648
Αυστριακός καπνίζει -το πούρο του- σε κατάστημα εστίασης της Βιέννης | Shutterstock

Το 75% των Αυστριακών ζητούν δημοψήφισμα για το κάπνισμα

Protagon Team Protagon Team 6 Μαρτίου 2018, 22:00
Αυστριακός καπνίζει -το πούρο του- σε κατάστημα εστίασης της Βιέννης
|Shutterstock

Το 75% των Αυστριακών ζητούν δημοψήφισμα για το κάπνισμα

Protagon Team Protagon Team 6 Μαρτίου 2018, 22:00

Στη συντριπτική πλειονότητά τους, τρεις Αυστριακοί στους τέσσερις, ζητούν τη διενέργεια δημοψηφίσματος για την απαγόρευση του καπνίσματος στην εστίαση. Αυτό διαπιστώνεται σε αντιπροσωπευτική δημοσκόπηση του αυστριακού έγκυρου εβδομαδιαίου πολιτικού-οικονομικού περιοδικού Profil.

Στο 71 % ανέρχεται το ποσοστό εκείνων που τάσσονται υπέρ της διενέργειας δημοψηφίσματος και μόλις 22% τη θεωρεί άσκοπη, ενώ οι υπόλοιποι δεν έχουν άποψη.

Η σχετική δημοσκόπηση, σύμφωνα με αναλυτές, αποτελεί ένα επιπλέον «ράπισμα» εναντίον της νέας αυστριακής κυβέρνησης συνασπισμού του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς και του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων.

Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την ψήφιση την Τρίτη στην Επιτροπή Υγείας της αυστριακής Βουλής της τροπολογίας από την κυβερνητική πλειοψηφία, για την κατάργηση του νόμου πλήρους απαγόρευσης του καπνίσματος στην εστίαση, που είχε ψηφιστεί τον Ιούλιο του 2015 και επρόκειτο να ισχύσει από την 1 η Μαΐου 2018.

Ιδιαίτερα εντυπωσιακό θεωρείται το γεγονός πως η δημοσκόπηση διαπιστώνει ότι και οι ψηφοφόροι αυτού του ίδιου του Κόμματος των Ελευθέρων, το οποίο προωθούσε επιτακτικά έως εκβιαστικά την άρση της απαγόρευσης του καπνίσματος, τάσσονται στην πλειονότητά τους, σε ποσοστό 55%, υπέρ ενός δημοψηφίσματος για την απαγόρευσή του.

Με την κατάθεση της τροπολογίας και την υπερψήφισή της στην Επιτροπή Υγείας από την πλευρά της, η κυβερνητική πλειοψηφία αδιαφορεί και για το δεύτερο «ράπισμα» εναντίον της που, σύμφωνα με τους αναλυτές, αποτελεί το πρωτοφανές «ρεκόρ» των εκατοντάδων χιλιάδων «δηλώσεων υποστήριξης», από πλευράς πολιτών, για διενέργεια δημοψηφίσματος υπέρ της απαγόρευσης του καπνίσματος.

Ο αριθμός των δηλώσεων υποστήριξης ανέρχεται σήμερα ήδη σε σχεδόν 500.000, αντί των απαραίτητων 8.401, ενώ η συγκέντρωση δηλώσεων που υπογράφουν οι πολίτες σε δήμους και κοινότητες, πρόκειται να συνεχιστεί έως τις 4 Απριλίου.

Πρόσφατα, ο αρχηγός του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων και αντικαγκελάριος της αυστριακής κυβέρνησης Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε – ο οποίος, κατά τα άλλα, εμφανίζεται υπέρμαχος της «άμεσης δημοκρατίας» και των τακτικών δημοψηφισμάτων για κάθε τι το επιστητό – είχε απορρίψει τη διενέργεια δημοψηφίσματος για την απαγόρευση του καπνίσματος τουλάχιστον μέχρι το 2021.

Αντίθετα, από την πλευρά του, ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν – «μανιώδης» καπνιστής ο ίδιος – έχει εκφράσει την «πλήρη συμπάθεια» του για τις «δηλώσεις υποστήριξης» της απαγόρευσης του καπνίσματος, που, όπως έχει τονίσει, θα κατέθετε σίγουρα και ο ίδιος, εάν δεν βρισκόταν αυτή τη στιγμή στο ύπατο αξίωμα της χώρας.

Σύμφωνα με τον σχετικό νόμο του 2015, η απαγόρευση του καπνίσματος στην εστίαση θα ίσχυε από την 1η Μαΐου, ωστόσο η νέα κυβέρνηση, κάτω από τις εκβιαστικές πιέσεις του Κόμματος των Ελευθέρων – το οποίο έθετε αυτό ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση – αποφάσισε την άρση της απαγόρευσης, ξεσηκώνοντας θύελλα διαμαρτυριών, κυρίως από τον ιατρικό και επιστημονικό κόσμο, αλλά και από οργανώσεις πολιτών.

Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων τους για το σχηματισμό της κυβέρνησης τους, το Λαϊκό Κόμμα, υποχωρώντας στις σχετικές πιέσεις του Κόμματος των Ελευθέρων, είχε συμφωνήσει στις 11 Δεκεμβρίου – και είχε αποδεχθεί στο κυβερνητικό τους πρόγραμμα – την κατάργηση του νόμου για τη γενική απαγόρευση του καπνίσματος στην εστίαση.]

Η μεγαλύτερης κυκλοφορίας αυστριακή εφημερίδα Kronen Zeitung (σ.σ. με μέση ημερήσια κυκλοφορία σχεδόν ένα εκατομμύριο φύλλα), γνωστή για την ιδιαίτερα ευμενή έως άκρα υποστηρικτική στάση της απέναντι στη νέα αυστριακή κυβέρνηση, σε πρόσφατο εκτενές δημοσίευμά της, με τίτλο «Η απαγόρευση του καπνίσματος θα αποτελέσει δοκιμασία για τη νέα κυβέρνηση», προβάλει την τεράστια προσέλευση πολιτών για την υπογραφή δηλώσεων υποστήριξης για δημοψήφισμα κατά του καπνίσματος.

Ταυτόχρονα, η ίδια εφημερίδα παραθέτει σειρά στατιστικών στοιχείων για το κάπνισμα στην Αυστρία, όπου, για παράδειγμα, το 24,3% των πολιτών καπνίζουν σε καθημερινή βάση, όταν ο μέσος όρος στις χώρες του ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Ανάπτυξης και Συνεργασίας) είναι 18,4%, ενώ σε 14.000 τον χρόνο ανέρχεται ο αριθμός των θανάτων στην Αυστρία εξαιτίας του καπνίσματος.

Ο μέσος καπνιστής στην Αυστρία, σύμφωνα με την εφημερίδα, φέρεται να καπνίζει 20 τσιγάρα την ημέρα και να ξοδεύει κατά μέσο όρο γύρω στις 2.000 ευρώ τον χρόνο για την αγορά τσιγάρων, ενώ η ίδια ανεβάζει σε 70% το ποσοστό των αυστριακών πολιτών που τάσσονται υπέρ του νόμου απαγόρευσης του καπνίσματος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News