440
O Τραμπ στο δικαστήριο του Μανχάταν, στις 4 Απριλίου, με μισόκλειστα μάτια – μπορεί να ονειρεύεται καλύτερες ημέρες, ωστόσο μπροστά του έχει πολλά δικαστικά μέτωπα | Reuters / CreativeProtagon

Τραμπ: Νομικά μπλόκα εν όψει, σε τρεις Πολιτείες τουλάχιστον

Protagon Team Protagon Team 10 Απριλίου 2023, 20:34
O Τραμπ στο δικαστήριο του Μανχάταν, στις 4 Απριλίου, με μισόκλειστα μάτια – μπορεί να ονειρεύεται καλύτερες ημέρες, ωστόσο μπροστά του έχει πολλά δικαστικά μέτωπα
|Reuters / CreativeProtagon

Τραμπ: Νομικά μπλόκα εν όψει, σε τρεις Πολιτείες τουλάχιστον

Protagon Team Protagon Team 10 Απριλίου 2023, 20:34

Το εις βάρος του Ντόναλντ Τραμπ κατηγορητήριο για τον χρηματισμό της πορνοστάρ, την περασμένη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη, είναι μόνο η αρχή σε μία μακρά περίοδο δικαστικών περιπετειών του, η οποία συμπίπτει με τον υψίστης σημασίας προεκλογικό χρόνο. Ετσι η εκστρατεία του για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών πρώτα και για τον Λευκό Οίκο κατόπιν κινδυνεύει να μετατραπεί σε θλιβερή περιήγηση στα δικαστήρια τουλάχιστον τριών πολιτειών, έγραψε η Repubblica.

Οσον αφορά την παντοιοτρόπως ακριβοπληρωμένη (μέχρι στιγμής, και βλέπουμε) από τον Τραμπ υπόθεση της πορνοστάρ, οι δικηγόροι του θα προσπαθήσουν να αποδείξουν το αβάσιμο του εισαγγελικού κατηγορητηρίου. Ο Αλβιν Μπραγκ, από πλευράς του, πρέπει να αποδείξει ότι τα λεφτά που έδωσε ο Τραμπ στην Ντάνιελς σχετίζονται με τις εκλογές του 2016, παραβίασαν τη σχετική νομοθεσία και εξαπάτησαν τις φορολογικές αρχές.

Στη Νέα Υόρκη πάλι, ο Τραμπ και η οικογένεια υφίστανται αστικής φύσεως έρευνα από τη Δημοκρατικών φρονημάτων γενική εισαγγελέα Λετίσια Τζέιμς. Η υπόθεση αυτή αφορά χειραγώγηση αξιών ακινήτων, με σκοπό την αποκόμιση οφέλους (επενδύσεις και επιδοτούμενα δάνεια). Οι Τραμπ κινδυνεύουν με πρόστιμο 250 εκατ. δολαρίων.

Στην ίδια πόλη έχουν κατατεθεί και οι μηνύσεις της δημοσιογράφου Τζιν Κάρολ η οποία κατηγορεί τον Τραμπ για τον βιασμό της (τη δεκαετία του ’90, εντός καταστήματος) και, επιπλέον, για συκοφάντηση (επειδή ο Τραμπ την αποκάλεσε «ψεύτρα» όσον αφορά τον καταγγελθέντα βιασμό). Στις 25 Απριλίου θα αρχίσει αυτή η δίκη, με τα ρεπορτάζ να αναμένονται σκαμπρόζικα (ο Τραμπ έχει ήδη δηλώσει σαν επιχείρημα υπέρ του ότι η Κάρολ «δεν ήταν ο τύπος του»).

Αλλάζοντας πίστα όσον αφορά την ποιότητα των εναντίον του κατηγοριών, ο Τραμπ θα αντιμετωπίσει την έρευνα της εισαγγελέα της Τζόρτζια περί απόπειρας εκλογικής παρέμβασής του (νοθείας) σε αυτήν την Πολιτεία του αμερικανικού Νότου. Η εισαγγελική έρευνα βρίσκεται στο τελικό στάδιο και αφορά το κατά πόσον ο Τραμπ ζήτησε επειγόντως από αξιωματούχο της τοπικής Ρεπουμπλικανικής κυβέρνησης… 11.000 ψήφους για να νικήσει τον Μπάιντεν στις εκλογές του 2020.

Στην Ουάσινγκτον εξελίσσονται δύο ομοσπονδιακές έρευνες κατ’ εντολήν του υπουργείου Δικαιοσύνης της κυβέρνησης Μπάιντεν: η μία αφορά το κατά πόσον ο Τραμπ παρενέβη στη διαδικασία ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών του 2020, αλλά και κατά πόσον συμμετείχε εμμέσως στα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου (πολιορκία του Καπιτωλίου και εισβολή σε αυτό), ενώ η δεύτερη αφορά την ευθύνη του Τραμπ στην υπόθεση των διαβαθμισμένων εγγράφων που βρέθηκαν από πράκτορες του FBI στο σπίτι του στη Φλόριντα (βίλα Μαρ-α-Λάγκο).  Σημειωτέον ότι τα της εισβολής στο Καπιτώλιο ερευνά και η Γερουσία.

Το νομικό επιτελείο του Τραμπ αξιολογεί σαν σοβαρότερη απ’ όλες τις υποθέσεις (δηλαδή πιθανολογεί καταδίκη του για αυτήν) την υπόθεση των διαβαθμισμένων εγγράφων. Η Repubblica έγραψε ότι «ο πρώην πρόεδρος βρίσκεται στην πραγματικότητα υπό έρευνα για κατασκοπεία και για παρακώλυση της Δικαιοσύνης».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...