579
Η χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους δεν είναι ακόμη υποχρεωτική. Ακόμη... | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Τελευταία ευκαιρία για την Αττική – Σε ισχύ τα νέα μέτρα για τον κορονοϊό

Protagon Team Protagon Team 21 Σεπτεμβρίου 2020, 07:15
Η χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους δεν είναι ακόμη υποχρεωτική. Ακόμη...
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Τελευταία ευκαιρία για την Αττική – Σε ισχύ τα νέα μέτρα για τον κορονοϊό

Protagon Team Protagon Team 21 Σεπτεμβρίου 2020, 07:15

Σε τροχιά νέων, πρόσθετων μέτρων μπήκε από τα ξημερώματα της Δευτέρας η Αττική, ώστε να μπει ένα «φρένο» στη σοβαρή αυξητική τάση που παρουσιάζουν τα κρούσματα κορονοϊού τις τελευταίες μέρες —είναι χαρακτηριστικό ότι πάνω από τα μισά κρούσματα που εντοπίζονται καθημερινά στη χώρα, καταγράφονται στην Αθήνα, ενώ έχουν αυξηθεί δραματικά και οι διασωληνωμένοι.

Η περιφέρεια της πρωτεύουσας βρίσκεται ήδη σε «πορτοκαλί συναγερμό», γι’ αυτό και όπως δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της τελευταίας ενημέρωσης για τις εξελίξεις σχετικά με τη νόσο Covid-19, «οφείλουμε να κινηθούμε γρήγορα, προτού ο συναγερμός φτάσει στο κόκκινο».

Τι σημαίνει το «κόκκινο»; Είναι σαφές ότι θα πρόκειται για νέο lockdown στα πρότυπα της περασμένης άνοιξης, ιδίως για τις ευπαθείς ομάδες –π.χ. ηλικιωμένους άνω των 65 ετών– για τους οποίους θα ισχύει το μέτρο της αποστολής SMS στο 13033. Αλλο μέτρο θα είναι η υποχρεωτική χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους και βέβαια ο ακόμα μεγαλύτερος περιορισμός των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων με την επιβολή «λουκέτου» σε μια σειρά από καταστήματα.

Για να μη γίνει λοιπόν αυτό και έως τις 4 Οκτωβρίου, ισχύουν τα εξής επιπλέον περιοριστικά μέτρα:

Θεσπίζεται ανώτατο όριο εννέα (9) ατόμων για τις συναθροίσεις σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους. Εξαιρούνται οι χώροι όπου ισχύουν ειδικά μέτρα αποστάσεων, όπως τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Αναστέλλονται οι συναυλίες, τόσο σε ανοιχτούς όσο και σε κλειστούς χώρους.

Αναστέλλονται οι προβολές σε κλειστούς κινηματογράφους.

Θεσπίζεται ανώτατο όριο έως 20 άτομα σε γάμους, βαπτίσεις και κηδείες .

Με στόχο την προστασία των πολιτών που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες ή είναι 65 ετών και άνω, συστήνεται:

Nα περιορίσουν τις επόμενες 14 ημέρες τις μετακινήσεις τους στις απολύτως αναγκαίες, λαμβάνοντας πάντα τα κατάλληλα μέτρα προστασίας,

Nα αποφεύγουν την επαφή με άλλα άτομα πλην του στενού οικογενειακού τους περιβάλλοντος,

Nα αποφεύγουν τις μετακινήσεις με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Επιπλέον, για την Αττική αποφασίζεται η διαμονή ασυμπτωματικών θετικών κρουσμάτων που ανήκουν σε ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες, π.χ. μετανάστες, σε ξενοδοχεία καραντίνας.

Τέλος, για την προστασία της υγείας των εργαζομένων τίθενται σε ισχύ τα ακόλουθα μέτρα:

· Υποχρεωτική τηλεργασία στο 40% για τους εργαζομένους του Ιδιωτικού και του Δημόσιου τομέα που εκτελούν εργασίες γραφείου ή εργασίες που μπορούν να εκτελεστούν εξ αποστάσεως.

· Μετακινήσεις προς και από την εργασία σε τρία κύματα για τον δημόσιο τομέα, στις 7:00, στις 8:00 και στις 9: 00 το πρωί.

· Θέσπιση ευελιξίας κατά την προσέλευση και αποχώρηση των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα σε τέσσερα κύματα εντός διώρου από την έναρξη και λήξη του ωραρίου εργασίας.

Σαρωτικοί έλεγχοι και κυρώσεις σε εργοδότες και εργαζομένους που δεν τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας στους χώρους εργασίας, δηλαδή την υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Εκτεταμένοι έλεγχοι rapid test από συνεργεία ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ σε χώρους εργασίας και συναθροίσεων στις επιβαρυμένες περιοχές της Αττικής και σε υπηρεσίες του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα που κρίνονται απαραίτητες για την απρόσκοπτη, συνεχόμενη λειτουργία του κράτους και της οικονομίας, όπως είναι τα σχολεία, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και κυρίως τα νοσοκομεία.

Επιπλέον, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της τελευταίας ενημέρωσης, το πρόβλημα εντοπίζεται σε 7 δήμους, αλλά τις τελευταίες μέρες είναι πολύ έντονο στον Δήμο Αθηναίων. Γι’ αυτόν τον λόγο η κυβέρνηση, σε συνεργασία με τον δήμαρχο Αθηναίων, έχει προχωρήσει στον σχεδιασμό πρόσθετων μέτρων, ειδικά για ευάλωτες ομάδες. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων στοχευμένα τεστ, ειδική επικοινωνία με συγκεκριμένες ομάδες πολιτών, πρόσθετα υγειονομικά μέτρα και σαρωτικούς ελέγχους στην εφαρμογή των ήδη υφιστάμενων περιοριστικών μέτρων.

Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα σχεδιάζεται η μεταφορά ορισμένου αριθμού ανθρώπων που είναι θετικοί στον ιό σε ξενοδοχεία καραντίνας, όπου θα βρίσκονται υπό την εποπτεία υγειονομικού προσωπικού και βεβαίως θα λαμβάνουν την απαραίτητη υγειονομική φροντίδα.