434
Δύο στόματα ανοιχτά ταυτοχρόνως. Δύο σώματα που χειρονομούν με επιθετικότητα. Δάχτυλα ανοιχτά και υψωμένα. Ποια διαλεκτική; Αυτό ήταν το πρώτο debate των Τραμπ και Μπάιντεν στο Κλίβελαντ | REUTERS/Brian Snyder/File Photo

Δεύτερο debate Τραμπ – Μπάιντεν με… σιωπητήριο μικροφώνων!

Protagon Team Protagon Team 20 Οκτωβρίου 2020, 17:56
Δύο στόματα ανοιχτά ταυτοχρόνως. Δύο σώματα που χειρονομούν με επιθετικότητα. Δάχτυλα ανοιχτά και υψωμένα. Ποια διαλεκτική; Αυτό ήταν το πρώτο debate των Τραμπ και Μπάιντεν στο Κλίβελαντ
|REUTERS/Brian Snyder/File Photo

Δεύτερο debate Τραμπ – Μπάιντεν με… σιωπητήριο μικροφώνων!

Protagon Team Protagon Team 20 Οκτωβρίου 2020, 17:56

Εχοντας την εμπειρία του πρώτου και εκκωφαντικού από κάθε άποψη debate των Τραμπ και Μπάιντεν της 29ης Σεπτεμβρίου –αφού η αντιδιαλεκτική του μέθοδος (εκατέρωθεν διακοπές, προσβολές και ύβρεις) θα μείνει στην Ιστορία των ΗΠΑ… από την ανάποδη–, η αρμόδια επιτροπή για τη διεξαγωγή debate μεταξύ υποψηφίων προέδρων θέσπισε νέους κανόνες, με μοναδικό στόχο τον περιορισμό των εντάσεων και τη συγκράτηση τόσο των ανθρώπων όσο και των προσχημάτων.

Το «έρκος οδόντων» είναι ομηρικό βέβαια, όχι νεοϋορκέζικο ή πενσυλβανέζικο, αλλά αυτό δεν είναι λόγος να εκτραχύνονται οι καταστάσεις – εξάλλου από την εποχή του Τρωικού Πολέμου η τεχνολογία έχει προοδεύσει. Ετσι, στην τύποις τρίτη αναμέτρηση των δύο υποψηφίων προέδρων την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου (ξημερώματα Παρασκευής, ώρα Ελλάδος) τα μικρόφωνά τους θα κλείνουν εναλλάξ. Μόλις θα λαμβάνει τον λόγο ο ένας, θα… στομώνεται το μικρόφωνο του άλλου – και κατ’ αυτόν τον τρόπο η όρεξη για… αποστομώσεις θα κόβεται εν τω γεννάσθαι.

Σιωπητήριο, λοιπόν, ώστε να αποφευχθούν τα παρατράγουδα. Αυτή θεωρήθηκε ιδανική λύση για την περίπτωση των δύο συγκεκριμένων πολιτικών ανδρών και ιδίως του ασυγκράτητου Τραμπ με το απύλωτο στόμα.

Η συζήτηση θα διαρκέσει μιάμιση ώρα αφού προηγουμένως χωριστεί σε θεματικά δεκαπεντάλεπτα. Κάθε υποψήφιος θα αναπτύσσει τις απόψεις του εντός δύο λεπτών και σε αυτό το διάστημα το μικρόφωνο του αντιπάλου του θα είναι κλειστό. Ο υπόλοιπος χρόνος μέσα στο προκαθορισμένο πλαίσιο των 15 λεπτών θα αφιερωθεί σε ερωτήσεις.

Η επιτροπή για το debate γνωστοποίησε ότι και οι δύο υποψήφιοι αποδέχτηκαν τους νέους κανόνες. Η ομάδα του Τραμπ ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος «είναι έτοιμος να συζητήσει» με τον Μπάιντεν «παρά τις αλλαγές της τελευταίας στιγμής, τις οποίες αποφάσισαν τα μέλη της επιτροπής θέλοντας να δώσουν ένα πλεονέκτημα στον αγαπημένο τους υποψήφιο»…

Συντονιστής του αμερικανικού προεκλογικού σόου θα είναι η δημοσιογράφος του NBC Κρίστεν Ουέλκερ, ενώ οι θεματικοί τομείς θα είναι η εθνική ασφάλεια, η ηγεσία, η οικογένεια, η πανδημία, η κλιματική αλλαγή, το φυλετικό ζήτημα. Οι Ρεπουμπλικανοί ανακοίνωσαν ότι θα προτιμούσαν στους θεματικούς τομείς να περιληφθεί και η εξωτερική πολιτική, έχοντας φροντίσει να διατυμπανίσουν ότι απαιτούν εξηγήσεις από τον Μπάιντεν για τις σχέσεις του με το… Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας!

Η αλήθεια πάντως είναι ότι, κατά την αμερικανική παράδοση, η τελική συζήτηση των δύο υποψηφίων προέδρων αφιερώνεται στην εξωτερική πολιτική. Αυτό δεν συμβαίνει εφέτος επειδή μεσολάβησε η ασθένεια του Τραμπ από την ίωση του κορονοϊού η οποία «κατάπιε» το δεύτερο debate. Η επιλογή θεμάτων στο τελικό debate σχετίζεται με αυτήν την έκτακτη κατάσταση.

Ο Τραμπ θα ήθελε να μιλήσει για «τις επιτυχίες» της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ επί των ημερών του, αλλά ο Μπάιντεν του αντιγυρίζει ότι στην πραγματικότητα δεν θέλει «καμία κουβέντα για τον κορονοϊό», για το πώς δηλαδή αντιμετώπισε ως πρόεδρος την πανδημία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...