1326
Ο Γιώργος Δώνης είδε τον Παναθηναϊκό να χάνει μια νίκη μέσα από τα χέρια του εξαιτίας καθυστερήσεων που κράτησαν υπερβολικά πολύ στην Τούμπα | Intimesports/CreativeProtagon

Το χρώμα του weekend: Είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα… είμαστε

Sportscaster Sportscaster 4 Νοεμβρίου 2019, 13:40
Ο Γιώργος Δώνης είδε τον Παναθηναϊκό να χάνει μια νίκη μέσα από τα χέρια του εξαιτίας καθυστερήσεων που κράτησαν υπερβολικά πολύ στην Τούμπα
|Intimesports/CreativeProtagon

Το χρώμα του weekend: Είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα… είμαστε

Sportscaster Sportscaster 4 Νοεμβρίου 2019, 13:40
Νευράκια στην Ξάνθη

Το ματς στα «Πηγάδια» έχει λήξει, ο Ολυμπιακός έχει χάσει δύο βαθμούς (όπως πέρυσι και πρόπερσι) και ο αντιπρόεδρός του, Κώστας Καραπαπάς, βράζει από θυμό: «Ολη η Ελλάδα λέει ότι αυτές οι δύο ομάδες (η Ξάνθη και ο Βόλος) έχουν εξαγοραστεί από τον ΠΑΟΚ. Γιατί δεν το λέτε με το όνομά του; Να βγουν να μας πουν, ποιος είναι αυτός που βάζει τα χρήματα στην Ξάνθη και ποιος στον Βόλο».

Ποιοι να το πουν; Οι δημοσιογράφοι, χωρίς στοιχεία, για να τραβιούνται στα δικαστήρια; Η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, που εξετάζει μόνον έγγραφα και τυπικές προϋποθέσεις (όταν λειτουργεί); Η Δικαιοσύνη, χωρίς να έχει γίνει σχετική καταγγελία; Εάν ο αντιπρόεδρος έχει τις αποδείξεις, γιατί τις κρατάει κρυφές;

Ο λόγος που οι καταγγελίες δεν γίνονται στις αρμόδιες Αρχές, αλλά μπροστά στις κάμερες και τα μικρόφωνα, είναι ότι, συχνά, οι εντυπώσεις είναι πιο σημαντικές από οτιδήποτε άλλο. Πάντως, εάν, πράγματι, ο Ιβάν Σαββίδης χρηματοδοτεί την Ξάνθη και τον Βόλο, τον έπιασαν κορόιδο. Υπάρχουν πολύ πιο οικονομικοί τρόποι, προκειμένου ένας μεγάλος σύλλογος να ανεβάσει στο άρμα του έναν μικρότερο.

Ο αντιπρόεδρος του Ολυμπιακού Κώστας Καραπαπάς εκνευρισμένος μετά την απώλεια βαθμών της ομάδας του στην Ξάνθη (INTIME)

Σε όποιον κι αν ανήκει, η Ξάνθη έκοψε βαθμούς από τον Ολυμπιακό, παίζοντας το αποτελεσματικό της εφετινό παιχνίδι -σαν ιταλική ομάδα περασμένων δεκαετιών- που της έχει αποφέρει όσους βαθμούς έχει και η ΑΕΚ (παρά έναν). Τίποτα το ασυνήθιστο. Ο Ολυμπιακός δεν κατάφερε να ξεκλειδώσει τη δυναμική της άμυνα, γιατί αρκετοί από τους παίκτες του (Σουντανί, Ελ Αραμπί, Ποντένσε, Καμαρά, Γκιγιέρμε…) δεν έπιασαν τη γνωστή τους απόδοση. Κι επειδή έλειψε ο Ματιέ Βαλμπουενά (4 γκολ και 9 ασίστ σε 13 ματς). Ετσι, οι «ερυθρόλευκοι» δεν σκόραραν για πρώτη φορά έπειτα από 13 μήνες. Επειτα από 31 ματς πρωταθλήματος στη σειρά.

Τα νεύρα είναι μεταδοτικά

Ο αντιπρόεδρος είναι εξαιρετικά ευέξαπτος – τον έχουμε μάθει, πια. Από τον μελιστάλακτο Πέδρο Μαρτίνς, όμως, λίγοι το περίμεναν. Ο προπονητής του Ολυμπιακού ρωτήθηκε από ντόπιο δημοσιογράφο, πώς είδε το παιχνίδι της Ξάνθης.

O Πέδρο Μαρτίνς δεν έκρυψε και αυτός την ενόχλησή του για το αποτέλεσμα του Ολυμπιακού (INTIME)

Οταν συνέχισε να μιλάει για τη δική του ομάδα και το VAR, ο ξανθιώτης ρεπόρτερ τον διέκοψε, για να του υπενθυμίσει πως η ερώτησή του δεν αφορούσε τους «ερυθρόλευκους», αλλά τους αντιπάλους του. Τότε ο πορτογάλος τεχνικός, φανερά εκνευρισμένος, απάντησε: «Για την Ξάνθη να ρωτήσετε τον προπονητή της». Κι αποχώρησε από την αίθουσα. Θα το έκανε στη χώρα του; Θα τολμήσει, ποτέ, να το κάνει στο Champions League;

Κανείς δεν μιλάει για μπάλα

Η προσπάθεια να κρατηθούν χαμηλά οι τόνοι στο πρωτάθλημα κράτησε μόλις εννέα αγωνιστικές. Η φωτιά που άναψαν οι δηλώσεις Καραπαπά, φούντωσε εν ριπή οφθαλμού. Ο ΠΑΟΚ ανήγγειλε ότι θα κινηθεί νομικά εναντίον του. Η Ξάνθη «απάντησε» με μια ειρωνική ανακοίνωση (αλλά, όχι επί της ουσίας). Τα έβαλε και με την ΕΡΤ, επειδή στη διαμάχη της με τον Ολυμπιακό δεν προέβαλε τις δικές της θέσεις. Ο Βόλος μπήκε στον πόλεμο με έναν χαρακτηρισμό ακατάλληλο για ανηλίκους. Υστερα μεταδόθηκε (η φωτιά) στο ΟΑΚΑ και την Τούμπα. Ο προπονητής του Ατρόμητου, Γιάννης Αναστασίου, αποχώρησε από τη συνέντευξη Τύπου όταν ρωτήθηκε για τα ατομικά λάθη των παικτών του – δηλαδή για τον 18χρονο τερματοφύλακα που ατύχησε σε δύο από τα γκολ της ΑΕΚ. «Είμαι εκνευρισμένος, προτιμώ να ηρεμήσω», είπε και απήλθε.

Ο Γιώργος Δώνης εκνευρισμένος μετά το 2-2 που απέσπασε ο ΠΑΟΚ με πέναλτι στις καθυστερήσεις (ΙΝΤΙΜΕ)

Ο Γιώργος Δώνης έκανε λόγο για «συμμορία που κλέβει τον Παναθηναϊκό». Και ο Παναθηναϊκός κατήγγειλε προπηλακισμούς στα αποδυτήρια από ανθρώπους του ΠΑΟΚ. Μια ωραία ατμόσφαιρα. Φταίει αυτή η αντίληψη, που μας έχει δηλητηριάσει: ότι ο μόνος λόγος που γίνονται τα ματς, είναι για να τα κερδίζουμε.

Τίνος είναι η Αϊντραχτ;

Η Μπάγερν Μονάχου δεν έψαξε να βρει σε ποιον, πραγματικά, ανήκει η Αϊντραχτ, η οποία τη συνέτριψε (5-1) στην Φρανκφούρτη. Ούτε από πού κρατάει η σκούφια του διαιτητή, που την άφησε με δέκα παίκτες από το πρώτο δεκάλεπτο του αγώνα. Για την πρώτη «πεντάρα» που δέχτηκε στο πρωτάθλημα εδώ και 10 χρόνια, 6 μήνες και 27 ημέρες (η οποία την άφησε πέντε βαθμούς μακριά από την κορυφή) πλήρωσε ο προπονητής της, Νίκο Κόβατς. Απολύθηκε, δύο 24ωρα πριν από την επίσκεψη του Ολυμπιακού στο Μόναχο.

Οι παίκτες της Αϊντραχτ πανηγυρίζουν τη νίκη επί της Μπάγερν Μονάχου (REUTERS/Ralph Orlowski)

Αλλα ήθη, άλλα έθιμα. Στη Γερμανία, οι αποτυχίες των ισχυρών δεν χαλάνε τον κόσμο. Θεωρείται φυσιολογικό να είναι πρωτοπόρος η Γκλάντμπαχ, έπειτα από τέσσερις δεκαετίες παρακμής. Εκεί, προέχει το ποδόσφαιρο. Το Σαββατοκύριακο μπήκαν 35 γκολ σε εννέα ματς! Εννέα ομάδες, οι μισές της Μπουντεσλίγκα, συνωστίζονται σε ένα βαθμολογικό εύρος πέντε πόντων. Διόλου τυχαία, στις πρώτες δέκα αγωνιστικές έχουν διατεθεί πάνω από τρία εκατομμύρια εισιτήρια. Ο μέσος όρος προσέλευσης ανά αγώνα ξεπερνά τους 40.000 θεατές.

Τι να πει και η Μπαρτσελόνα;

Στον πολιτισμένο (ποδοσφαιρικό) κόσμο τίποτα δεν είναι απίθανο να συμβεί, χωρίς κάποια σκοτεινή δύναμη να έχει βάλει το χεράκι της. Η Μπαρτσελόνα, για παράδειγμα, μπορεί να χάσει από τη Λεβάντε για τρίτη φορά μέσα σε 18 μήνες. Τη σεζόν 2017-2018 άφησε στο Θιουδάδ ντε Βαλένθια το αήττητο σερί της. Δέχτηκε πέντε γκολ! Πέρυσι ηττήθηκε 2-1, στο Κύπελλο Ισπανίας. Και τώρα, έχασε πάλι (3-1) σε αγώνα για τη 12η αγωνιστική της Primera Division.

Ο Λιονέλ Μέσι απογοητευμένος. Κάζο της Μπάρτσα από τη Λεβάντε (Reuters)

Η Λεβάντε της έβαλε τρία γκολ σε επτά λεπτά, κι έπειτα τη… γλέντησε στο Instagram. Ανέβασε μια αναζήτηση στο Google για το «Τι μπορεί να κάνει κάποιος σε επτά λεπτά». Ε, και; Ο ήλιος εξακολουθεί να βγαίνει από την Ανατολή.

Το «δώρο» του Κλοπ στη Λίβερπουλ

Σύμπτωση που επαναλαμβάνεται, δεν είναι σύμπτωση. Για πολλοστή φορά η Λίβερπουλ δραπέτευσε από μια (σχεδόν) βέβαιη ήττα. Εχανε (1-0) από την Αστον Βίλα μέχρι το 87′, όμως κατόρθωσε να φύγει νικήτρια από το Μπέρμιγχαμ. Ο Ρόμπερτσον ισοφάρισε, και ο Μανέ (που βρίσκεται σε δαιμονιώδη φόρμα) της χάρισε ένα απίθανο τρίποντο στο τέταρτο λεπτό των καθυστερήσεων. Ηταν το τρίτο διαδοχικό παιχνίδι, σε όλες τις διοργανώσεις, στο οποίο ανέτρεψε το εις βάρος της αποτέλεσμα, σκοράροντας στο τελευταίο δεκαπεντάλεπτο.

Κλοπ και Χέντερσον πανηγυρίζουν μια ακόμη νίκη της Λίβερπουλ στις καθυστερήσεις (Reuters)

Δεν είναι τύχη. Είναι η αυτοπεποίθηση που της έχει εμπνεύσει ο Γιούργκεν Κλοπ. Επί πολλά χρόνια τα γκολ της τελευταίας στιγμής τραυμάτιζαν τους «Reds». Ακόμη κι όταν έπαιζαν καλά και νικούσαν, κυριαρχούσε η βεβαιότητα πως κάτι θα γίνει στο τέλος και θα χάσουν το ματς. Σήμερα συμβαίνει το ακριβώς αντίστροφο. Εκεί που οι περισσότερες ομάδες… λιποθυμούν, η Λίβερπουλ πατά το γκάζι. Η προσωπικότητα του Κλοπ, η αισιοδοξία του, η πίστη του σε αυτό που άλλοι θεωρούν ακατόρθωτο, έχει γιγαντώσει την ομάδα. Πιο πολύ και από το gegenpressing που διδάσκει στους παίκτες του.

Πλέον, η Λίβερπουλ «τρέχει» ένα σερί 27 αγώνων χωρίς ήττα. Την προσεχή Κυριακή υποδέχεται στο «Ανφιλντ» τη Μάντσεστερ Σίτι, που έχει να δει χαρά σε αυτό το γήπεδο από το 2003. Με νίκη, θα αποκτήσει «αέρα» εννέα βαθμών. Κι όπως λένε οι Αγγλοι, δεν υπάρχει ομάδα που κατέκτησε τον τίτλο τόσο νωρίς. Υπάρχουν, όμως, πολλές που τέτοια εποχή τον έχασαν.

Καλύτερο κι από γκολ

Η φάση της αγωνιστικής στη Σούπερ Λιγκ δεν είναι γκολ, αν και κάποια απ’ αυτά που σημειώθηκαν ήταν θεαματικά. Είναι η συγκινητική στιγμή που ο Πέτρος Μάνταλος σπεύδει να παρηγορήσει τον 18χρονο τερματοφύλακα του Ατρόμητου για μια από τις δύο άτυχες στιγμές του που, τελικώς, κόστισαν στην ομάδα του. Ο αρχηγός της ΑΕΚ -από τα καλύτερα παιδιά των ελληνικών γηπέδων- δεν τρέχει να πανηγυρίσει την ισοφάριση του σκορ με τους συμπαίκτες του, αλλά πλησιάζει τον άπειρο Χρήστο Μανδά και του δίνει το χέρι.

Η γκάφα του Μανδά κόστισε στον Ατρόμητο (INTIME)

Αυτό που χρειάζεται τώρα ο «Ντοναρούμα του Περιστερίου», περισσότερο από κάθε άλλη φορά, είναι η εμπιστοσύνη του προπονητή του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...