953
Ο Ντόναλντ Τραμπ σε ένα χαρακτηριστικό στιγμιότυπο. Το νέο βιβλίο του Μπομπ Γούντγουορντ αποκαθηλώνει τον 45ο πρόεδρο των ΗΠΑ | REUTERS/Yuri Gripas

Είναι ο Τραμπ ένας ηλίθιος; Στον Λευκό Οίκο κάποιοι το πιστεύουν

Protagon Team Protagon Team 5 Σεπτεμβρίου 2018, 09:48
Ο Ντόναλντ Τραμπ σε ένα χαρακτηριστικό στιγμιότυπο. Το νέο βιβλίο του Μπομπ Γούντγουορντ αποκαθηλώνει τον 45ο πρόεδρο των ΗΠΑ
| REUTERS/Yuri Gripas

Είναι ο Τραμπ ένας ηλίθιος; Στον Λευκό Οίκο κάποιοι το πιστεύουν

Protagon Team Protagon Team 5 Σεπτεμβρίου 2018, 09:48

Την εικόνα ενός Λευκού Οίκου σχεδόν σε διάλυση, με έναν πρόεδρο ασταθή, προσβλητικό και εντελώς άσχετο για κρίσιμα ζητήματα, περιγράφει το βιβλίο του θρυλικού Μπομπ Γούντγουορντ για τον Ντόναλντ Τραμπ και την προεδρία του.

Το 448 σελίδων βιβλίο, που κυκλοφορεί τη σημαδιακή 11η Σεπτεμβρίου, έχει τίτλο: «Fear: Trump in the White House». Φόβος, o Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Στα αποσπάσματα που διέρρευσαν στον Τύπο, ο βετεράνος ρεπόρτερ –ο οποίος στη δεκαετία του 1970 μαζί με τον Καρλ Μπέρνσταϊν είχαν αποκαλύψει μέσα από τις σελίδες της Washington Post το σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ που έριξε τον Ρίτσαρντ Νίξον– περιγράφει με τα μελανότερα χρώματα την απογοήτευση και απόγνωση σημαντικών στελεχών για τον 45ο πρόεδρο των ΗΠΑ.

Σχεδόν ο κάθε ένας μέσα στην προεδρική κατοικία έχει να πει κάτι άσχημο, προσβλητικό ή και υβριστικό για τον πρόεδρο! Αλλά και ο Τραμπ δεν μένει έξω από τον χορό των προσβολών.

Ο πρώην προσωπάρχης Ρέιντς Πρίμπους «περιφέρεται εδώ και εκεί σαν το ποντίκι». Στον υπουργό Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος είπε κατά πρόσωπο ότι δεν τον εμπιστεύεται και ότι «έχει περάσει η μπογιά σου».

Τα χειρότερα σχόλια τα έχει κάνει για τον υπουργό Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς. Δεν είναι μόνο ότι τον έχει ειρωνευτεί σε πολλά tweet, κατ’ιδίαν τον αποκαλεί μπροστά σε άλλους «πνευματικά καθυστερημένο» και «χαζό Νότιο που δεν κάνει ούτε για δικηγόρος στην Αλαμπάμα».

Μπέρνσταϊν: Εχουμε τον Τραμπ γυμνό

Το δημοσιογραφικό έτερον ήμισυ του Μπομπ Γούντγουορντ, ο Καρλ Μπέρνσταϊν, τόνισε στον Αντερσον Κούπερ του CNN ότι το περιεχόμενο του βιβλίου είναι «εξαιρετικά σοβαρό».

Κάλεσε μάλιστα ευθέως τον προσωπάρχη του Λευκού Οίκου Τζον Κέλι να παραιτηθεί: «Στρατηγέ Κέλι, θα έπρεπε να παραιτηθείτε για το καλό της πατρίδας».

«Κανένας δεν πρέπει να πάρει κανενός είδους ανακούφιση ή χαρά από αυτά που αναφέρει ο Μπομπ», συμπλήρωσε και τόνισε ότι «έχουμε τον Τραμπ γυμνό σε όλο το αφήγημα της προεδρίας του – παράτολμες αποφάσεις, ανεντιμότητα. Είναι τρομακτικό και καταδικαστικό πορτρέτο».

Το προσωπικό του Λευκού Οίκου παίρνει την εκδίκησή του από τον προσβλητικό πρόεδρο.

Ο προσωπάρχης Τζον Κέλι, γράφει ο Γούντγουορντ, φέρεται να έχει επανειλημμένα αποκαλέσει τον πρόεδρο «ηλίθιο». Ο προηγούμενος προσωπάρχης Ρέιντς Πρίμπους έλεγε ότι η προεδρική κρεβατοκάμαρα είναι το «εργαστήρι του Διαβόλου» γιατί εκεί γράφει τα περιβόητα tweet. Και ο υπουργός Αμυνας Τζέιμς Μάτις θεωρεί ότι ο Τραμπ έχει για την εξωτερική πολιτική την «αντίληψη παιδιού της 5ης ή της 6ης Δημοτικού».

Ο Μπομπ Γούντγουορντ (REUTERS/Alex Gallardo/File Photo)
«Χειρότερα και από αυτό που φοβόμασταν»

Σε μια πρώτη ανάλυση του εκρηκτικού βιβλίου του Γούντγουορντ, ο πολιτικός αναλυτής του CNN Κρις Σιλίζα ευθύς εξαρχής λέει ότι είναι όσο άσχημο για τον Λευκό Οίκο μπορεί να φανταστεί  κανένας. Ισως μάλιστα είναι και ακόμη χειρότερο.

Ο αναλυτής επιμένει ιδιαίτερα στο ότι ο Λευκός Οίκος δεν μπορεί να κάνει πολλά για να προσβάλει το περιεχόμενο του βιβλίου. Ο Γούντγουορντ είναι εξαιρετικά έμπειρος και αναμφισβήτητου κύρους δημοσιογράφος, στον οποίο όλοι θα μιλούσαν. Σχεδόν το έκανε και ο Τραμπ, αν και όχι με την μορφή συνέντευξης για να είναι και αυτός πηγή του δημοσιογράφου.

Είναι πιθανό ότι ο Τραμπ κάποια στιγμή θα εκραγεί κατά του δημοσιογράφου – όπως πάντα μέσα από κάποιο tweet. Ίσως πάρει πίσω κάποια πράγματα, αλλά η γενική εντύπωση της αποδιοργάνωσης μέσα στον Λευκό Οίοκο, όπως την περιγράφει το βιβλίο θα μείνει.

Με μία λέξη, καταλήγει ο Σιλίζα, η εικόνα που μας μένει για τον Τραμπ και την προεδρία του είναι «τρομακτική. Με δύο λέξεις, είναι απόλυτα τρομακτική».

Τι άλλο μαθαίνουμε

– Οι σύμβουλοι του Τραμπ πολλές φορές τού παίρνουν τα έγραφα από το γραφείο ή τα κρύβουν για να μην τα υπογράψει. Ενα από αυτά, για παράδειγμα, αποσύρει τις ΗΠΑ από την εμπορική συμφωνία NAFTA. Αυτό για να προστατεύσουν την προεδρία και τη χώρα την ίδια από τις επικίνδυνες παρορμήσεις του Τραμπ. Ωστόσο κατά τον δημοσιογράφο, η πράξη τους «δεν είναι τίποτα άλλο από πραξικόπημα».

– Μια εικονική κατάθεση στον ειδικό ανακριτή Ρόμπερτ Μόλερ, ο οποίος ερευνά την επιρροή της Ρωσίας, πήγε τόσο άσχημα που ο Τζον Ντάουντ, προσωπικός δικηγόρος του προέδρου, τού είπε ότι απλά πρέπει να αποφύγει να του μιλήσει. Φέρεται να είπε στον Μόλερ ότι δεν μπορεί να συμφωνήσει με την κατάθεση γιατί «δεν θέλει να αφήσει τον πρόεδρο να φανεί σαν ηλίθιος».

– Τον Απρίλιο του 2017 ο Τραμπ πρότεινε ανοιχτά στον Τζέιμς Μάτις οι ΗΠΑ να σκοτώσουν τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ. Αν και του απάντησε ότι θα το κοιτάξει άμεσα, μετά τη συνάντηση ο Μάτις σιωπηρά το άφησε να ξεχαστεί.

– Σε άλλη ευκαιρία, ο Τραμπ μιλούσε μειωτικά για τους στρατηγούς του. «Πόσοι ακόμη θα σκοτωθούν στο Αφγανιστάν, πόσοι θα ακρωτηριαστούν», τους έλεγε και πρόσθετε ότι οι στρατιώτες στο μέτωπο κάνουν καλύτερη δουλειά από αυτούς.

Η αντίδραση του Λευκού Οίκου ήταν η αναμενόμενη. Ο Τραμπ ό,τι δεν του αρέσει το αποδίδει σε «fake news», έτσι λοιπόν, το βιβλίο του Γουντγουορντ περιέχει «κατασκευασμένα ψεύδη από δυσαρεστημένους πρώην υπαλλήλους». Επίσης ο Τραμπ φτάνει στο σημείο να πει ότι το βιβλίο είναι γραμμένο από έναν δημοσιογράφο «με πολλά προβλήματα αξιοπιστίας»!

Από την πλευρά της, η Washington Post τονίζει –και το αποδεικνύει με μια ηχογράφηση– ότι ο Γούντγουορντ επικοινώνησε στις 14 Αυγούστου με τον  Τραμπ για να μιλήσει και αυτός για το βιβλίο. Ο Τραμπ προσπαθούσε να φέρει την κουβέντα στις επιτυχίες του στην οικονομία και την εξωτερική πολιτική.

Φυσικά ο Γούντγουορντ δεν είναι κανένας τυχαίος και τα βιβλία του για τα παρασκήνια των προέδρων τις τελευταίες δεκαετίες τα περιμένουν όλοι με μεγάλο ενδιαφέρον.

Ο άνθρωπος που ως νεαρός ρεπόρτερ -μαζί με τον Καρλ Μπέρνσταϊν- αποκάλυψε το σκάνδαλο Γουότεργκειτ και γκρέμισε τον 37ο πρόεδρο των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Νίξον από τον Λευκό Οίκο, έχει προνομιακή πρόσβαση στους διαδρόμους της εξουσίας. «Είναι καλύτερα να του μιλήσεις παρά να μην του μιλήσεις καθόλου», όπως λένε στην Ουάσιγκτον.

* Το «Fear: Trump in the White House» του Μπομπ Γούντγουορντ κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Simon & Schuster στις 11 Σεπτεμβρίου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...