367
Από τις εργασίες κατασκευής αποτρεπτικών εμποδίων στον Εβρο, το 2020 | ΥΠΕΘΑ

Τροπολογία Παπαδημούλη κατά των φραχτών στα σύνορα της ΕΕ – «Θέλουν να επανέλθει το χάος» απαντά η κυβέρνηση

Protagon Team Protagon Team 29 Μαρτίου 2023, 21:14
Από τις εργασίες κατασκευής αποτρεπτικών εμποδίων στον Εβρο, το 2020
|ΥΠΕΘΑ

Τροπολογία Παπαδημούλη κατά των φραχτών στα σύνορα της ΕΕ – «Θέλουν να επανέλθει το χάος» απαντά η κυβέρνηση

Protagon Team Protagon Team 29 Μαρτίου 2023, 21:14

Τροπολογία, την οποία υιοθέτησε η επιτροπή προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και κατέθεσε ως συντονιστής της Ευρωομάδας της Αριστεράς στην Επιτροπή Προϋπολογισμών (BUDG) ο αντιπρόεδρος της Ευρωβουλής Δημήτρης Παπαδημούλης, «αντιτίθεται σθεναρά στη χρήση οποιασδήποτε ενωσιακής χρηματοδότησης για την κατασκευή φρακτών ή τειχών στα εξωτερικά σύνορα της Eνωσης».

Οι συντάκτες της τροπολογίας αναμένουν ότι «η Επιτροπή θα συνεχίσει να αρνείται οποιαδήποτε τέτοια χρηματοδότηση τώρα και στο μέλλον», εκφράζοντας παράλληλα «έντονη ανησυχία για την ερμηνεία που έδωσαν ορισμένα κράτη μέλη στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 9ης Φεβρουαρίου 2023».

Πρόκειται για «ξεκάθαρη θέση κατά της προσπάθειας ορισμένων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, συμπεριλαμβανομένων της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Αυστρίας, να κάνουν χρήση οποιαδήποτε ενωσιακής χρηματοδότησης για την κατασκευή φραχτών στα εξωτερικά σύνορα», σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ-The Left.

Σύμφωνα με το ίδιο κείμενο, πρόκειται για συμβιβαστική τροπολογία που υπερψηφίστηκε από την Αριστερά, τους Σοσιαλιστές, τους Πράσινους και το Renew Europe στην Επιτροπή Προϋπολογισμών (BUDG) της Ευρωβουλής.

Η τροπολογία, που υπερψηφίστηκε και από αρκετούς ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, εγκρίθηκε με ευρύτατη πλειοψηφία και περιλαμβάνεται στην έκθεση για τις κατευθυντήριες γραμμές για τον Προϋπολογισμό του 2024, που στο σύνολό της υπερψηφίστηκε με πλειοψηφία 28 υπέρ, 2 κατά, 2 αποχή, μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Κυβερνητικά πυρά κατά ΣΥΡΙΖΑ

«Μετά την επιτυχία της χώρας μας να εξασφαλίσει την υποστήριξη και τη χρηματοδότηση της ΕΕ σε μέτρα επιτήρησης στο φράχτη στον Εβρο ο κ. Παπαδημούλης κατέθεσε τροπολογία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με την οποία ζητά να μην χρηματοδοτεί η ΕΕ την κατασκευή φρακτών στα εξωτερικά της σύνορα», τόνισε σε δήλωση του για την παραπάνω εξέλιξη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

«Η πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφέστατη, έχει εκδηλωθεί άλλωστε και από τις απόψεις άλλων στελεχών του, όπως του κ. Τζανακόπουλου: να επανέλθει η κατάσταση χάους στο Μεταναστευτικό και να μας γυρίσουν πίσω στην αλήστου μνήμης εποχή των ανοιχτών συνόρων στη στεριά, του “δεν υπάρχουν σύνορα στη θάλασσα” και των μεταναστών που κατά εκατοντάδες χιλιάδες “λιάζονταν” στην επικράτειά μας», προσέθεσε.

«Αυτά, και άλλα παρόμοια –σαν τα σχέδια για την εκ νέου φορολογική εξόντωση των πολιτών που αποκάλυψε ο κ. Δραγασάκης– εννοούν όταν λένε για “προοδευτική διακυβέρνηση”. Ο ΣΥΡΙΖΑ πασχίζει να αλλάξει ταχύτητα στην Ελλάδα, βάζοντας την όπισθεν», κατέληξε ο κ. Οικονόμου

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News