης έχουν γεμίσει με απεικονίσεις του Πρωθυπουργού και την επιγραφή «ανεπιθύμητος» από κάτω, λόγω της στάσης του στο Μακεδονικό (φωτογραφίες κάτω από seleo.gr).

Νίμιτς: Προσοχή γιατί μπορεί και να αλλάξει η κυβέρνηση στην Ελλάδα

Την ίδια ώρα ο αμερικανός ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, κάλεσε πολίτες και κόμματα της ΠΓΔΜ να στηρίξουν τη συμφωνία στο επικείμενο δημοψήφισμα, γιατί μπορεί να αλλάξει η κυβέρνηση στην Ελλάδα και να χρειαστούν άλλα 25 χρόνια για να υπάρξει αντίστοιχη ευκαιρία επίλυσης της χρονίζουσας διαφοράς.

Σε συνέντευξή του στο «Balkaninsight», ο κ. Νίμιτς χαρακτήρισε παράλογο να περιμένουν κάποιοι στα Σκόπια καλύτερη συμφωνία στο μέλλον. «Τους απαντώ: Δεν ξέρετε πού θα βρίσκεται τότε η ΕΕ, αν θέλουν να εντάξουν ένα νέο μέλος, δεν ξέρετε τις θα συμβεί στο ΝΑΤΟ, δεν ξέρετε τι θα γίνει στην Ελλάδα με τις αλλαγές κυβέρνησης», είπε και προειδοποίησε:

«Εάν δεν εγκριθεί (η συμφωνία των Πρεσπών, δεν διαβλέπω άλλη λύση βραχυπρόθεσμα […] Χρειάστηκαν 25 χρόνια για να πετύχουμε αυτήν την λύση και ενδέχεται απαιτηθούν άλλα 25» εάν απορριφθεί.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...