1166
Ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια του 14ου Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου | ΑΠΕ ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Τσίπρας στη Μυτιλήνη: «Κάποιοι δεν ήθελαν να είμαι σήμερα εδώ»

Protagon Team Protagon Team 3 Μαΐου 2018, 21:39
Ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια του 14ου Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου
|ΑΠΕ ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Τσίπρας στη Μυτιλήνη: «Κάποιοι δεν ήθελαν να είμαι σήμερα εδώ»

Protagon Team Protagon Team 3 Μαΐου 2018, 21:39

Με επίθεση στα Μέσα Ενημέρωσης, που όπως είπε επιχείρησαν να μην πραγματοποιηθεί η επίσκεψή του στη Μυτιλήνη, δημιουργώντας όπως ισχυρίσθηκε κλίμα έντασης και φόβου, ξεκίνησε την ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας, στο  14ο Συνέδριο  Περιφερειακής Ανασυγκρότησης, του Βορείου Αιγαίου.

«Δεν φυγομαχήσαμε ποτέ, είμαστε εδώ», είπε.

Η ομιλία του Πρωθυπουργού έγινε υπό ασφυκτικό αστυνομικό κλοιό: οι αστυνομικές δυνάμεις απέτρεψαν τους 3.000 και πλέον κατοίκους της Μυτιλήνης να πλησιάσουν τον χώρο στον οποίο μιλούσε ο Πρωθυπουργός, κάνοντας μάλιστα χρήση δακρυγόνων.

Ο κ. Τσίπρας δεν παρέλειψε να επιτεθεί και στους εκπροσώπους των φορέων του νησιού που δεν πήραν μέρος στο συνέδριο, κατηγορώντας τους ότι επέλεξαν τον δρόμο της φυγής, καθώς «δεν έχουν λύσεις».

Εργατικά συνδικάτα, τοπικοί φορείς και κάτοικοι του νησιού συγκεντρώθηκαν στο λιμάνι (ΤΟΣΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ/InTimeNews)
Εργατικά συνδικάτα, τοπικοί φορείς και χιλιάδες κάτοικοι του νησιού συγκεντρώθηκαν στο λιμάνι (ΤΟΣΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ/InTimeNews)

Φανερά ενοχλημένος από τις κινητοποιήσεις και την αποχή των φορέων της Λέσβου από το συνέδριο, ο κ. Τσίπρας είπε:  «Οι πολίτες θα γυρίσουν την πλάτη σε όλους αυτούς. Επιχειρήσαμε χθες και σήμερα να δώσουμε απαντήσεις στα προβλήματα όπως κάναμε και στις άλλες περιφέρειες. Όταν όλη η Ευρώπη συζητά να γυρίσει η Ελλάδα σε καθεστώς κανονικότητας, όταν ο πρόεδρος Γιούνκερ μιλά για καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα σε λίγους μήνες, όταν ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ μιλά για άθλο του ελληνικού λαού, τι νόημα έχει εμείς να αναλώνουμε χρόνο σε άγονες αντιπαραθέσεις με στόχο τις εντυπώσεις; Αν η αντιπολίτευση θεωρεί ότι η πραγματικότητα είναι άλλη, τι να κάνω; Εμένα δεν με αφορά μια σκιαμαχία, με αφορά η μάχη της οικονομίας, της ανεργίας, εκεί πρέπει να δώσουμε τη μάχη».

Συνεχίζοντας με το  κυβερνητικό αφήγημα και απευθυνόμενος σε ένα στενό κομματικό ακροατήριο, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν επιχείρησε διαπλοκή με επιχειρηματίες και εκδότες, αλλά ετοιμάζει την Ελλάδα για την έξοδο από τα μνημόνια και «θωρακίζει τη χώρα από τη διαφθορά, χτίζοντας παράλληλα κοινωνικό κράτος».

Ο Πρωθυπουργός αναγνώρισε πάντως ότι η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου έχει επωμισθεί τεράστιο βάρος σε ό,τι αφορά το Προσφυγικό. «Είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση και για τους μετανάστες, αλλά και για τους κατοίκους της Λέσβου. Θέλω να σας θυμίσω όμως τί γινόταν πριν από τρία χρόνια, όταν είχαμε 5.000 ανθρώπους την ημέρα. Θα θυμίσω ότι οι βόρειοι γείτονές μας αποφάσισαν να κλείσουν τα σύνορα πράγμα που θα σήμαινε πολύ μεγαλύτερο βάρος για τα νησιά. Αυτή την κατάσταση διαχειρισθήκαμε  και αυτούς τους κινδύνους αντιμετωπίσαμε. Οφείλω να πω ότι με την ανθρωπιστική στάση των κατοίκων της Λέσβου και των κατοίκων των άλλων νησιών, έσωσαν όχι μόνο την τιμή των Ελλήνων, αλλά την τιμή της Ευρώπης, όταν άλλοι έστηναν φράχτες».

Συνεχίζοντας, επισήμανε ότι η προσφυγική κρίση βρήκε τη χώρα μας σε οικονομική κρίση με πολλές ευρωπαϊκές χώρες να αρνούνται να αναλάβουν έστω μερίδιο της ευθύνης. Λάθη έγιναν, παραδέχθηκε και χαρακτήρισε ως βασικό πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπισθεί αυτό της επιτάχυνσης των διαδικασιών ασύλου.

«Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια σε συνεργασία με την αυτοδιοίκηση και την τοπική κοινωνία. Με πλήρη κατανόηση των συνθηκών, αλλά δεν θα ανεχθούμε φαινόμενα όπως αυτό της προπερασμένης Κυριακής στην πλατεία της Λέσβου. Οταν ακροδεξιοί, ίσως και εκτός νησιού καθοδήγησαν μια δολοφονική επίθεση μίσους. Τη σημαία της πατρίδας μας τη σήκωσαν κυνηγημένοι που έφτασαν με βάρκες από το Τσεσμέ, το Αϊβαλί. Τη σημαία τη σήκωσαν οι αγωνιστές του ΕΑΜ που πλήρωσαν βαρύ τίμημα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία. Δεν μπορούμε να ανεχθούμε να σπιλώσουν αυτή τη σημαία οι απόγονοι του ναζισμού που εκμεταλλεύονται δίκαιη ανησυχία. Δεν είναι οι άνθρωποι που ανησυχούν ακροδεξιοί, αλλά ούτε θα τους χαρίσουμε στην ακροδεξιά», είπε.

Συνδικάτα και φορείς είπαν με τον τρόπο τους στον Πρωθυπουργό «δεν πάει άλλο» (
Συνδικάτα και φορείς είπαν με τον τρόπο τους στον Πρωθυπουργό «δεν πάει άλλο» (ΤΟΣΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ/InTimeNews)

Προχωρώντας στα κυβερνητικά μέτρα για τα νησιά,  ο κ. Τσίπρας επανέλαβε την εξαγγελία περί εφαρμογής ρήτρας νησιωτικότητας. Με ιδιαίτερη αναφορά στο μεταφορικό ισοδύναμο, παραδέχθηκε ότι δεν υποκαθιστά τη φορολογική πολιτική. Στο σημείο αυτό, επέλεξε να πει ότι τη φορολογική πολιτική δεν την επέλεξε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ,  αλλά βρήκε δεσμεύσεις και από αυτούς που είπαν ΝΑΙ στο δημοψήφισμα του 2015. «Εχοντας βάλει τη χώρα σε μια ρότα αναπτυξιακή θα δούμε αδυναμίες και προβλήματα. Αυτή είναι η πραγματικότητα και την ξέρουμε καλά. Το μεταφορικό ισοδύναμο δεν είναι υποκατάστατο.

«Όμως, όταν είχαμε ανάπτυξη 3 και 4% και κάποιοι οργάνωναν ολυμπιάδες κανείς δεν σκέφτηκε τα νησιά. Στην περιφέρεια Βορείου Αιγαίου πρέπει να ξαναδούμε τις αναπτυξιακές δυνατότητες», σημείωσε ο ίδιος.

O κ. Τσίπρας εξήγγειλε ότι θα εξετασθεί η δυνατότητα ώστε το μεταφορικό ισοδύναμο να μη σημαίνει μόνο φθηνότερη μετακίνηση προς και από τα νησιά, αλλά και φθηνότερη βενζίνη και πετρέλαιο στα ίδια τα νησιά.

Ενταση μεταξύ διαδηλωτών και Αστυνομίας (ΤΟΣΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ/InTimeNews)
Ενταση μεταξύ διαδηλωτών και Αστυνομίας (ΤΟΣΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ/InTimeNews)

Κάνοντας ειδική αναφορά στον τομέα του τουρισμού, ισχυρίστηκε ότι η προβολή του Προσφυγικού είχε στιγμιαία αρνητική επίπτωση, αλλά αυτό έχει πλέον εξαλειφθεί, κάνοντας, μάλιστα πρόβλεψη και για ρεκόρ αφίξεων. «Υπήρξε και αύξηση των τουριστικών ροών, εκτός των προσφυγικών από την Τουρκία. Και φέτος θα είναι μια εξαιρετικά καλή χρονιά», είπε χαρακτηριστικά και εκτίμησε ότι Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου βρίσκεται στη διαδικασία της διαμόρφωσης τουριστικού μοντέλου.

Tην ομιλία του κ.Τσίπρα «κάλυψε» προς στιγμήν ο θόρυβος από ένα αεροπλάνο: «Ελπίζω να είναι τσάρτερ αυτό και να έρχονται τουρίστες», σχολίασε με χαμόγελο.

Ο Πρωθυπουργός έκανε ακολούθως γενικές αναφορές στα συγκριτικά πλεονεκτήματα των νησιών του Βορείου Αιγαίου και σε «δεκάδες δράσεις», όπως ο ίδιος είπε, που έχουν δρομολογηθεί από το υπουργείο Πολιτισμού.

Το κομματικό ακροατήριο χειροκρότησε ικανοποιημένο.

Αντίστοιχα, οι διαδηλωτές δεν είχαν αποχωρήσει έξω από εκεί όπου γινόταν το 14ο Συνέδριο Περιφερειακής Ανασυγκρότησης…

Το σχόλιο της Νέας Δημοκρατίας

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, σχολιάζοντας την ομιλία Τσίπρα στη Μυτιλήνη, εξέδωσαν την ακόλουθη ανακοίνωση:

 «Ο Πρωθυπουργός που:

Άνοιξε τα σύνορα και γέμισε την Ελλάδα και την Ευρώπη με μετανάστες.

Έγινε έρμαιο των συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ που ακόμη και σήμερα δεν τον αφήνουν να επισπεύσει την διαδικασία ασύλου και την ταχεία επαναπροώθηση των παράνομων μεταναστών

Δεν αξιοποίησε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ που δόθηκαν στην Ελλάδα από την Ε.Ε. και ουδείς ξέρει που κατέληξαν.

Αύξησε τον Φ.Π.Α. στα νησιά, ενώ τον παρέλαβε μειωμένο.

Αποκαλεί ακροδεξιούς τους πολίτες των νησιών που διαμαρτύρονται για τις επιλογές του.

Είχε σήμερα το θράσος να μη ζητήσει έστω μια συγγνώμη για τις ιδεοληψίες και την ανικανότητά του και να εφευρίσκει παντού άλλοθι και εχθρούς. Μία λέξη του ταιριάζει. Θλιβερός».

Το Κίνημα Αλλαγής σχολίασε με οξεία κριτική την επίσκεψη και την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Λέσβο.
«Οι πολίτες του γύρισαν μαζικά την πλάτη. Προστατευόμενος από τον κλοιό των ΜΑΤ και μακριά από τους κατοίκους της Λέσβου που έκλεισαν τα μαγαζιά τους και διαδήλωναν διαμαρτυρόμενοι για τις πολιτικές του, ο κ. Τσίπρας συνέχισε το ίδιο τροπάρι» αναφέρει και τονίζει ότι ο πρωθυπουργός καταγγέλλει την πόλωση όταν είναι ο βασικός πυλώνας της πολιτικής του και μιλάει για προπαγάνδα όταν αυτός και το σύστημα εξουσίας του είναι ταυτισμένοι με αυτή.
«Οι πολίτες γνωρίζουν καλά τις ανερμάτιστες επιλογές του ίδιου και των υπουργών του στο Προσφυγικό, και τα νέα βάρη που τους φόρτωσε με την αύξηση του ΦΠΑ. Γι’ αυτό του γύρισαν με οργή την πλάτη», επισημαίνει το Κίνημα Αλλαγής.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...