826
Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του, στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών | ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Τσίπρας από το Forum Δελφών: Θεαματική αλλαγή στην εικόνα της ελληνικής οικονομίας

Protagon Team Protagon Team 2 Μαρτίου 2018, 22:15
Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του, στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών
|ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Τσίπρας από το Forum Δελφών: Θεαματική αλλαγή στην εικόνα της ελληνικής οικονομίας

Protagon Team Protagon Team 2 Μαρτίου 2018, 22:15

Για «θεαματική αλλαγή της εικόνας» στην ελληνική οικονομία μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας από το 3ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, το βράδυ της Παρασκευής.

«Η Ελλάδα της ύφεσης επέστρεψε από το 2017 στην ανάπτυξη και μάλιστα με δυναμικούς ρυθμούς που εκτιμάται ότι θα υπερβαίνουν σταθερά το 2% από φέτος και για τα επόμενα έτη», είπε.

Πρόσθεσε ότι η ανεργία υποχώρησε επτά ολόκληρες μονάδες μέσα στα τρία αυτά χρόνια και διατηρεί μια συνεχή τάση αποκλιμάκωσης.

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «η χώρα που είχε καταστεί συνώνυμο του χρόνιου δημοσιονομικού εκτροχιασμού, εξήλθε το καλοκαίρι από τη Διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος και  από το ’16 και μετά κατορθώνει κάθε χρόνο υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, πολύ υψηλότερα από τους στόχους του προγράμματος».

«Τους επόμενους μήνες έχουμε αναλάβει την ευθύνη να παρουσιάσουμε έναν ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχεδιασμό για την ‘επόμενη μέρα’, στον οποίο εξειδικεύονται οι στόχοι και οι συγκεκριμένες δράσεις σε κλαδικό και περιφερειακό επίπεδο», πρόσθεσε.

Παραπέμποντας στη δουλειά που έχει επιτευχθεί στα έως σήμερα δέκα αναπτυξιακά περιφερειακά συνέδρια, τόνισε πως «η ανάπτυξη δεν παραγγέλνεται με θεωρητικά σχήματα από καθέδρας, ούτε εξαγγέλλεται με διαγγέλματα, αλλά χρειάζεται δουλειά, σχέδιο, επιμονή,  διαβούλευση με τους πραγματικά ενδιαφερόμενους και προσπάθεια σύνθεσης απόψεων και προτάσεων συγκεκριμένων και εφαρμόσιμων, που να αναδεικνύουν τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του κάθε τόπου ξεχωριστά».

Και συνέχισε λέγοντας: «Διαμορφώνουμε έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό που περιλαμβάνει τον αναπτυξιακό νόμο, στοχευμένα χρηματοδοτικά εργαλεία, σταθερό τραπεζικό σύστημα και την ταχύτατη απορρόφηση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Σήμερα η Ελλάδα είναι μια χώρα πιο φιλική στην επιχειρηματικότητα & τις επενδύσεις, λιγότερο γραφειοκρατική, με σύγχρονο φορολογικό μηχανισμό, ομοιόμορφους, αδιάβλητους κανόνες ανταγωνισμού και με ενισχυμένες κοινωνικές δομές για το σύνολο των πολιτών».

Στα μέτωπα του «brain drain» και της ανεργίας των νέων, είπε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε: «προσπαθήσαμε να δώσουμε απαντήσεις με την ενίσχυση των προγραμμάτων κατάρτισης και επανένταξης στο εργατικό δυναμικό και με την παροχή φορολογικών κινήτρων, επιχορηγήσεων καθώς και με την αύξηση των πόρων για έρευνα και τεχνολογία.

Βρισκόμαστε στο κρισιμότερο σημείο της προσπάθειάς μας, δηλαδή στο σημείο που είναι ορατό το νήμα του τερματισμού και αυτό που χρειάζεται είναι να προετοιμαστεί η επόμενη μέρα για τον τόπο. Η δίκαιη ανάπτυξη είναι η ιστορική εκκρεμότητα που πρέπει να εκπληρώσουμε».

«Δώσαμε και δίνουμε καθημερινά εξετάσεις στον ελληνικό λαό, αλλά και τη διεθνή κοινή γνώμη. Ένα διαφορετικό ήθος και ύφος στη διαχείριση της ευθύνης αλλά και του δημόσιου συμφέροντος. Μακριά από τις παθογένειες του παρελθόντος, από τη διαπλοκή των συμφερόντων, την πελατειακή λογική που γνωρίσαμε και πληρώσαμε ως χώρα στο παρελθόν. Αλλά και στη διαχείριση διεθνών κρίσεων δώσαμε κρίσιμες εξετάσεις», τόνισε και συνέχισε:

«Στα τρία χρόνια διακυβέρνησης δώσαμε απτά δείγματα του νέου πολιτικού ήθους που θέλουμε για τη χώρα: Με τη στάση μας στο μεταναστευτικό, όπου αποκομίσαμε το διεθνή έπαινο. Προτάσσοντας τον ανθρωπισμό κόντρα στον εγχώριο συντηρητισμό, την ξενοφοβία και τον ρατσισμό.

«Επιστέγασμα της προσπάθειας τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους»

Αναφερόμενος στην ολοκλήρωση του μνημονίου είπε: «Το μεταμνημονιακό πλαίσιο που θα διέπει τις σχέσεις μας με τους εταίρους μας και τους δανειστές μας, είναι ένα ανοικτό και δυναμικό πεδίο υπό διαμόρφωση και θα παρθούν κρίσιμες αποφάσεις το επόμενο διάστημα.  Έχουμε καταστήσει σαφές ότι μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, θα σεβαστούμε τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει αλλά ταυτόχρονα διεκδικούμε την ανάκτηση της αυτονομίας μας, στον καθορισμό της οικονομικής μας πολιτικής.

Τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους θα είναι το επιστέγασμα μιας δύσκολης αλλά καλά σχεδιασμένης προσπάθειας. Μιας προσπάθειας που αποτελεί την παρακαταθήκη της πρώτης κυβερνητικής περιόδου που προετοίμασε την έξοδο από την επιτροπεία και το πέρασμα στο μέλλον».

«Θέλουμε να αντιμετωπίσουμε ριζικά τα συστημικά αίτια της διαφθοράς»

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη διαφθορά, κάνοντας λόγο «ανοικτούς λογαριασμούς» που πρέπει να διευθετηθούν: «Το πέρασμα στο μέλλον δεν προϋποθέτει μόνο να κοιτάζεις μπροστά. Απαιτεί να διευθετήσεις στη συλλογική μνήμη και τις εκκρεμότητες, τους ανοικτούς λογαριασμούς με το χθες. Η τραγωδία της ελληνικής κρίσης πρέπει να κλείσει με την απόδοση των όποιων ευθυνών γιατί δεν γίνεται απλώς να πάμε παρακάτω με την ψευδαίσθηση ότι θα ξεχαστεί έτσι απλά.

Θέλουμε να αντιμετωπίσουμε ριζικά τα συστημικά αίτια της διαφθοράς κι όχι να κάνουμε μικροπολιτική πάνω στις περιπτώσεις που ανακύπτουν”, τόνισε. Για να σημειώσει ότι αυτό φυσικά είναι αποκλειστικά έργο της δικαιοσύνης και όχι των πολιτικών δυνάμεων, η οποία δικαιοσύνη με όλες τις εγγυήσεις του κράτους δικαίου που παρέχονται από το Σύνταγμα της χώρας πρέπει να προχωρήσει.

Δεν επιχειρούμε να πολιτικοποιήσουμε την ηθική και ο καθένας πρέπει να κρίνεται με βάση τις θέσεις, τα πεπραγμένα και τη συνεισφορά του στο δημόσιο βίο, αλλά χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή κάθε στιγμή, ώστε να μην παρεκκλίνουμε από τις αξιακές μας σταθερές».

Η ΝΔ για την ομιλία του Πρωθυπουργού

«Ο κ. Τσίπρας ανάμεσα στα γνωστά ψέματά του είπε σήμερα ότι πρέπει να αποδοθεί Δικαιοσύνη για όλα όσα συνέβησαν στο παρελθόν. Χαιρετίζουμε αυτήν τη δήλωσή του», αναφέρει η ΝΔ και συμπληρώνει: « Καθώς όμως βρίσκεται στους Δελφούς θα έμαθε προφανώς ότι ο πρώην πρόεδρος του Euroworking Group, Τόμας Βίζερ, από το ίδιο ακριβώς βήμα, δήλωσε το πρωί ότι το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στοίχισε στη χώρα 200 δισεκατομμύρια ευρώ. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι ο Πρωθυπουργός δεν θα έχει αντίρρηση να αποδοθεί Δικαιοσύνη και για όσα συνέβησαν το πρώτο εξάμηνο του 2015».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News