349
Το στιγμιότυπο που προκάλεσε αρκετά έντονες αντιδράσεις ώστε το γραφείο του Δαλάι Λάμα να ζητήσει επίσημα συγγνώμη | CNN

Ο Δαλάι Λάμα απολογείται που φίλησε ένα αγόρι και του ζήτησε να «ρουφήξει τη γλώσσα του»

Protagon Team Protagon Team 10 Απριλίου 2023, 15:57
Το στιγμιότυπο που προκάλεσε αρκετά έντονες αντιδράσεις ώστε το γραφείο του Δαλάι Λάμα να ζητήσει επίσημα συγγνώμη
|CNN

Ο Δαλάι Λάμα απολογείται που φίλησε ένα αγόρι και του ζήτησε να «ρουφήξει τη γλώσσα του»

Protagon Team Protagon Team 10 Απριλίου 2023, 15:57

Ο 14ος Δαλάι Λάμα, ο Τενζίν Γκιάτσο, ο οποίος είναι το ιερότερο πρόσωπο του θιβετιανού βουδισμού και ζει εξόριστος στην Ινδία από όταν το Θιβέτ προσαρτήθηκε από την Κίνα έχει βρεθεί, ακόμη μια φορά, στο κέντρο ενός σκανδάλου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, στα τέλη του Φεβρουαρίου, έγινε μία μεγάλη δημόσια εκδήλωση στον ναό του Δαλάι Λάμα στην Νταραμσάλα, που βρίσκεται στη βορειοδυτική Ινδία, στην οποία παρευρέθηκαν περίπου 100 νεαροί μαθητές, πρόσφατοι απόφοιτοι από το «Indian M3M Foundation».

Στο βίντεο που έγινε viral εικονίζεται ένα νεαρό αγόρι να ζητάει από τον Δαλάι Λάμα να τον αγκαλιάσει. Ο 87χρονος Δαλάι Λάμα απάντησε στο αγόρι ζητώντας του να τον πλησιάσει. Δείχνοντας το μάγουλό του ακούγεται στο βίντεο να λέει «πρώτα εδώ». Το παιδί υπακούει και κατόπιν τον αγκαλιάζει.

Ο Δαλάι Λάμα κρατάει το αγόρι κοντά του λέγοντας «σκέφτομαι και εδώ» και στη συνέχεια του δίνει ένα φιλί στα χείλη. «Και ρούφα τη γλώσσα μου» λέει ο Δαλάι Λάμα, βγάζοντας τη γλώσσα του έξω, καταπρόσωπα στον μαθητή. Το αγόρι βγάζει γρήγορα τη δική του γλώσσα και πάει να απομακρυνθεί, ενώ ο Δαλάι Λάμα γελάει μαζί με το κοινό και τραβάει το αγόρι για άλλη μια αγκαλιά.

Μετά το συγκεκριμένο στιγμιότυπο, ο Δαλάι Λάμα απευθύνθηκε στο παιδί συμβουλεύοντάς το να εμπλέκεται με όσους δημιουργούν «ειρήνη και ευτυχία» και να μην ασχολείται με τους ανθρώπους που πάντα σκοτώνουν άλλους.

Μεγάλος αριθμός ανθρώπων έσπευσε να κατακεραυνώσει όσα διαδραματίζονται στο βίντεο, χαρακτηρίζοντάς τα «ανάρμοστα», «σκανδαλώδη» και «αηδιαστικά». Από την άλλη μεριά, το γραφείο του Δαλάι Λάμα, ως μέρος της απολογίας του, χαρακτήρισε το περιστατικό«αθώο και παιχνιδιάρικο».

Ετσι εξήγησε σε σχετική ανακοίνωση: «Η αγιότητά του επιθυμεί να ζητήσει συγγνώμη από το αγόρι και την οικογένειά του, καθώς και από τους πολλούς φίλους του σε όλον τον κόσμο, για το τραύμα που μπορεί να προκάλεσαν τα λόγια του. Η αγιότητά του συχνά πειράζει τους ανθρώπους που συναντά με αθώο και παιχνιδιάρικο τρόπο, ακόμη και δημοσίως και μπροστά στις κάμερες. Λυπάται για το περιστατικό».

Αντίστοιχη συγγνώμη είχε ζητήσει και όταν το 2019 είχε κάνει μια αμφιλεγόμενη δήλωση, λέγοντας ότι αν ο Δαλάι Λάμα ”επιστρέψει” ως γυναίκα, «θα πρέπει να είναι πιο ελκυστική». 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...