929
Πλάνο από το βίντεο του ΣΥΡΙΖΑ για τις διαδηλώσεις | YouΤube

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιστρέφει στους δρόμους με σποτ ενάντια στο νομοσχέδιο Χρυσοχοΐδη

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουλίου 2020, 12:11
Πλάνο από το βίντεο του ΣΥΡΙΖΑ για τις διαδηλώσεις
|YouΤube

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιστρέφει στους δρόμους με σποτ ενάντια στο νομοσχέδιο Χρυσοχοΐδη

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουλίου 2020, 12:11

Την ώρα που οι αντιδράσεις για το νομοσχέδιο Χρυσοχοΐδη για τις διαδηλώσεις κλιμακώνονται, με τριπλή (!) συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας απόψε -ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου- στο κέντρο της Αθήνας, ο ΣΥΡΙΖΑ σήμανε την επιστροφή του στους δρόμους με σποτ υπό τον τίτλο «Η ιστορία των διαδηλώσεων, είναι η ιστορία του κόσμου», υποσχόμενος ακόμη πιο μαχητικές μορφές αντιπολίτευσης.

Ξεκινώντας από τις απεργίες του 19ου αιώνα στο Σικάγο για τα εργασιακά δικαιώματα, υπό τον ήχο του «Bella ciao» και κάνοντας ένα πέρασμα από τα Δεκεμβριανά του ’44, τον Μάη του ’68, τη Γένοβα, αλλά και τις πρόσφατες διαδηλώσεις για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, με ολίγον από «Αγανακτισμένους» στην Πλατεία Συντάγματος, το νέο σποτ της Κουμουνδούρου -μετά από αυτά για τους αργυρώνητους δημοσιογράφους (εδώ) και για τα πρώτα «γενέθλια» της κυβέρνησης Μητσοτάκη (εδώ)- καταλήγει με το σύνθημα «Δεν θα περάσει» για το «νομοσχέδιο της απαγόρευσης των διαδηλώσεων», όπως επιμένει να το αποκαλεί.

Σημειώνεται ότι στις 19.00 η ΑΔΕΔΥ έχει προγραμματίσει συλλαλητήριο κατά του νομοσχεδίου στην Πλατεία Κλαυθμώνος από κοινού με το Εργατικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ) και άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις. Σχετικό κάλεσμα συμμετοχής έχουν απευθύνει πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ (εδώ).

Στις 20.00 έρχεται το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα, ενώ αντίστοιχες συγκεντρώσεις θα γίνουν και σε άλλες πόλεις της χώρας ( Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο).

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 έχουν δηλώσει ότι θα καταψηφισουν το νομοσχέδιο. ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ  έχουν ζητήσει ονομαστικές ψηφοφορίες επί της αρχής, επί των άρθρων που αφορούν στις συναθροίσεις και επί του άρθρου για τη «σύσταση Διεύθυνσης Πρόληψης της Βίας στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη».

Ενστάσεις εξακολουθεί να έχει το Κίνημα Αλλαγής αν και ανακοίνωσε ότι θα ψηφίσει επί της αρχής, ενώ εκτός από το κυβερνών κόμμα το νομοσχέδιο θα ψηφίσει και η Ελληνική Λύση.

Τροπολογία από ΚΙΝΑΛ

Ειδικά για το ζήτημα της ευθύνης του διοργανωτή στο άρθρου 13 (Ο οργανωτής δημόσιας υπαίθριας συνάθροισης ευθύνεται για την αποζημίωση όσων υπέστησαν βλάβη της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας και της ιδιοκτησίας από τους συμμετάσχοντες στη δημόσια υπαίθρια συνάθροιση), ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας συμφώνησε ότι ο υπουργός πρέπει να το επανεξετάσει.

Για το ίδιο θέμα, και μιλώντας – όπως είπε – νομικά, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Χαράλαμπος Αθανασίου παρατήρησε ότι υπάρχει πλαίσιο στον αστικό κώδικα για την ενοχή εξ αποζημιώσεως (από δικοπραξία) και εκτίμησε πως η αυξημένη ευθύνη του οργανωτή θα μπορούσε να ήταν “εις ολόκληρον ευθύνη μαζί με τους δράστες” οι οποίοι θα προξενούσαν ζημίες.

Την κατάθεση τροπολογίας από το Κίνημα Αλλαγής, σε περίπτωση που δεν αλλάξει η κυβέρνηση τη διάταξη περί αστικής ευθύνης του διοργανωτή, προανήγγειλε ο βουλευτής του Κινήματος, Κώστας Σκανδαλίδης ενώ ο Βασίλης Κεγκέρογλου άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο το κόμμα του να ζητήσει και ονομαστική ψηφοφορία για καταψήφιση της διάταξης.

Η τροπολογία για την κατάργηση της διάταξης περί αστικής ευθύνης του οργανωτή συνάθροισης, κατατέθηκε από  22 βουλευτές του ΚΙΝΑΛ

Οπως αναφέρεται, η καθιέρωση γενικής αστικής ευθύνης του οργανωτή μίας συνάθροισης, δίχως να απαιτείται να επικαλεσθεί ο ενάγων συγκεκριμένη παράβαση η οποία να τελεί σε αιτιώδη συνάφεια µε τη βλάβη που προκλήθηκε, «εισάγει μία οιονεί εγγυητική ευθύνη του οργανωτή για όλες τις πράξεις που ενδεχομένως τελεσθούν στο πλαίσιο ή και στο περιθώριο μίας συνάθροισης και στρέφονται εις βάρος της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας και της περιουσίας κάποιου, ανεξαρτήτως του ποιος τις τέλεσε».

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, σημειώνεται, «ο οργανωτής μίας συνάθροισης βαρύνεται με υπέρμετρο μερίδιο ευθύνης και δη γενικής και αντικειμενικής, χωρίς τον αναγκαίο κατά τον δίκαιο αιτιώδη σύνδεσμο ανάμεσα σε μία πράξη και τον υπαίτιο αυτής».

Επικαλούμενοι την Επιτροπή της Βενετίας του Συμβουλίου της Ευρώπης και το Γραφείο Δημοκρατικών Θεσμών του ΟΑΣΕ, οι βουλευτές του ΚΙΝΑ τονίζουν  ότι «οι οργανωτές και οι εκπρόσωποι της συνάθροισης δεν πρέπει σε καµία περίπτωση να υποχρεούνται να πληρώνουν για ζημιές που προκλήθηκαν από άλλους συμμετέχοντες σε µία συνάθροιση» αλλά και σχετικές διατυπώσεις της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής, ζητούν την «πλήρη απαλειφή τής ως άνω προβληματικής ρύθμισης και την επαναφορά των γενικών διατάξεων του αστικού δικαίου, που προβλέπουν την ατομική ευθύνη αποζημίωσης εις βάρος του προσώπου που αποδεδειγμένα προκάλεσε τη ζημία».

Επίσης (άρθρο 2), ζητούν να τροποποιηθεί η πρόβλεψη του νομοσχεδίου για τη σύμφωνη γνώμη του αρμοδίου προέδρου Πρωτοδικών ως αναγκαίας προϋπόθεσης για την απαγόρευση μίας συνάθροισης, στο σημείο που «προβλέπεται ότι αν η ως άνω σύμφωνη γνώμη του δικαστή δεν παρέχεται εντός 24 ωρών από της υποβολής του σχετικού αιτήματος, τότε η αναγκαία σύμφωνη γνώμη θα τεκμαίρεται σιωπηρά». Συγκεκριμένα, προτείνουν: «Η σύμφωνη γνώμη της δικαστικής αρχής πρέπει να διατυπώνεται γραπτώς και με σαφήνεια και να μην τεκμαίρεται σιωπηρώς».

Με το 3ο άρθρο της τροπολογίας, οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ ζητούν τη «ρητή εξαίρεση των κοινοβουλευτικών πολιτικών κομμάτων και των τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων από το πεδίο εφαρμογής των διατάξεων του σχεδίου νόμου».

Με το 4ο άρθρο προτείνεται η «ρητή και καθολική απαγόρευση χημικών, όχι μόνο κατά την εξέλιξη μίας δημόσιας υπαίθριας συνάθροισης που τρέπεται σε βίαιη και τίθεται άμεσος κίνδυνος κατά της ζωής ή σωματική βλάβη, αλλά και κατά τον περιορισμό και την απαγόρευση δημοσίων υπαίθριων συναθροίσεων».

Τέλος, με το άρθρο 5 τονίζεται ότι «η απαγόρευση της “αντισυγκέντρωσης” δεν μπορεί να δικαιολογείται μόνο από τον χαρακτήρα αυτής ως συνάθροισης αντίθετης προς μία ήδη προγραμματισθείσα, αλλά περαιτέρω απαιτείται να επαπειλείται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια ή σοβαρή διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής σε ορισμένη περιοχή».

Μήνυμα Χρυσοχοΐδη σε ΣΥΡΙΖΑ

Από την πλευρά του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, «συμβούλεψε» τον ΣΥΡΙΖΑ να μην περιμένει ότι ο νόμος δεν θα εφαρμοστεί και ότι θα αποτελέσει «νέο πεδίο ασκήσεων ανυπακοής».

Κατά την τοποθέτησή του, ο κ. Χρυσοχοΐδης έκανε λόγο για  ένα «φαντασιακό – μαζικό κίνημα που ονειρεύεται ο ΣΥΡΙΖΑ το φθινόπωρο, όπως ο φτωχός τα καρβέλια».

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...