446
Από σήμερα μπαίνουν με τμήματα για τον κορονοϊό και τα Νοσοκομεία «Ιπποκράτειο» και «Λαϊκό», ενώ την Παρασκευή θα ακολουθήσει και το Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» |

Τρομάζει ο αριθμός των διασωληνωμένων – «Mάχη» για να μη γίνει η Αθήνα Μπέργκαμο

Protagon Team Protagon Team 21 Σεπτεμβρίου 2020, 09:00
Από σήμερα μπαίνουν με τμήματα για τον κορονοϊό και τα Νοσοκομεία «Ιπποκράτειο» και «Λαϊκό», ενώ την Παρασκευή θα ακολουθήσει και το Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς»
|

Τρομάζει ο αριθμός των διασωληνωμένων – «Mάχη» για να μη γίνει η Αθήνα Μπέργκαμο

Protagon Team Protagon Team 21 Σεπτεμβρίου 2020, 09:00

O αριθμός των εισαγωγών ασθενών με κορονοϊό στα νοσοκομεία και των διασωληνωμένων τρομάζει, με τους επιστήμονες να καλούν σε κάθε ευκαιρία τους πολίτες να εφαρμόσουν τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, ώστε να αποτραπούν καταστάσεις κατάρρευσης του συστήματος Υγείας τις δύσκολες ημέρες που έρχονται.

Από σήμερα μπαίνουν με τμήματα για τον κορονοϊό και τα Νοσοκομεία «Ιπποκράτειο» και «Λαϊκό», ενώ την Παρασκευή θα ακολουθήσει και το νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς».

Από 65 το Σάββατο, οι διασωληνωμένοι έφθασαν τους 78 την Κυριακή, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ενώ αντίστοιχα μεγάλη αύξηση παρουσιάζουν τα βαριά περιστατικά που φθάνουν στα νοσοκομεία αναφοράς.

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση που έκανε στον «Θέμα FM» η διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Σωτηρία» και πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας, Μίνα Γκάγκα, που περιέγραψε με μελανά χρώματα την επιβάρυνση του συστήματος Υγείας και των ΜΕΘ.

«Ερχονται 15-15 τα περιστατικά, που για εμάς είναι τρομακτικό. Ο αριθμός μας φοβίζει πολύ. Με το που ανοίγει η μονάδα, γεμίζει», ανέφερε η κυρία Γκάγκα για να προσθέσει για την κρισιμότητα της κατάστασης:

«Ο ρυθμός μας φοβίζει πολύ και είναι στο χέρι μας να το σταματήσουμε. Αν έχουμε 1.000 κρούσματα την ημέρα και οι ασθενείς μένουν δύο και τρεις εβδομάδες, δεν υπάρχει περίπτωση, και διπλάσια νοσοκομεία να είχαμε, να τα βγάλουμε πέρα».

To 70,5%, των διασωληνωμένων έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω

Τη δύσκολη εικόνα στα νοσοκομεία της Αττικής επιβεβαίωσε σε δηλώσεις του τη Δευτέρα και ο καθηγητής Παθολογίας και μέλος της Επιτροπής του υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος. Οπως είπε, το σύστημα Υγείας στην Αττική πιέζεται ήδη πολύ εξαιτίας του αριθμού των νοσηλευομένων με Covid-19 και κυρίως των βαριών περιστατικών, καθώς καλύπτεται σημαντικό κομμάτι των ελεύθερων κλινών που υπάρχουν.

Ο κ. Γώγος σημείωσε ότι το τοπικό Rt στην Αθήνα είναι στο 1-1,1, ωστόσο «πρέπει να προσέχουμε, γιατί το Rt μπορεί να ξεφύγει και να φτάσει το R0».

Ο καθηγητής εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι τα νέα μέτρα, που τέθηκαν σε ισχύ από σήμερα, θα αποδώσουν. Στόχος, είπε, είναι τις επόμενες 10-15 μέρες να έχουν περιοριστεί τα κρούσματα σε κάτω από 100 και ο δείκτης Rt κάτω από το 1.

Παράλληλα απέκλεισε το ενδεχόμενο επαναφοράς των SMS ως περιοριστικό μέτρο, τονίζοντας ότι ήδη ζούμε ένα ήπιο lockdown.

Ερωτηθείς εξάλλου για την αξιοπιστία των rapid test, τα χαρακτήρισε «επανάσταση», εκτιμώντας ότι θα βοηθήσουν αρκετά στον έλεγχο της νόσου, γιατί είναι γρήγορα, εύκολα, απλά και φθηνά. «Το πλεονέκτημα είναι ότι στο νοσοκομείο έχεις γρήγορη διάγνωση και απομονώνεις το περιστατικό», εξήγησε.

Τα νέα μέτρα θα ισχύσουν έως τις 4 Οκτωβρίου και στο διάστημα αυτών των δύο εβδομάδων θα φανεί αν θα τιθασευτεί ο αριθμός των κρουσμάτων ή αν θα χαθεί η κρίσιμη αυτή μάχη με τον κορονοϊό και τα νοσοκομεία της Αθήνας θα ζήσουν καταστάσεις όπως αυτές στην Ιταλία ή την Ισπανία πριν από λίγους μήνες.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...