557
Ο Ντόναλντ Τραμπ μιλά στο συνέδριο πολιτικής δράσης των Συντηρητικών, στο Μέριλαντ, το Σάββατο | REUTERS/Elizabeth Frantz

Τραμπ εναντίον Χάρι: Πρόδωσε την Ελισάβετ – δεν θα τον προστατεύσω

Protagon Team Protagon Team 26 Φεβρουαρίου 2024, 12:37
Ο Ντόναλντ Τραμπ μιλά στο συνέδριο πολιτικής δράσης των Συντηρητικών, στο Μέριλαντ, το Σάββατο
|REUTERS/Elizabeth Frantz

Τραμπ εναντίον Χάρι: Πρόδωσε την Ελισάβετ – δεν θα τον προστατεύσω

Protagon Team Protagon Team 26 Φεβρουαρίου 2024, 12:37

Με τον Χάρι τα έβαλε ο Ντόναλντ Τραμπ λέγοντας ότι ο πρίγκιπας θα είναι «μόνος του» αν επανεκλεγεί πρόεδρος και τον επέκρινε για την «ασυγχώρητη» προδοσία του προς την βασίλισσα Ελισάβετ Β’.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν ήταν «υπερβολικά ευγενική» προς τον δούκα του Σάσεξ από τότε που μετακόμισε στην Αμερική με τη σύζυγό του, Μέγκαν Μαρκλ, το 2020.

Μιλώντας στο περιθώριο του συνεδρίου πολιτικής δράσης των Συντηρητικών, ο Τραμπ δήλωσε στην Express ότι δεν θα προστάτευε τον πρίγκιπα, όπως ισχυρίστηκε ότι έκανε ο Μπάιντεν. «Δεν θα τον προστάτευα. Πρόδωσε τη βασίλισσα. Αυτό είναι ασυγχώρητο. Θα ήταν μόνος του αν εξαρτούνταν από εμένα», δήλωσε ο πρώην πρόεδρος.

Τα έγγραφα της αμερικανικής υπηρεσίας μετανάστευσης για τον Χάρι βρίσκονται στο επίκεντρο μιας αγωγής, με την κυβέρνηση Μπάιντεν να αντιστέκεται στις εκκλήσεις για δημοσιοποίηση των εγγράφων ώστε να αποκαλυφθεί αν ο δούκας είχε πει ψέματα για τη χρήση ναρκωτικών όταν εισήλθε στις ΗΠΑ. «Νομίζω ότι υπήρξαν υπερβολικά ευγενικοί μαζί του μετά από όσα έχει κάνει», δήλωσε ο Τραμπ.

Τα σχόλιά του ακολούθησαν μια δικαστική ακρόαση στην Ουάσινγκτον την Παρασκευή, κατά την οποία η κυβέρνηση των ΗΠΑ αρνήθηκε και πάλι να δημοσιοποιήσει την αίτηση βίζας του πρίγκιπα. Η αγωγή έχει ασκηθεί από το Heritage Foundation, μια συντηρητική δεξαμενή σκέψης, η οποία ισχυρίζεται ότι ο δούκας του Σάσεξ είπε ψέματα για τη χρήση ναρκωτικών στην αίτησή του για βίζα ή ότι έλαβε προνομιακή μεταχείριση από την αμερικανική κυβέρνηση.

Στα απομνημονεύματά του με τίτλο «Spare», ο 39χρονος πρίγκιπας παραδέχθηκε ότι έκανε χρήση μαριχουάνας, μαγικών μανιταριών και κοκαΐνης. Στους αιτούντες βίζα για τις ΗΠΑ που παραδέχονται παράνομη χρήση ναρκωτικών γενικά δεν επιτρέπεται η είσοδος, αν και η κυβέρνηση επιτρέπεται να κάνει εξαιρέσεις.

Κατά την ακρόαση της Παρασκευής, η κυβέρνηση υποστήριξε ότι οι παραδοχές στο βιβλίο του πρίγκιπα δεν αποτελούν «απόδειξη» ότι είχε πάρει ναρκωτικά και μπορεί να τα έγραφε «για να πουλήσει βιβλία».

Ο Τζον Μπάρντο, δικηγόρος του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας, δήλωσε στο δικαστήριο: «Το να λες κάτι σε ένα βιβλίο δεν σημαίνει ότι είναι αληθινό».

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Υπάρχουν πολλαπλοί νόμιμοι τρόποι με τους οποίους ο δούκας θα μπορούσε να έχει εισέλθει στις ΗΠΑ και δεν δείχνουν κυβερνητική απρέπεια».

Το Heritage Foundation υποστηρίζει ότι υπάρχει σαφές δημόσιο συμφέρον να αποκαλυφθεί αν ο πρίγκιπας είπε ψέματα για να εισέλθει στις ΗΠΑ ή αν του παραχωρήθηκε προνομιακή μεταχείριση.

Κρατώντας ένα αντίγραφο του «Spare» στο δικαστήριο ο Σάμιουελ Ντιούι, δικηγόρος του Heritage Foundation, δήλωσε ότι «ο δούκας παραδέχθηκε ρητά και εκτενώς τη χρήση ναρκωτικών» στο βιβλίο του.

Μιλώντας μετά την ακρόαση, ο Ντιούι δήλωσε ότι υπάρχει «πραγματική ανησυχία ότι η κυβέρνηση ενήργησε απρεπώς» χορηγώντας στον πρίγκιπα βίζα ή παραλείποντας να ενεργήσει όταν δημοσιεύθηκε το «Spare».

Ο Νάιλ Γκάρντινερ, του Heritage Foundation, δήλωσε: «Υπάρχει σαφές δημόσιο συμφέρον να διαπιστωθεί αν ο πρίγκιπας Χάρι είπε ψέματα στην αίτησή του για μετανάστευση. Εάν αυτό ισχύει, πρόκειται για ποινικό αδίκημα».

Διερωτήθηκε γιατί η κυβέρνηση Μπάιντεν «αγωνίζεται για λογαριασμό του πρίγκιπα Χάρι» για να προστατεύσει την ιδιωτική του ζωή, όταν είναι «ένα από τα πιο δημόσια πρόσωπα στον κόσμο σήμερα, με δική του βούληση».

Ο Τραμπ έχει επικρίνει και στο παρελθόν τον δούκα και τη δούκισσα επειδή φέρθηκαν «με ασέβεια» στη βασίλισσα. Είχε πει στον συντηρητικό ραδιοφωνικό παρουσιαστή Χιου Χιούιτ τον Σεπτέμβριο: «Δεν μου άρεσε ο τρόπος με τον οποίο αντιμετώπισαν τη βασίλισσα. Ηταν μια απίστευτη γυναίκα. Νομίζω ότι δεν είναι καλή η κατάσταση με τους δυο τους (τον Χάρι και την σύζυγό του)».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...