235
O Πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες | Facebook

Τσίπρας: Ναι, αλλάζουμε τον τρόπο εκλογής αρχιμουφτή, αλλά όχι λόγω Ερντογάν

Protagon Team Protagon Team 15 Δεκεμβρίου 2017, 17:23
O Πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες
|Facebook

Τσίπρας: Ναι, αλλάζουμε τον τρόπο εκλογής αρχιμουφτή, αλλά όχι λόγω Ερντογάν

Protagon Team Protagon Team 15 Δεκεμβρίου 2017, 17:23

Τη συζήτηση άνοιξε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου με δήλωσή του στο Κανάλι της Βουλής (η εκπομπή ήταν προγραμματισμένη να προβληθεί στις 21.00 της Παρασκευής) και λίγες μόλις ώρες αργότερα, το επιβεβαίωσε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός: ο τρόπος εκλογής αρχιμουφτή στη Θράκη θα αλλάξει, έτσι ώστε και να αναγνωρίζεται από την ελληνική Πολιτεία και να μην αμφισβητείται από τα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας.

Ο Αλέξης Τσίπρας θέλησε να διαβεβαιώσει ότι η πρωτοβουλία αυτή δεν έρχεται υπό τις πιέσεις της Αγκυρας και τις «παροτρύνσεις» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρά το γεγονός ότι συμπίπτει χρονικά με την επόμενη μέρα της επίσκεψης του τούρκου προέδρου στην Ελλάδα.

Η συζήτηση για το πώς οι θρησκευτικοί ηγέτες που αναγνωρίζει η ελληνική Πολιτεία για τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη δεν θα αμφισβητούνται από τη μειονότητα ή μέρος της μειονότητας, δεν αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, διευκρίνισε ο Πρωθυπουργός που άλλωστε δεν θα μπορούσε να πει κάτι διαφορετικό.

Η συζήτηση, έσπευσε να εξηγήσει, αφορά το «πώς θα μπορέσουμε να αμβλύνουμε υπαρκτές αντιθέσεις στο χώρο της μειονότητας που έχουν να κάνουν με το ότι μεγάλο τμήμα της δεν αναγνωρίζει τον επίσημο θρησκευτικό ηγέτη που αναγνωρίζει η ελληνική Πολιτεία».

«Πρέπει να την κάνουμε γιατί ούτε την ελληνική Πολιτεία τιμά αυτό, ούτε την μειονότητα την κάνει να αισθάνεται άνετα μια τέτοια πραγματικότητα», παρατήρησε, υπογραμμίζοντας την ανάγκη ο σχετικός διάλογος να γίνει με τους ίδιους τους έλληνες πολίτες μουσουλμανικής πίστης και να καταλήξει το συντομότερο δυνατό σε μια νομοθέτηση σε βάθος χρόνου».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...