443
Η Γκρέτα Τούνμπεργκ στην παρουσίαση του βιβλίου της, στο Λονδίνο, την Κυριακή | REUTERS/Henry Nicholls

Τούνμπεργκ: Γιατί δεν θα πάω στην Cop27 στην Αίγυπτο

Protagon Team Protagon Team 31 Οκτωβρίου 2022, 15:29
Η Γκρέτα Τούνμπεργκ στην παρουσίαση του βιβλίου της, στο Λονδίνο, την Κυριακή
|REUTERS/Henry Nicholls

Τούνμπεργκ: Γιατί δεν θα πάω στην Cop27 στην Αίγυπτο

Protagon Team Protagon Team 31 Οκτωβρίου 2022, 15:29

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ δεν πρόκειται να παραστεί στην διάσκεψη του OHE για το κλίμα, που θα γίνει τον επόμενο μήνα στην Αίγυπτο, επικρίνοντάς την ως εργαλείο «εξαπάτησης» των πολιτών για την περιβαλλοντική πολιτική των κρατών.

«Δεν πρόκειται να πάω στην Cop27 για πολλούς λόγους, και ένας από αυτούς είναι ότι ο χώρος για την κοινωνία των πολιτών φέτος είναι εξαιρετικά περιορισμένος», είπε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του τελευταίου της βιβλίου, στο Λονδίνο, την Κυριακή.

Η 19χρονη ακτιβίστρια είχε προηγουμένως εκφράσει την αλληλεγγύη της προς τους «κρατούμενους συνείδησης», στην Αίγυπτο.

Η 27η σύνοδος του ΟΗΕ για το κλίμα (COP27) ξεκινά στις 6 Νοεμβρίου στην πόλη Σαρμ ελ-Σέιχ, θέρετρο της Ερυθράς Θάλασσας.

«Οι Cop χρησιμοποιούνται κυρίως ως ευκαιρία για τους ηγέτες και τους ανθρώπους στην εξουσία να τραβήξουν την προσοχή, χρησιμοποιώντας πολλά διαφορετικά είδη “greenwashing”», είπε χαρακτηριστικά.

Ο όρος greenwashing αναφέρεται στην τεχνική εξαπάτησης του καταναλωτή μέσω παραπλανητικών πληροφοριών σχετικά με το πώς τα προϊόντα μιας εταιρείας ή η πολιτική μίας χώρας είναι πιο φιλικά στο περιβάλλον, υγιεινά ή βιώσιμα, έχοντας ως απώτερο στόχο τη θετική προβολή της εταιρείας ή της χώρας.

Οι διασκέψεις Cop, πρόσθεσε, «δεν έχουν σκοπό στ’ αλήθεια να αλλάξουν το όλο σύστημα», αλλά αντίθετα να ενθαρρύνουν «τη σταδιακή πρόοδο».

«Ετσι όπως είναι, οι Cop δεν έχουν αποτέλεσμα, εκτός φυσικά αν τις χρησιμοποιήσουμε ως ευκαιρία για να κινητοποιηθούμε».

Αντίθετα, στην Cop26, που είχε γίνει στη Γλασκώβη, τον Νοέμβριο του 2021, η Γκρέτα είχε δώσει δυναμικό παρόν.

Η Τούνμπεργκ είναι μεταξύ εκείνων που υπέγραψαν ένα αίτημα από έναν συνασπισμό ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που καλεί τις αιγυπτιακές Αρχές να απελευθερώσουν τους πολιτικούς κρατούμενους.

Το αίτημα είχε σχεδόν 1.000 υπογραφές, ανάμεσά τους από το 350.org, τη Διεθνή Αμνηστία και το Δίκτυο Δράσης για το Κλίμα, το μεγαλύτερο δίκτυο στον κόσμο που περιλαμβάνει περισσότερες από 1.500 οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών. Ορισμένες οργανώσεις, όπως η Greenpeace της Αγγλίας, επικρίθηκαν για τη μη υπογραφή του αιτήματος.

Το νέο βιβλίο για το κλίμα της Τούνμπεργκ, που κυκλοφόρησε την προηγούμενη βδομάδα, περιλαμβάνει άρθρα από 100 διαφορετικούς ειδικούς, συμπεριλαμβανομένων του οικονομολόγου Τομά Πικετί, του επικεφαλής της ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς και της συγγραφέας Ναόμι Κλάιν.

Τα δικαιώματα της Τούνμπεργκ για το βιβλίο θα δοθούν στο ίδρυμά της, το οποίο θα τα διανείμει σε φιλανθρωπικές οργανώσεις που εργάζονται για περιβαλλοντικά ζητήματα.

Η ακτιβίστρια είπε ότι ήθελε το βιβλίο να είναι «εκπαιδευτικό, το οποίο είναι λίγο ειρωνικό, δεδομένου ότι είμαι ειδική στις σχολικές απεργίες», αναφερόμενη στις διαμαρτυρίες της μπροστά από το σουηδικό Κοινοβούλιο, που ξεκίνησε το 2018, χάνοντας κάθε Παρασκευή το μάθημα στο σχολείο της.

Την Κυριακή, η Τούνμπεργκ ζήτησε τη συμμετοχή περισσότερων ανθρώπων στον ακτιβισμό για το κλίμα, λέγοντας ότι είχε έρθει η ώρα για «δραστικές αλλαγές» στην υφιστάμενη κατάσταση.

«Για να αλλάξουμε τα πράγματα, χρειαζόμαστε τους πάντες –χρειαζόμαστε δισεκατομμύρια ακτιβιστές», είπε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...