379
|

Τουρκία: Καταδικάστηκε σε 12 χρόνια κάθειρξη ο συριακής καταγωγής Ελληνας Μοχάμεντ Αμάρ Αμπάρα

Protagon Team Protagon Team 29 Οκτωβρίου 2022, 11:32

Τουρκία: Καταδικάστηκε σε 12 χρόνια κάθειρξη ο συριακής καταγωγής Ελληνας Μοχάμεντ Αμάρ Αμπάρα

Protagon Team Protagon Team 29 Οκτωβρίου 2022, 11:32

Σε 12 χρόνια κάθειρξη καταδικάστηκε από το δικαστήριο του Γκαζιαντέπ της Τουρκίας ο συριακής καταγωγής έλληνας υπήκοος Μοχάμεντ Αμάρ Αμπάρα, ο οποίος είχε συλληφθεί τον Μάιο στην Τουρκία κατηγορούμενος για κατασκοπεία υπέρ της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.

Όπως ανέφερε το kathimerini.gr, σε ρεπορτάζ του Γιάννη Σουλιώτη στελέχη της περιβόητης τουρκικής ΜΙΤ είχαν ακινητοποιήσει τον 67χρονο έμπορο σε κεντρικό δρόμο της πόλης Γκαζιαντέπ, στη νοτιοανατολική Τουρκία στις 9 το βράδυ της 18ης Μαΐου 2022. Του είχαν φορέσει κουκούλα και τον είχαν επιβιβάσει με τη βία σε ένα σκουρόχρωμο βαν λέγοντάς του «μη μιλάς, Ελληνα κατάσκοπε». Ο Αμπάρα κρατούνταν έκτοτε σε φυλακές υψίστης ασφαλείας έξω από την Αγκυρα, αντιμετωπίζοντας βαριά δίωξη για πολιτική και στρατιωτική κατασκοπεία εις βάρος της Τουρκίας για λογαριασμό της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ).

Ο Μοχάμεντ Αμάρ Αμπάρα είχε δραστηριοποιηθεί μεταξύ άλλων στην εμπορία χαλιών μαζί με έναν έλληνα συνεταίρο. Για τις ανάγκες της νέας επαγγελματικής δραστηριότητάς του ο 67χρονος και ο συνεταίρος του πραγματοποιούσαν συχνά πηγαινέλα στην πόλη Γκαζιαντέπ στη νοτιοανατολική Τουρκία, όπου λειτουργούν εργοστάσια χαλιών. Ενα τέτοιο ταξίδι πραγματοποίησαν και φέτος τον Μάιο, με αφορμή την έκθεση Domotex.

Στις 9 το βράδυ της 18ης Μαΐου και ενώ περπατούσαν σε κεντρικό δρόμο, τους ακινητοποίησαν άνδρες με πολιτικά και τους έβαλαν με τη βία σε χωριστά σκουρόχρωμα τζιπ. Πέντε λεπτά αργότερα ο συνεταίρος του Αμπάρα αφέθηκε ελεύθερος, όχι όμως και ο 67χρονος.

Η ελληνίδα συνήγορος του Αμπάρα, Δέσποινα Καλογήρου, διευκρίνισε στην «Καθημερινή» ότι ο 67χρονος εντολέας της αντιμετώπιζε κατηγορία για πολιτική και στρατιωτική κατασκοπεία εις βάρος της Τουρκίας, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 328 του Ποινικού Κώδικα, που επισύρει ποινές κάθειρξης έως 20 ετών. Οι τουρκικές αρχές κατηγόρησαν τον 67χρονο ότι στο διάστημα μετά το 2017 βρισκόταν σε επικοινωνία με δύο στελέχη της ΕΥΠ και παραθέτουν μάλιστα δύο μικρά ονόματα («Κυριακή» και «Νίκος») και τους τηλεφωνικούς αριθμούς τους.

Ο ίδιος πάντως στη διάρκεια του καλοκαιριού κατέθεσε προσφυγή κατά του εντάλματος προσωρινής κράτησης. Η κυρία Καλογήρου καθώς και ο Τούρκος συνάδελφός της που μετείχε στην υπεράσπιση του Αμπάρα σημείωναν ότι στον φάκελο της υπόθεσης δεν υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν μυστική δράση του εντολέα τους κατά της Τουρκίας. Το ίδιο υποστήριξε στην δίκη και ο ίδιος ο 67χρονος, αμφισβητώντας εμμέσως πλην σαφώς και το περιεχόμενο της ομολογίας του, που υπεγράφη υπό «ιδιαίτερες» συνθήκες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...