271
Ο Κώστας Γαβρόγλου εμφανίζεται ανοιχτός στην εκλογή και όχι διορισμό μουφτή. Ερώτημα όμως είναι το εκλογικό σώμα | INTIMEnews

Θέμα εκλογής μουφτή στη Θράκη ανοίγει ο Γαβρόγλου

Protagon Team Protagon Team 15 Δεκεμβρίου 2017, 13:03
Ο Κώστας Γαβρόγλου εμφανίζεται ανοιχτός στην εκλογή και όχι διορισμό μουφτή. Ερώτημα όμως είναι το εκλογικό σώμα
|INTIMEnews

Θέμα εκλογής μουφτή στη Θράκη ανοίγει ο Γαβρόγλου

Protagon Team Protagon Team 15 Δεκεμβρίου 2017, 13:03

Μία μόλις εβδομάδα μετά την επίσκεψη Ερντογάν σε Αθήνα και Θράκη, ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, ανοίγει θέμα εκλογής μουφτή, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όπως λέει. Πρόκειται για μια δραματική αλλαγή της πολιτικής της ελληνικής Πολιτείας καθώς έως τώρα ο θρησκευτικός ηγέτης των μουσουλμάνων της Θράκης ορίζεται από το υπουργείο και δεν εκλέγεται.

Το θέμα της εκλογής μουφτή το είχε θέσει ο Ταγίπ Ερντογάν στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα, ως παράδειγμα μη τήρησης της Συνθήκης της Λωζάνης, άρα θα μπορούσε κανείς να ερμηνεύσει την πρωτοβουλία του κ. Γαβρόγλου ως ένα βήμα για ικανοποίηση του σχετικού αιτήματος του τούρκου προέδρου.

«Θα πρέπει να αρχίσει μια πολύ σοβαρή συζήτηση με την ίδια τη μειονότητα ως προς το θέμα της ορθολογικοποίησης της εκλογής μουφτήδων» τονίζει στη συνέντευξή του ο κ. Γαβρόγλου, για να συμπληρώσει όμως ότι υπάρχει ζήτημα εκλεκτορικού σώματος:

«Το σοβαρό ζήτημα που πρέπει να συζητηθεί -και νομίζω πρέπει να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα που υπάρχει για συζητήσεις- είναι ο προσδιορισμός του εκλεκτορικού σώματος. Τον Πατριάρχη δεν τον εκλέγει η ρωμαίικη κοινότητα στην Πόλη, δεν τον εκλέγουν καν ιερείς, τον εκλέγουν τα μέλη της Ιεράς Συνόδου. Αρα υπάρχει πάντα στην εκλογή των θρησκευτικών ηγετών ένα ειδικό εκλεκτορικό σώμα», αναφέρει χαρακτηριστικά σε συνέντευξη (που θα μεταδοθεί το βράδυ της Παρασκευής, στις 9 μ.μ.) από το Κανάλι της Βουλής.

Σύμφωνα με τα ισχύοντα, η Μουφτεία είναι δημόσια υπηρεσία που υπάγεται στο υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και οι διορισμοί σε αυτήν γίνονται μέσω ΑΣΕΠ.

Στην ίδια συνέντευξη ο υπουργός γνωστοποιεί επίσης ότι με την ψήφιση του νόμου για την προαιρετική εφαρμογή της Σαρίας, θα οριστούν με προεδρικό διάταγμα οι δικονομικές αρμοδιότητες του μουφτή, ενώ θα ακολουθήσει σύσταση επιστημονικής επιτροπής, από νομικούς και ειδικούς, επί του Ισλαμικού δικαίου.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...