1059
| REUTERS/Stringer

Τραγωδία στη Γένοβα: Δεκάδες νεκροί από κατάρρευση γέφυρας

Protagon Team Protagon Team 14 Αυγούστου 2018, 13:51
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 14/08/2018, 20:40

Τραγωδία στη Γένοβα: Δεκάδες νεκροί από κατάρρευση γέφυρας

Protagon Team Protagon Team 14 Αυγούστου 2018, 13:51
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 14/08/2018, 20:40

Οδογέφυρα στον αυτοκινητόδρομο A10, λίγο έξω από τo ιστορικό κέντρο της Γένοβας, μεταξύ των δυτικών λαϊκών συνοικιών Σαμπιενταρένα, Ριβαρόλο Λίγκουρε και Γκορνιλιάνο, κατέρρευσε γύρω στις 11:50 της Τρίτης, με τον αριθμό των νεκρών να αυξάνεται ώρα με την ώρα.

Σύμφωνα με τον πρώτο επίσημο απολογισμό, 22 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στα συντρίμμια της γέφυρας, ενώ αργά το απόγευμα ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης, Ματέο Σαλβίνι, έκανε λόγο για 30 νεκρούς.

Σύμφωνα με πηγές από την ιταλική Πυροσβεστική, ο αριθμός των νεκρών από την κατάρρευση της γέφυρας στη Γένοβα ανέρχεται σε 35, όπως μεταδίδουν ιταλικά ΜΜΕ.

Ο κυβερνήτης της Λιγουρίας, Τζιοβάνι Τότι είχε αμέσως προειδοποιήσει ότι ο αρχικός αριθμός των 22 νεκρών «σίγουρα θα αυξηθεί σημαντικά», ενώ όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων AGI πολλοί άνθρωποι έχουν τραυματιστεί (οι 9 σοβαρά, κατά την εφημερίδα της Γένοβας Ιl Secolo XIX). Στους νεκρούς περιλαμβάνεται και παιδί 9 ετών.

Δεκάδες αυτοκίνητα έπεσαν από ύψος 50 μέτρων από τη γέφυρα Μοράντι στην κοίτη του χειμάρρου Πολτσεβέρα. Κάτω από τη γέφυρα περνούσε επίσης ένας άλλος αυτοκινητόδρομος ενώ υπάρχουν και βιομηχανικές εγκαταστάσεις.

Ο  αριθμός των τραυματιών παρέμενε μέχρι αργά το απόγευμα της Τρίτης αδιευκρίνιστος – όπως και των εγκλωβισμένων στα συντρίμμια ή μέσα στον χείμαρρο.

«Η γέφυρα παρακολουθείται διαρκώς, περισσότερο απ’ όσο προβλέπει ο νόμος», υποστηρίζει ο Στέφανο Μαριλιάνι, διευθυντής της ASPI, εταιρείας διαχείρισης του αυτοκινητοδρόμου όπου κατέρρευσε η γέφυρα Μοράντι, προκαλώντας το θάνατο σε δεκάδες ανθρώπους.

Σύμφωνα με τον Μαριλιάνι, η κατάρρευση ήταν αδύνατον να προβλεφθεί, ενώ είναι πολύ νωρίς για να εντοπιστούν τα αίτιά της.

Η ASPI είναι θυγατρική του κατασκευαστικού ομίλου Atlantia που ελέγχεται από την εταιρεία χόλντινγκ της οικογένειας Μπένετον. Η ASPI έχει υπό τον έλεγχό της το τμήμα του αυτοκινητοδρόμου που κατέρρευσε.

«Η κατάρρευση ήταν ξαφνική και απρόβλεπτη. Η γέφυρα παρακολουθείται διαρκώς, περισσότερο και απ’ όσο προβλέπει ο νόμος», ανέφερε ο Μαριλιάνι προσθέτοντας ότι «δεν υπήρχε κανένας λόγος να θεωρούμε επικίνδυνη τη γέφυρα».

Δείτε το ζωντανό βίντεο από τις επιχειρήσεις διάσωσης:

Η εικόνα από ελικόπτερο δείχνει το μέγεθος της καταστροφής:

 

(repubblica.it)

Ο υπουργός Μεταφορών της Ιταλίας Ντανίλο Τονινέλι από την πρώτη στιγμή μίλησε για «μια τεράστια τραγωδία».

Ενα τμήμα 100-200 μέτρων έχει καταρρεύσει στη γέφυρα που βρίσκεται μεταξύ του λιμανιού και του αεροδρομίου «Χριστόφορος Κολόμβος» της ιταλικής πόλης, μέσα στον αστικό ιστό, στα όρια των συνοικιών Σαμπιενταρένα, Ριβαρόλο Λίγκουρε και Γκορνιλιάνο.

Η περιοχή είναι βιομηχανική, με αγωγούς φυσικού αερίου και υλικά τα οποία θα μπορούσαν να εκραγούν ή να προκαλέσουν πυρκαγιά.

Τεράστια κομμάτια τσιμέντου έπεσαν στον χείμαρρο Πολτσεβέρα μετά την κατάρρευση της γέφυρας. Μαζί τους και ένας απροσδιόριστος αριθμός οχημάτων.

Βίντεο από αυτόπτες μάρτυρες καταγράφουν την κατάρρευση  της γέφυρας την οποία παρακολουθούν έντρομοι από απόσταση. Οι καιρικές συνθήκες φαίνονται να είναι πολύ κακές, με ορατότητα περιορισμένη λόγω της ομίχλης. Στην περιοχή της Λιγουρίας, όπου βρίσκεται η Γένοβα, την Τρίτη έβρεχε επί ώρες και η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας είχε σημάνει πορτοκαλί συναγερμό.

Η κυκλοφορία στον αυτοκινητόδρομο ρεύμα Α7 Μιλάνο-Γένοβα και Γένοβα-Αεροδρόμιο διακόπηκε και στις δύο κατευθύνσεις.

Μια δραματική εικόνα από την τραγωδία: Eνα φορτηγό έχει σταματήσει ακριβώς πριν από το τμήμα που έχει καταρρεύσει και είναι σχεδόν στο χείλος.

Αυτόπτης μάρτυρας είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky Italia πως είδε «οκτώ ή εννέα» οχήματα πάνω στη γέφυρα την ώρα που αυτή κατέρρεε και έκανε λόγο για «σκηνή από την Αποκάλυψη».

Ο Αλμπέρτο Λερκάρι που οδηγούσε σε άλλο δρόμο την ώρα της τραγωδίας είπε ότι είδε κόσμο «να τρέχει προς το μέρος μου, ξυπόλητο και τρομοκρατημένο. Είδα συμφόρηση και καθυστέρηση στον δρόμο, τη γέφυρα να καταρρέει. Ηταν τρομερό»

Επεσε κεραυνός;

Σε ό,τι αφορά τα αίτια της κατάρρευσης, πιθανή είναι η δομική αδυναμία, ενώ υπάρχουν μαρτυρίες και για κεραυνό που χτύπησε τη γέφυρα λίγο πριν από την κατάρρευση. Αυτή είναι μια πιθανότητα που θα ερευνηθεί, ωστόσο ενισχύεται από το γεγονός ότι ένα σπίτι δίπλα στην γέφυρα καταστράφηκε ολοσχερώς από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε μετά την κατάρρευση.

Η γέφυρα Μοράντι εγκαινιάστηκε στις 4 Σεπτεμβρίου 1967 ενώ η κατασκευή της είχε διαρκέσει από το 1963 ως το 1967. Εργασίες ανακαίνισης της γέφυρας είχαν πραγματοποιηθεί μόλις το 2016. Ηταν γνωστή και ως «Γέφυρα του Μπρούκλιν» επειδή η φόρμα της θύμιζε κάπως τη διάσημη αμερικανική κατασκευή.

Αρχικά ο υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι δήλωσε ότι παρακολουθεί λεπτό προς λεπτό την εξέλιξη ενώ έσπευσε να ευχαριστεί όσους μετέβησαν στο σημείο – χωρίς φυσικά αναφορά σε νεκρούς ή τραυματίες. «Ενημερωνόμαστε από το Κέντρο Διαχείρισης λεπτό προς λεπτό για την κατάσταση της κατάρρευσης της γέφυρας, και θέλω να ευχαριστήσω τους 200 πυροσβέστες  (και όλους τους άλλους ήρωες) που ήδη δουλεύουν σκληρά για να σώσουν ζωές».

«Εκφράζω την ειλικρινή ανησυχία μου για ό,τι συνέβη στη #Γένοβα και μοιάζει με τεράστια τραγωδία. Είμαστε σε διαρκή επαφή με Autostrade και θα πάμε στον τόπο της συμφοράς. Ολη μου η προσοχή είναι στραμμένη σε αυτή την πόλη αυτές τις ώρες», έγραψε ο υπουργός Μεταφορών, Ντανίλο Τονινέλι.

Τη βαθύτατη θλίψη του για το τραγικό περιστατικό εξέφρασε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. «Είμαι βαθιά λυπημένος από την κατάρρευση της γέφυρας στη Γένοβα, που κόστισε πολλές ζωές. Εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εκφράζω τη βαθύτατη συμπόνια μου και τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στις οικογένειες και τους φίλους των θυμάτων και στον ιταλικό λαό. Οι καλύτερες ευχές μου για δύναμη και θάρρος πηγαίνουν σε όλους εκείνους που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις διάσωσης» αναφέρει στο μήνυμά του ο πρόεδρος της Κομισιόν.

«Η Γαλλία είναι στο πλευρό της Ιταλίας» και «είναι έτοιμη να προσφέρει όλη την απαραίτητη υποστήριξη». Αυτό ανέφερε στο Twitter ο Εμανουέλ Μακρόν. «Οι σκέψεις μας είναι στα θύματα, στους συγγενείς τους και σε ολόκληρο τον ιταλικό λαό» έγραψε στο Twitter ο γάλλος πρόεδρος, ο οποίος ανήρτησε το ίδιο μήνυμα μεταφρασμένο στα Ιταλικά.

Κανένας έλληνας πολίτης δεν συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των νεκρών ή των τραυματιών από την κατάρρευση της γέφυρας στη Γένοβα σύμφωνα με την αρχική ενημέρωση από την πρεσβεία της Ελλάδας στη Ρώμη.  Με ανάρτησή της στο twitter η ελληνική πρεσβεία ενημερώνει ότι μέχρι τώρα δεν προκύπτει ότι υπάρχουν έλληνες πολίτες μεταξύ των θυμάτων και σημειώνει ότι βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις ιταλικές Αρχές.

Ειδικότερα στην ανάρτηση επισημαίνεται: «Η Πρεσβεία της Ελλάδας στη Ρώμη ενημερώνει ότι μέχρι στιγμής δεν προκύπτει να υπάρχουν Ελληνες πολίτες μεταξύ των θυμάτων ή των τραυματιών από την κατάρρευση οδογέφυρας στη Γένοβα. Η Πρεσβεία βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις ιταλικές αρχές Πολιτικής Προστασίας στην περιοχή.».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...