1402
|

Αυτή είναι η διαδρομή του χρήματος στο «τρίγωνο» Παππάς – Λιβανέζοι – Καλογρίτσας

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουλίου 2020, 11:16

Αυτή είναι η διαδρομή του χρήματος στο «τρίγωνο» Παππάς – Λιβανέζοι – Καλογρίτσας

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουλίου 2020, 11:16

Τη διαδρομή του χρήματος στην εικόνικη σύμβαση την 3 εκατ. ευρώ της «Τοξότης» του Χρήστου Καλογρίτσα με την λιβανέζικων συμφερόντων εταιρεία Al Ghandi & Consolidated Contractors International Company llc (CCC) , αποκαλύπτει μέσω της στήλης του στην εφημερίδα «Τα ΝΕΑ» (εδώ), ο δημοσιογράφος Γιώργος Παπαχρήστος.

Επικαλούμενος έγκυρες πηγές, ο δημοσιογράφος αναφέρει συγκεκριμένα ότι τα δανεικά της οικογένειας Χούρι (CCC) προς τον Καλογρίτσα έφτασαν με έμβασμα ύψους 3 εκατ. ευρώ στην Τράπεζα Αττικής, με αποστολέα κλάδο της πολυεθνικής κατασκευαστικής εταιρείας της οικογένειας.

Η εταιρεία ονομάζεται Consultants Construction Engineering Products (CCEP), έχει έδρα το Αμπου Ντάμπι και τα χρήματα στην εταιρεία Ι. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΑΕ μεταφέρθηκαν μέσω της διεθνούς τράπεζας HSBC με υποκατάστημα στο Αμπου Ντάμπι στις 29 Αυγούστου του 2016.

Είχε προηγηθεί στις 29 Ιουνίου 2016, έκτακτη συνεδρίαση της τριμελούς επιτροπής δανειοδοτήσεων της Τράπεζας Αττικής (η σύνθεσή της αποτελείτο από τον διευθύνοντα σύμβουλο Αλέξανδρο Αντωνόπουλο και τα μέλη της διοίκησης Αντώνιο Πρωτονοτάριο και Hλία Περτσινίδη), κατά την οποία εγκρίθηκε η χρηματοδότηση -μέσω δανείου- ύψους 15 εκατ. ευρώ των εταιρειών συμφερόντων Χρ. Καλογρίτσα, «Τοξότης» και «Νίκη».’

Συγκεκριμένα η «Τοξότης» έλαβε δάνειο €9 εκατ. και η «Νίκη» €6 εκατ., την ώρα ωστόσο που η πιστοληπτική τους ικανότητα ούτε καν δικαιολογούσε την τόσο υψηλή δανειοδότησή τους.

Προφανέστατα τα εν λόγω δάνεια δόθηκαν με άνωθεν εντολή .

Με το που παίρνει το δάνειο των €15 εκατ. ο Χρήστος Καλογρίτσας δημιουργεί την «Ι. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΑΕ», με σκοπό την εξασφάλιση μιας τηλεοπτικής άδειας.

Η εταιρεία έχει μετοχικό κεφάλαιο 8 εκατ. ευρώ, όπως απαιτεί ο νόμος Παππά. Επειδή όμως για να διεκδικήσει κανείς μια τηλεοπτική άδεια πρέπει να μην έχει οφειλές προς το Δημόσιο, καταβάλλει άλλα 5,5 εκατ. στη ΔΟΥ Νέας Σμύρνης για βεβαιωμένες οφειλές και πρόστιμα στον Γιάννη – Βλαδίμηρο Καλογρίτσα από το παρελθόν.

Στις 29/8/2016, συνεχίζει στην περιγραφή των γεγονότων ο Γιώργος Παπαχρήστος, στον λογαριασμό της «Ι. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ» ΑΕ στην Τράπεζα Αττικής φθάνει το έμβασμα των 3 εκατ. από την CCEP ως προκαταβολή για την υποτιθέμενη συνεργασία των δύο εταιρειών στην κατασκευή ενός mall στην περιοχή Αλ Ζαχίτ των Εμιράτων (περισσότερα εδώ).

Το μετοχικό κεφάλαιο της «Ι Καλογρίτσας» ξεπερνά πια τα 11 εκατ. ευρώ (€11,3 εκατ.) και στις 3 Οκτωβρίου μειώνεται κατά 3 εκατ. ευρώ, καθώς η εταιρεία μετέχει στον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών που όμως έχει άδοξο τέλος, λόγω της αντισυνταγματικότητας του νόμου Παππά.

Οι προκαταβολές επιστρέφονται και τότε η υπόθεση γίνεται πιο «ζουμερή» για τη «συνεργασία» Καλογρίτσα με την τότε κυβέρνηση.

CCC: «Εχουμε εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη»

Την εμπιστοσύνη της στην ελληνική Δικαιοσύνη εκφράζει η κατασκευαστική CCC, με αφορμή την αντιδικία της με την εταιρεία του Χρήστου Καλογρίτσα.

Ειδικότερα, σε σχετική ανακοίνωσή της αναφέρει τα εξής:

«Η Consolidated Contractors Company (CCC) χρονολογείται από το 1952, όταν τρεις ταλαντούχοι νέοι επιχειρηματίες, οι αείμνηστοι Kamel Abdul-Rahman, Hasib Sabbagh και Said Khoury, ένωσαν τις δυνάμεις τους για τη ίδρυση μιας από τις πρώτες αραβικές κατασκευαστικές εταιρείες.

Το 1976, η CCC εγκαινίασε τα γραφεία της στην Αθήνα και έκτοτε θεωρεί την Ελλάδα τη δεύτερη πατρίδα της.

Η CCC δεν αναλαμβάνει έργα εντός της Ελλάδας σε συμμόρφωση με τον Νόμο 89/1967, που αναφέρεται σε επιχειρήσεις των οποίων αποκλειστικός σκοπός είναι η παροχή υποστήριξης στα κεντρικά τους καταστήματα και σε θυγατρικές εκτός Ελλάδος (Λίβανο και διάφορες χώρες του εξωτερικού αντίστοιχα).

Μετά από δεκαετίες ανάπτυξης, η CCC μια οικογενειακή επιχείρηση, έχει εξελιχτεί σε έναν διεθνή κατασκευαστικό όμιλο, πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, ο οποίος εξειδικεύεται στην υλοποίηση μεγάλων και απαιτητικών κατασκευαστικών έργων παγκοσμίως.

Παρόλο που οι επιχειρηματικές δραστηριότητές της CCC είναι εκτός Ελλάδος, όπως σε όλη τη Μέση Ανατολή, την Αφρική, την Ασία, την Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών (CIS ή ΚΑΚ), η συνεισφορά της στην ελληνική οικονομία είναι ουσιαστική. Μετουσιώνεται κυρίως μέσω της δημιουργίας άμεσης οικονομικής αξίας που κατανέμεται σε λειτουργικές δαπάνες, φορολογία, αποδοχές και παροχές εργαζομένων και προγραμμάτων εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.

Η CCC παρακολουθεί προσεκτικά τις πρόσφατες εξελίξεις και απορρίπτει κατηγορηματικά την παραπλανητική απεικόνιση της εταιρείας, όπως προβάλλεται από μερίδα των μέσων.

Σε συνέχεια της απόφασης υπέρ της CCC στο Ελβετικό Δικαστήριο, η CCC έχει πλήρη εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη και προσδοκά τη θετική έκβαση της νομικής της διαμάχης και στην Ελλάδα. Η CCC εκφράζει τη λύπη της που το όνομά της συνδέεται με μια πολιτική αντιπαράθεση και εμπιστεύεται πλήρως το ελληνικό δικαστικό σύστημα για την επίλυση της αντιδικίας με την εταιρεία “Τοξότης”».

Σύμφωνα πάντα με όσα αποκαλύπτει ο Γιώργος Παπαχρήστος, στις 19 Οκτωβρίου 2016 η «Ι. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ» ΑΕ που έχει συσταθεί μόνο για την τηλεόραση, τροποποιείται και μετονομάζεται σε Media Doc AE, με μέτοχο τον Ιωάννη – Βλαδίμηρο Καλογρίτσα κατά κύριο λόγο, μικρομέτοχο τον δημοσιογράφο Κώστα Βαξεβάνη και βασικό project το «Documento» (εφημερίδα και site).

Τον Φεβρουάριο του 2017, ο Ιωάννης – Βλαδίμηρος Καλογρίτσας αποχωρεί από τη Media Doc AE, παραιτούμενος κάθε αξίωσης υπέρ του συμ-μετόχου του, Κώστα Βαξεβάνη.

Παρά την αναιμική από άποψη κυκλοφορίας της φιλοκυβερνητικής -επί Πρώτης Φοράς Αριστερά- εφημερίδας, στα ταμεία της εμφανίζοντια να υπάρχουν 5 εκατ. ευρώ, τα 3 των Χούρι και 2 από το υπόλοιπο του δανείου της Attica Bank.

Αλλά δύο ονόματα στις απομαγνητοφωνήσεις των ηχητικών Μιωνή

Πέρα από όσα ακούγεται να λέει περί «μαγαζιού» κτλ ο Νίκος Παππάς στη συνομιλία του με τον επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή, από την απομαγνητοφώνηση προκύπτουν άλλα δύο ονόματα: ο «Γιώργος» και ο «Μιχάλης». Κατά τον «Μικροπολιτικό» των «ΝΕΩΝ», τα δύο ονόματα αντιστοιχούν στα πρόσωπα των πρώην υπουργών Γιώργου Βασιλειάδη και Μιχάλη Καλογήρου…

Διερωτώμενος πώς είναι δυνατόν να μην έχει υπάρξει για όλα αυτά έστω μία έρευνα από τον αρμόδιο εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς, ο Γιώργος Παπαχρήστος καταλήγει στα ακόλουθα συμπεράσματα-διαπιστώσεις:

– τα 3 εκατ. της CCEP (θυγατρικής του κατασκευαστικού κολοσσού CCC) είναι ο ορισμός της διακίνησης και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος: δόθηκαν στον Καλογρίτσα έναντι προκαταβολής για ένα ανύπαρκτο έργο που δήθεν θα έφερνε εις πέρας ο όμιλος Καλογρίτσα στο Αμπου Ντάμπι (όταν οι δυνατότητές του εξαντλούνταν σε υπογειοποίηση των δικτύων της ΔΕΗ…)

– το ζητούμενο είναι αν η (πλασματική έστω) συμφωνία μεταξύ της CCC και του Καλογρίτσα εμπίπτει στις διατάξεις του Ν. 89, βάσει του οποίου η οικογένεια Χούρι εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα τη δεκαετία του ‘80. Ο Ν. 89, ως γνωστόν, απαγορεύει σε εταιρείες που υπάγονται στις διατάξεις του να έχουν την οποιαδήποτε δραστηριότητα στην Ελλάδα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Τράπεζα της Ελλάδος θα διερευνήσει μέσω των μηχανισμών της αν παραβιάστηκαν και κατά ποιο τρόπο οι σχετικές διατάξεις του νόμου

– τα 3 εκατ. που κατά τον Καλογρίτσα δόθηκαν από την εταιρεία CCEP της οικογένειας Χούρι σε αυτόν κατόπιν της παρέμβασης του Νίκου Παππά και του White Porscha έφτασαν στην Τράπεζα Αττικής μέσω της τράπεζας HSBC. Πού βρίσκεται το ενδιαφέρον; Εκείνη ακριβώς την περίοδο καταδικαζόταν στη Βρετανία για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και της επιβάλλονταν πρόστιμα ύψους 2 δισ. ευρώ

– κατά τη διακίνηση των e-mail με τα οποία συνεννοούνται ο Φουάντ Χούρι εκ μέρους της οικογένειας και ο Καλογρίτσας, γίνεται σαφές ότι ο Χρήστος Καλογρίτσας διαθέτει έναν τουλάχιστον λογαριασμό στην Κύπρο. Πληροφορίες από έγκυρες πηγές τις οποίες επικαλείται ο δημοσιογράφος, αναφέρουν ότι η Τράπεζα της Ελλάδος ξεκίνησε ήδη τις έρευνες για να διαπιστωθεί τι κινήσεις έχουν γίνει μέσω του λογαριασμού αυτού και προς ποιους, φυσικά πρόσωπα ή εταιρείες

– ο τρόπος που αναφέρεται στο mail ο Φουάντ Χούρι «στον κυπριακό αριθμό» φανερώνει ότι αφορά τραπεζικό λογαριασμό ο οποίος προϋπήρχε της (εικονικής) συμφωνίας με τον Καλογρίτσα και ήταν γνωστός σε έναν κύκλο ανθρώπων. Και επειδή υπάρχει πάντα η γνωστή σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με την Κύπρο, πληροφορίες από άλλες πηγές αναφέρουν ότι θα διερευνηθεί ειδικότερα, μέσω δικαστικής συνδρομής, αν πρόκειται για λογαριασμό τον οποίο διαχειριζόταν ο γνωστός κύπριος δικηγόρος κύριος Αρτεμίου, του τριγώνου Αρτεμίου – Παππάς – Βενεζουέλα

– η δανειοδότηση του Καλογρίτσα με 15 εκατ. χωρίς καμία εγγύηση και μόνο με την απόφαση της τριμελούς επιτροπής δανειοδοτήσεων αποτελεί ξεκάθαρα κακουργηματική πράξη. Η Τράπεζα της Ελλάδος αντικατέστησε τα μέλη της διοίκησης της Αttica Bank, χωρίς όμως καμία άλλη συνέπεια ή έστω έρευνα από τον αρμοδιο εισαγγελέα.

Στα παραλειπόμενα, η αποκάλυψη ότι ο Aντώνιος Πρωτονοτάριος που μετείχε της επιτροπής δανειοδοτήσεων ως ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος της διοίκησης, ήταν πρόσωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα μάλιστα με κύκλους του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, τους οποίους επικαλείται ο κ. Παπαχρήστος, είναι ο άνθρωπος στον οποίο ο τέως πρωθυπουργός οφείλει το πτυχίο του, ενώ τον έχει φιλοξενήσει και στο σπίτι του στη Νάξο οικογενειακώς.

Τζανακόπουλος: «Ο Νίκος μάς κάλυψε»

Στον ΣΥΡΙΖΑ πάντως, προσπαθούν με όλους τους τρόπους να υποβαθμίσουν το θέμα, θεωρώντας το λήξαν.

«Το θέμα με τον κ. Παππά έχει λήξει», δήλωσε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τζανακόπουλος, υποστηρίζοντας ότι ο Χρήστος Καλογρίτσας έκανε τις επίμαχες καταγγελίες για το «σύστημα Παππά», «πάνω στον πανικό του».

Οσο για τον διαγωνισμό-παρωδία των τηλεοπτικών αδειών,  ο κ. Τζανακόπουλος επέμεινε πως δεν ήταν στημένος…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...