486
Ο Στέφανος Κασσελάκης στη Μακρόνησο με τον Ευάγγελο Αποστολάκη ντυμένο με κόκκινη σελοπέτα | Facebook/Stefanos Kasselakis

Το βίντεο του Κασσελάκη με τον Αποστολάκη στη Μακρόνησο: Μια κωμική νεκρομαντεία του Εμφυλίου

Protagon Team Protagon Team 13 Σεπτεμβρίου 2023, 11:33
Ο Στέφανος Κασσελάκης στη Μακρόνησο με τον Ευάγγελο Αποστολάκη ντυμένο με κόκκινη σελοπέτα
|Facebook/Stefanos Kasselakis

Το βίντεο του Κασσελάκη με τον Αποστολάκη στη Μακρόνησο: Μια κωμική νεκρομαντεία του Εμφυλίου

Protagon Team Protagon Team 13 Σεπτεμβρίου 2023, 11:33

Εκατόν πενήντα οκτώ δευτερόλεπτα. Τόσο διαρκεί το τελευταίο διαφημιστικό βίντεο που δημοσιοποίησε ο Στέφανος Κασσελάκης στην προσπάθειά του να γίνει ο επόμενος αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ και ο νέος ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης της χώρας –οι εσωκομματικές εκλογές διεξάγονται την Κυριακή.

Ενα βίντεο που προκαλεί εντύπωση και προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις. Τούτο διότι ο 35χρονος κ. Κασσελάκης, κομιστής του καινούργιου και του νέου, υποτίθεται, στην εγχώρια Αριστερά, δεν αποφεύγει ούτε αυτός τον πειρασμό να επιχειρήσει μια νεκρομαντεία του Εμφυλίου και να επικαλεστεί τις διώξεις που υπέστησαν οι αριστεροί πριν από 70 και πλέον χρόνια.

Το βίντεο έχει γυριστεί στην ιστορική Μακρόνησο, της οποίας φαίνεται της έμελλε να γίνει και αυτή σκηνικό φτηνών προεκλογικών σποτ στη μάχη εξουσίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Πρωταγωνιστεί, φυσικά, ο υποψήφιος αρχηγός, ο οποίος βαδίζει με άσπρο κολλητό μπλουζάκι και γυαλί ηλίου –το οποίο έπειτα βγάζει, το γυαλί, προφανώς για να καταδείξει κάποιον οπτικοποιημένο σεβασμό στον τόπο του μαρτυρίου, εκεί όπου βασανίστηκαν θρύλοι της χώρας όπως ο Γιάννης Ρίτσος, ο Μάνος Κατράκης, ο Μίκης Θεοδωράκης και φυσικά ο Μενέλαος Λουντέμης που κατέγραψε με την υπέροχη πένα του τον εφιάλτη: «Κείνο το βράδυ σώπαιναν οι λύκοι γιατί ουρλιάζανε οι άνθρωποι»

Συμπρωταγωνιστεί, σε ρόλο-έκπληξη, ο ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, ο οποίος εμφανίζεται κάποια στιγμή φορώντας μια κόκκινη σαλοπέτα –είναι η στιγμή όπου η αδρή αριστερή σημειολογία συναντά το βιντεοπαιχνίδι Super Mario, αλλά σημασία έχει το εσωκομματικό μήνυμα: ο κ. Αποστολάκης είναι ένας ακόμη άνθρωπος του περιβάλλοντος του απερχόμενου αρχηγού –μετά τον Παύλο Πολάκη και τον εξάδελφο Γιώργο Τσίπρα– που σπεύδει να στηρίξει τον φέρελπι υποψήφιο από τις ΗΠΑ.

Είναι σωστό, είναι «αριστερό», η Μακρόνησος, ο εμβληματικός τόπος όπου μαρτύρησαν τόσοι και τόσοι επώνυμοι και ανώνυμοι αγωνιστές της Αριστεράς να θυσιαστεί στον βωμό της βιαστικής ψηφοθηρίας; Να γίνει ένα ηλιόλουστο φόντο στην αμερικανικού ύφους προεκλογική καμπάνια του κ. Κασσελάκη; Αυτό θα το κρίνουν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που θα ψηφίσουν την Κυριακή.

Προφανώς οι επικοινωνιολόγοι του νεαρού υποψηφίου είδαν ότι έχει κάποια απήχηση στα λεγόμενα «δυναμικά κοινά», αλλά πάσχει στους αριστερούς μεγαλύτερης ηλικίας –ιδίως μετά τις επιθέσεις συνεργατών του κατά του Γιάννη Δραγασάκη, επιθέσεις που καταδικάστηκαν ως ηλικιακός ρατσισμός από άλλα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ. Και έτσι ο κ. Κασσελάκης βρέθηκε να βαδίζει καμαρωτός στα χώματα της Μακρονήσου και να μιλά για αυτή «την άνυδρη γη», όπου «μεταφέρθηκαν χιλιάδες άνθρωποι που επέμεναν να είναι αριστεροί». Ο κ. Κασσελάκης ο οποίος όταν γεννήθηκε, το 1988, είχαν περάσει σχεδόν 40 χρόνια από τον Εμφύλιο και τις διώξεις που ο ίδιος περιέγραψε λες και τις ήξερε από πρώτο χέρι ή έστω τα είχε διαβάσει στο εγχειρίδιο «Πώς να δείχνεις αριστερός σε τρεις εβδομάδες».

Ισως βέβαια εδώ να αρμόζει περισσότερο ένα απόσπασμα από το μυθιστόρημα «Οδός Αβύσσου, αριθμός 0», του Λουντέμη: «Η φρίκη της Μακρονήσου δε χωράει σε βιβλία. Διαβάζεται μόνο μες στα μάτια των τρελών της. Μόνο τ’ αυτιά του Λαυρίου πρόφτασαν ν’ αρπάξουν κάτι ξεφτίδια απ’ τις φωνές… Στην αρχή, γιατί αργότερα ράγισαν κι αυτά και δεν άκουαν πια τίποτα»…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...