Advertisement

622
Ο Βαγγέλης Βενιζέλος (δεξιά), ο Παντελής Καψής (κέντρο) και ο Κωστής Χατζηδάκης (Α), στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, την Πέμπτη 1η Μαρτίου 2018 | ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Βενιζέλος από Δελφούς: Η πολιτική σύγκρουση με αφορμή τη Novartis θα κλιμακωθεί

Protagon Team Protagon Team 1 Μαρτίου 2018, 18:12
Ο Βαγγέλης Βενιζέλος (δεξιά), ο Παντελής Καψής (κέντρο) και ο Κωστής Χατζηδάκης (Α), στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, την Πέμπτη 1η Μαρτίου 2018
|ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Βενιζέλος από Δελφούς: Η πολιτική σύγκρουση με αφορμή τη Novartis θα κλιμακωθεί

Protagon Team Protagon Team 1 Μαρτίου 2018, 18:12

«Καταστρέφεται και η τελευταία δυνατότητα συναίνεσης», είπε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Βαγγέλης Βενιζέλος, μιλώντας στο 3ο Οικονομικών Φόρουμ των Δελφών.

Oπως σημείωσε, η πολιτική σύγκρουση, με αφορμή την υπόθεση Novartis, είναι «δραματική» και θα κλιμακωθεί.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «παίζει με τη φωτιά» και «επεμβαίνει» σε βάρος δικαστών, λέγοντας ότι όλες αυτές οι «παρεμβάσεις» πρέπει να καταγραφούν και να γίνει μέγα θέμα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

«Εγώ δεν είμαι εκδικητικός, ούτε μνησίκακος, αλλά η δημοκρατία και το κράτος δικαίου πρέπει να αμυνθούν, δεν μπορεί η Ελλάδα να γίνει Πολωνία και Ουγγαρία», είπε για τον εαυτό του και τις καταθέσεις μηνύσεων, ενώ σε ερώτηση αν η λύση είναι ένα μέτωπο με τη Νέα Δημοκρατία απάντησε: «Εδώ υπάρχει ένα μέτωπο των δυνάμεων της υπευθυνότητας. Πολλοί προσχώρησαν στην πολιτική μας. Και η κυβέρνηση προσχώρησε στην πολιτική μας σε θεμελιώδη ζητήματα και αυτή την ταπείνωσή της δεν αντέχει».

Σχετικά με το ζήτημα της προληπτικής πιστωτικής γραμμής, ο κ. Βενιζέλος απευθύνθηκε στην κυβέρνηση, λέγοντας: «Πάρτε το σχέδιο προληπτικής πιστωτικής γραμμής του Νοεμβρίου του 2014 και υιοθετήστε το».

(ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ)
(ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ)

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε, επίσης, την εκτίμηση πως αν είχε κλείσει η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου τη δεύτερη αξιολόγηση το 2014, ίσως να ήταν διαφορετικά τα πολιτικά αποτελέσματα των εκλογών του Ιανουαρίου του 2015.

Δεν μπορεί να γίνουν επενδύσεις με κοπανιστό αέρα, τόνισε ο Κωστής Χατζηδάκης

Ο εκσυγχρονισμός έχει να κάνει με την εθνική ενότητα, τη θωράκιση των θεσμών και την εφαρμογή και στην Ελλάδα καλών ευρωπαϊκών και διεθνών πρακτικών, τόνισε ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος επιτέθηκε στην κυβέρνηση, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Οπως είπε ο κ. Χατζηδάκης, «ο εκσυγχρονισμός έχει να κάνει:

1.Με την εθνική ενότητα. Η χώρα αυτή σέρνεται επί δέκα χρόνια μέσα στον βάλτο μίας άνευ προηγουμένου κρίσης. Δεν δικαιούμαστε την ώρα που είναι μπροστά μας σε εξέλιξη ο πόλεμος της γενιάς μας να έχουμε από δίπλα και έναν εμφύλιο πετροπόλεμο. Αυτό αφορά όλους μας και πρωτίστως τους εκάστοτε κυβερνώντες. Οι αντιπολιτεύσεις δεν κυβερνούν, κυβερνούν οι κυβερνήσεις και αυτές δίνουν τον τόνο.

2.Τη θωράκιση των θεσμών, διάκριση εξουσιών, τον σεβασμό της Βουλής, τον σεβασμό της δικαιοσύνης. Δεν μπορούν οι κυβερνήσεις να μετέρχονται διαφόρων τρικ προκειμένου να κερδίσουν μια χούφτα ψήφους. Και δεν μπορεί σε μία σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα μία κυβέρνηση να παριστάνει ταυτοχρόνως την αστυνομία, τη δικαιοσύνη, τον εισαγγελέα και οτιδήποτε άλλο.

3.Την εφαρμογή των καλών ευρωπαϊκών και διεθνών πρακτικών. Δεν γίνεται να συνεχίσουμε να τα κάνουμε όλα ανάποδα».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος (δεξιά) και ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης (δεύτερος από αριστερά), στο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών (ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ)
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος (δεξιά) και ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης (δεύτερος από αριστερά), στο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών (ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ)

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «διώχνει επενδύσεις», σημειώνοντας πως «δεν μπορούν να γίνουν επενδύσεις με κοπανιστό αέρα» και τονίζοντας την ανάγκη να στηριχθεί ο ιδιωτικός τομέας.

Αναφέρθηκε, επίσης, στο δίλημμα των ημερών, επισημαίνοντας: «Ζούμε και στις μέρες μας ένα δίλημμα. Θέλουμε να προχωρήσουμε στον δρόμο τής υπευθυνότητας και της κοινής λογικής, να γίνουμε μία κανονική ευρωπαϊκή χώρα, να μην πάνε χαμένες οι θυσίες των Ελλήνων πολιτών, να μη φεύγουν κατά δεκάδες οι Έλληνες νέοι στο εξωτερικό για να βρουν δουλειά ή θα γίνουμε μία χώρα όπου θα επικρατήσει η τυμβωρυχία, η ακατάσχετη παρελθοντολογία, μία ακραία επιθετικότητα, η οποία υπονομεύει το μέλλον της χώρας; Εγώ, προσθέτω, υπονομεύει και τις όποιες προσπάθειες έχει κάνει αυτή η ίδια η σημερινή κυβέρνηση, η οποία θα πρέπει να αποφασίσει τι είδους κυβέρνηση είναι. Είναι ευρωπαϊκή κυβέρνηση ή είναι μία ιδιότυπη κυβέρνηση, η οποία δεν ταιριάζει στον ευρωπαϊκό πολιτικό χάρτη; Κι αυτό ανεξάρτητα από τις όποιες ιδεολογικές μας διαφορές, αριστερός, κεντρώος, δεξιός».