627
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στο βήμα της Βουλής, ενώ τον παρακολουθούν ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη | INTIMEnews

Τσίπρας: Nτροπή για το ΚΙΝΑΛ η ψήφιση του νομοσχεδίου για τις διαδηλώσεις – στόχος η αποτροπή τους

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουλίου 2020, 14:13
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στο βήμα της Βουλής, ενώ τον παρακολουθούν ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη
|INTIMEnews

Τσίπρας: Nτροπή για το ΚΙΝΑΛ η ψήφιση του νομοσχεδίου για τις διαδηλώσεις – στόχος η αποτροπή τους

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουλίου 2020, 14:13

Από όπου και να το πιάσει κανείς, το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις είναι ντροπή για κάθε δημοκρατικό πολίτη, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της Βουλής, εστιάζοντας τα «πυρά» του όχι μόνο στην κυβερνητική πλειοψηφία, αλλά στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ που τάχθηκε υπέρ της της νομοθετικής πρωτοβουλίας Χρυσοχοΐδη.

Σύμφωνα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προφανής σκοπός της ρύθμισης Χρυσοχοΐδη είναι «να λειτουργήσει αποτρεπτικά σε κάθε διαμαρτυρία, να εξαναγκάσει οργανώσεις, συλλογικότητες και ομάδες να αυτο-περιοριστούν, να αυτο-λογοκριθούν, να εγκαταλείψουν την ιδέα διοργάνωσης μιας συγκέντρωσης».

«Ακόμη μεγαλύτερη ντροπή όμως», παρατήρησε, «είναι να το ψηφίζει το νομοσχέδιο αυτό η κυρία Γεννηματά», κάνοντας παράλληλα λόγο για επίθεση σε συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα και χουντικής έμπνευσης και προέλευσης διατάγματα.

«Οι πολίτες βλέπουν μια κυβέρνηση που προσπαθεί να επαναφέρει διατάγματα του 1971. Πρόκειται για μια αντιδραστική τομή που καμία κυβέρνηση δεν διανοήθηκε από τη μεταπολίτευση» σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας και διερωτήθηκε:

«Πρόκειται απλά για τη συνάντηση του ακροδεξιού δόγματος Βορίδη με τη νεοδεξιά εμμονή Χρυσοχοΐδη; Ή μήπως αυτή η σπουδή σας – και μάλιστα να το φέρετε κατακαλόκαιρο- καλύπτει κάποιο φόβο για τις εξελίξεις και για τις ενδεχόμενες κοινωνικές αντιδράσεις που έρχονται από φθινόπωρο;»

Κανένα ελληνικό Σύνταγμα από το 1964 δεν επέβαλε υποχρέωση γνωστοποίησης των συγκεντρώσεων, την είχαν μόνο τα χουντικά διατάγματα. Συνειδητά η ρήτρα αυτή απαλείφθηκε από το Σύνταγμα του 1975, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι το πιο εντυπωσιακό  δεν είναι σε αυτά που λέει το σχέδιο νόμου, αλλά σε αυτά που παραλείπει, καθώς -όπως σημείωσε- απουσιάζει η όποια διάταξη που να περιορίζει την αστυνομική δράση, ενώ δεν προβλέπει ούτε την παραμικρή απαγόρευση, υποχρέωση, ευθύνη στις αστυνομικές αρχές.

«Η αστυνομία λαμβάνει κάθε αναγκαίο μέτρο σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία» γράφει το άρθρο για τις υποχρεώσεις της αστυνομίας είπε ο κ. Τσίπρας, υποστηρίζοντας ότι αυτό στέλνει το εφιαλτικό μήνυμα «Το κράτος είστε εσείς». «Όλη η πολιτική της καταστολής, όλα όσα είδαμε έναν χρόνο τώρα, αποτυπώνονται στο νομοσχέδιο», τόνισε και κάλεσε τον Πρωθυπουργό να εξηγήσει στους Ελληνες και τις Ελληνίδες, «τι έχει να προσφέρει η σπουδή σας σήμερα να φέρετε ένα νομοσχέδιο που οδηγεί στην απαγόρευση των διαδηλώσεων. Τίνος η ζωή βελτιώνεται, σε ποιο πρόβλημα απαντά ο περιορισμός του συνταγματικού δικαιώματος του συνέρχεσθαι;».

Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ αναγνώρισε ότι υπάρχουν στιγμές που το υπάρχον πλαίσιο για τις διαδηλώσεις δεν τηρείται και προκαλείται δυσφορία και προβλήματα στη λειτουργία της πόλης, αυτό όμως, παρατήρησε, «δεν σημαίνει ότι πρέπει να πάμε στο άλλο άκρο και να καταστρατηγήσουμε το Σύνταγμα της χώρας».

Αρκετές φορές μικρές συγκεντρώσεις  προκάλεσαν κυκλοφοριακό κομφούζιο, αλλά κυκλοφοριακή συμφόρηση προκαλεί σήμερα και ο Μεγάλος Περίπατος του Κώστα Μπακογιάννη, που όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Τσίπρας, έχει πλέον μετατραπεί σε «Μεγάλο Περίγελο, με φοίνικες στην Πανεπιστημίου λες και είμαστε στο Μάλιμπου».

«Η χώρα μπαίνει σε μια περίοδο πάρα πολύ βαθιάς ύφεσης. Και χρειάζεται σχέδιο η χώρα, όραμα και ηγεσία ώστε να πατήσει ξανά γερά στα πόδια της ξανά. Όχι αυταρχισμό, καταστολή και προπαγάνδα, από τα καλοταϊσμένα με κρατικό χρήμα μέσα ενημέρωσης», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και στο σημείο αυτό εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση στον Πρωθυπουργό για τα χρήματα της καμπάνιας «Μένουμε Σπίτι».

Ομιλία στη Βουλή για το νομοσχέδιο για τις υπαίθριες συναθροίσεις

Ομιλία στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη: "Δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις και άλλες διατάξεις"

Geplaatst door Alexis Tsipras op Donderdag 9 juli 2020

«Μοιράσατε από την πίσω πόρτα του Μαξίμου €20 εκατ. χωρίς κανένα κριτήριο, λες και ήταν χρήματα της οικογένειάς σας. Δεν ντρέπεστε να λέτε τέτοια χοντρά ψέμματα στον ελληνικό λαό;» ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του.

Ο κ. Τσίπρας μιλησε για χρήματα του ελληνικού λαού που μοιράστηκαν χωρίς κανένα κριτήριο, με μόνο στόχο τη χειραγώγηση και «για να σας φιλοτεχνούν το προφίλ σες». Και χθες, συνέχισε το σφυροκόπημά του, «ήρθε το απόγειο της γελοιοποίησης, με την απόφαση Μαρινάκη να επιστρέψει τα χρήματα».

«Δεν την κάνατε καλά τη μοιρασιά και σας τα επέστρεψε ο κ. Μαρινάκης;» διερωτήθηκε ειρωνικά. «Δεν είναι εύκολο ο χορηγός σας να σας επιστρέφει τα χρήματα», συμπλήρωσε καυστικά, καλώντας τον επικεφαλής της κυβέρνησης να πάρει όλα τα χρήματα  της καμπάνιας πίσω και το πρόγραμμα της ντροπής, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...