448
Ο Σεπ Μπλάτερ ανακοινώνει τη Ρωσία ως τη διοργανώτρια χώρα του Μουντιάλ του 2018. Μια διοργάνωση που φαίνεται ότι «αγοράστηκε» από τη Μόσχα | EPA

Οι Ρώσοι ήξεραν πώς και ποιους να δωροδοκήσουν για το Μουντιάλ 2018

Protagon Team Protagon Team 1 Νοεμβρίου 2019, 16:01
Ο Σεπ Μπλάτερ ανακοινώνει τη Ρωσία ως τη διοργανώτρια χώρα του Μουντιάλ του 2018. Μια διοργάνωση που φαίνεται ότι «αγοράστηκε» από τη Μόσχα
|EPA

Οι Ρώσοι ήξεραν πώς και ποιους να δωροδοκήσουν για το Μουντιάλ 2018

Protagon Team Protagon Team 1 Νοεμβρίου 2019, 16:01

Λέγεται ότι κάθε υποψηφιότητα μεγάλης αθλητικής διοργάνωσης –είτε αυτή είναι Ολυμπιακοί Αγώνες, είτε Μουντιάλ ή άλλη– η οποία σέβεται τον εαυτό της, πρέπει να έχει έναν φάκελο: ένα ντοσιέ με προσωπικά στοιχεία για τους αξιωματούχους (της ΔΟΕ, της FIFA κλπ) που θα κληθούν να ψηφίσουν. Αυτό είχε και η Ρωσία όταν διεκδίκησε το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018. Μόνο που αποδεικνύεται ότι το χρησιμοποίησε κιόλας για να βρει τι θέλουν αυτοί οι εκλεκτοί «ψηφοφόροι» και να τους το προσφέρει, να τους δωροδοκήσει δηλαδή.

Οπως αποκάλυψε ο Guardian, υπάρχουν email που αποδεικνύουν ότι η Ρωσία δωροδόκησε τα μέλη της FIFA για να αναλάβει τη διοργάνωση του Μουντιάλ του 2018. Την ύπαρξη της ενοχοποιητική ηλεκτρονικής αλληλογραφίας έφερε πρώτο στην επιφάνεια το ρωσικό δημοσιογραφικό site The Insider.

Μάλιστα τα email αυτά έχουν βγει προς πώληση από έναν ανώνυμο λογαριασμό της εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram, με το ψευδώνυμο Black Mirror, το οποίο μάλλον ανήκει σε χάκερ.

Σύμφωνα με τον Guardian, τα email περιέχουν αρχεία από ντοσιέ που είχαν δημιουργήσει ρώσοι αξιωματούχοι υπεύθυνοι για την υποψηφιότητα, με αναλυτικές οδηγίες για το πώς να δωροδοκήσουν συγκεκριμένα μέλη της FIFA.

Ενας από τους «στόχους» ήταν ο Φραντζ Μπεκενμπάουερ, ο «Κάιζερ» του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Ενας βοηθός του, ο Φέντορ Ράντμαν, σύμφωνα με τους ρώσους δημοσιογράφους, υποσχέθηκε να πείσει τον Μπεκενμπάουερ να ψηφίσει υπέρ της Ρωσίας, έναντι τουλάχιστον τριών εκατ. ευρώ.

Αν η Ρωσία αναλάμβανε τελικά τη διοργάνωση (όπως και έγινε), η αμοιβή θα αυξανόταν κατά ενάμισι εκατομμύριο.

Τελικά στην ψηφοφορία τον Δεκέμβριο του 2010 η Ρωσία επικράτησε έναντι των κοινών υποψηφιοτήτων της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, του Βελγίου και της Ολλανδίας και κυρίως της Αγγλίας.

Ο Ράντμαν αρνήθηκε τις κατηγορίες. Ο Μπεκενμπάουερ δεν έκανε δηλώσεις.

Σύμφωνα με την Guardian, το email αναφέρει πως ένας κύπριος αξιωματούχος της FIFA θα έδινε την ψήφο του στη Ρωσία έναντι 1,5 εκατ. ευρώ, ενώ ο τότε αντιπρόεδρος της FIFA, Τζακ Γουόρνερ, θα ψήφιζε όποιον του έδινε τα περισσότερα!

Στο ντοσιέ περιέχονται ακόμα και τα ψυχολογικά προφίλ των μελών της FIFA που θα ψήφιζαν για την ανάθεση της διοργάνωσης.

Για τον Βρετανό Τζεφ Τόμσον, για παράδειγμα, αναφέρεται ότι θα μπορούσε να πειστεί μέσω διπλωματικών οδών να ψηφίσει υπέρ της Ρωσίας, καθώς και ακριβών δώρων στη γυναίκα του, «η οποία τον επηρεάζει».

Ο Τόμσον αρνήθηκε ότι η γυναίκα του δέχθηκε οποιοδήποτε δώρο από τους Ρώσους.

Σύμφωνα με την Guardian, ο Black Mirror έδωσε στη δημοσιότητα αποσπάσματα από email, για να προκαλέσει το ενδιαφέρον πιθανών αγοραστών.

Ο ίδιος λέει ότι τα email εκλάπησαν από τον λογαριασμό του Σεργκέι Κάπκοβ, συνεργάτη του Πούτιν, πολιτικού και πρώην προέδρου της Ρωσικής Ποδοσφαιρικής Ακαδημίας. Ο ίδιος αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη. Το ντοσιέ με τις οδηγίες, σύμφωνα με τον Black Mirror, είχε σταλεί στον Κάπκοβ από τον Αλεξάντερ Ντζορτζάτζε, πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής του Μουντιάλ του 2018.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...