1223
H βασίλισσα Ελισάβετ προβληματισμένη μέσα στην άμαξα της | EPA/NEIL HALL

Το «Τρομερό Καλοκαίρι» της βασίλισσας Ελισάβετ

Protagon Team Protagon Team 28 Αυγούστου 2019, 11:52
H βασίλισσα Ελισάβετ προβληματισμένη μέσα στην άμαξα της
|EPA/NEIL HALL

Το «Τρομερό Καλοκαίρι» της βασίλισσας Ελισάβετ

Protagon Team Protagon Team 28 Αυγούστου 2019, 11:52

Το 1992 είναι γνωστό στους μοναρχικούς κύκλους της Βρετανίας ως το «Αnnus Horribilis» (Τρομερό Έτος στα λατινικά), η χειρότερη χρονιά της βασιλείας της Ελισάβετ: είναι το έτος στο οποίο τα τρία από τα τέσσερα παιδιά της πήραν διαζύγιο (ανάμεσα τους, ο Κάρολος με τη Νταϊάνα), μια μεγάλη πυρκαγιά κατέστρεψε μέρος του Κάστρου του Ουίνδσορ, ενώ τέθηκε και ζήτημα φορολόγησης της βασιλικής οικογένειας.

Πλέον, όπως σημειώνει η Daily Mail, το καλοκαίρι του 2019 συναγωνίζεται άνετα το «καταραμένο 1992», καθώς εδώ και τρεις μήνες οι επικοινωνιολόγοι του Μπάκιγχαμ δεν προλαβαίνουν να τρέχουν για να αντιμετωπίσουν μεγάλα σκάνδαλα και μικρότερα τη τάξει σκανδαλάκια που φέρνουν καθημερινό πονοκέφαλο στην 93χρονη μονάρχη.

Ένα αντίστοιχο… Aestas Horribilis (Τρομερό Καλοκαίρι) ζει λοιπόν η Ελισάβετ, αρχής γενομένης με τον γιο της, πρίγκιπα Αντριου, καθώς «σεισμό» στο παλάτι προκαλούν οι νέες αποκαλύψεις που προέκυψαν και τον θέλουν να είχε βρεθεί στο ιδιωτικό τζετ του αυτόχειρα εκατομμυριούχου Τζέφρι Επστάιν, μαζί με μια ρωσίδα καλλονή και πρώην Μις Ρωσία, η οποία αργότερα μπήκε στη φυλακή.

Το 1999 ο πρίγκιπας Άντριου και η Αννα Μάλοβα είχαν περάσει κάποιο διάστημα στο ιδιωτικό νησί του αμερικανού χρηματιστή στην Καραϊβική και στη συνέχεια πέταξαν μαζί προς τις ΗΠΑ με το “Lolita Express”, όπως έχουν βαφτίσει τα διεθνή ΜΜΕ το αεροσκάφος του Επστάιν, που αυτοκτόνησε στις αρχές Αυγούστου στο κελί του σε ομοσπονδιακή φυλακή της Νέας Υόρκης, εν αναμονή της δίκης του για σεξουαλική εκμετάλλευση ανηλίκων.

Η Μάλοβα φυλακίστηκε αργότερα στις ΗΠΑ για μη συμμόρφωση με πρόγραμμα απεξάρτησης από συνταγογραφούμενα παυσίπονα που είχε διατάξει δικαστήριο.

Σύμφωνα με τους Sunday Times, ο Επστάιν ήταν ένας από τους εννέα επιβάτες του ιδιωτικού τζετ μαζί με την «προαγωγό» του, Γκισλέιν Μάξγουελ, ενώ όπως προκύπτει από ημερολόγια πτήσης που κατατέθηκαν στο δικαστήριο παρών ήταν και ο πρίγκιπας Άντριου στο αεροσκάφος, το οποίο πιστεύεται ότι χρησιμοποιούσε ο φίλος του για ομαδικό σεξ.

Ο πρίγκιπας Αντριου αποχαιρετά μία γυναίκα που φεύγει από την βίλα των οργίων του Επστάιν στο Μανχάταν

Φυσικά, άμεση ήταν η αντίδραση του Αντριου, ο οποίος δήλωσε ότι δεν είδε ποτέ, ούτε υποψιάστηκε τυχόν σεξουαλικά εγκλήματα όσο συναναστράφηκε τον αμερικανό χρηματιστή.

Στην ανακοίνωσή του, ο 59χρονος δούκας του Γιορκ λέει ότι θέλει «να ξεκαθαρίσει τα γεγονότα» σχετικά με την «πρώην γνωριμία ή φιλία» του με τον αμερικανό χρηματιστή.

«Στη διάρκεια της γνωριμίας μας τον έβλεπα αραιά και πιθανόν όχι περισσότερο από μια ή δύο φορές τον χρόνο. Έχω μείνει σε πολλά σπίτια. Σε κανένα στάδιο στη διάρκεια του περιορισμένου χρόνου που πέρασα μαζί του δεν έμαθα, δεν υπήρξα αυτόπτης μάρτυρας ούτε υποψιάστηκα κάποια συμπεριφορά του είδους που στη συνέχεια προκάλεσε τη σύλληψη και την καταδίκη του», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο πρίγκιπας.

Αλλά, όπως παραδέχθηκε, ήταν «λάθος» να τον συναντήσει μετά την αποφυλάκισή του το 2010.

Ο δούκας, ο οποίος δήλωσε ότι πρωτοσυνάντησε τον Επστάιν το 1999, εξέφρασε την «βαθιά του συμπάθεια» προς όλους όσοι επλήγησαν από την συμπεριφορά του χρηματιστή.

«Η αυτοκτονία του άφησε πολλά αναπάντητα ερωτήματα και αντιλαμβάνομαι και συμπάσχω με όλους όσοι επηρεάστηκαν και θέλουν μια λήξη σε αυτή την ιστορία».

Χάρι και Μέγκαν, οικολογικά… απαράδεκτοι

Στο στόχαστρο των βρετανικών ΜΜΕ βρίσκονται, ωστόσο, εδώ και πολλές εβδομάδες ο πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν Μαρκλ, οι οποίοι κατηγορούνται για «περιβαλλοντική υποκρισία».

Αφορμή ήταν το ταξίδι του ζεύγους με ιδιωτικό τζετ, το τέταρτο μέσα σε 11 μόλις μέρες, και ενώ οι Σάσεξ έχουνε επανειλημμένα δηλώσει πως είναι «ευαισθητοποιημένοι σε ζητήματα που άπτονται της κλιματικής αλλαγής».

Ο τελευταίος τους προορισμός ήταν το σπίτι του τραγουδιστή Έλτον Τζον στη Νίκαια της Γαλλίας, όπου έκαναν ολιγοήμερες διακοπές.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by The Duke and Duchess of Sussex (@sussexroyal) on


Ο Τζον υποστήριξε ότι όχι μόνον πλήρωσε τα έξοδα του ταξιδιού αλλά, στηρίζοντας τη δέσμευση του πρίγκιπα Χάρι για το περιβάλλον, «διασφαλίσαμε ότι η πτήση τους θα είχε ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα», προσθέτοντας μάλιστα ότι έγινε δωρεά σε περιβαλλοντική οργάνωση ως αντιστάθμισμα στο αποτύπωμα άνθρακα.

Το ταξίδι στη Νίκαια έγινε λίγες ημέρες αφότου το ζευγάρι επέστρεψε από την Ίμπιζα, όπου έμειναν έξι νύχτες, για τα γενέθλια της Μαρκλ. Και εκεί, η πτήση έγινε με ιδιωτικό αεροσκάφος.

Όπως σημειώνει η Daily Mail, ενώ στη Νίκαια ή στην Ιμπιζα πηγαίνουν καθημερινά πάνω από 20 προγραμματισμένες εμπορικές πτήσεις, που το κόστος του ταξιδιού ξεκινά από 100 στερλίνες, «εντούτοις, οι Σάσεξ επέλεξαν ένα 12θέσιο Τσέσνα, που θα μπορούσε να κοστίσει πάνω από 20.000 στερλίνες για ενοικίαση».

Στο στόχαστρο και η «ήρεμη Ζάρα»

Αλλά και η μεγαλύτερη εγγονή της Βασίλισσας Ελισάβετ (και 13η στη σειρά διαδοχής του θρόνου), Ζάρα Φίλιπς-Τίνταλ, θυγατέρα της αδερφής της Βασίλισσας, πριγκίπισσας Άννας από το γάμο της με το λοχαγό Μαρκ Φίλιπς, δέχεται έντονη κριτική για αδέξιους χειρισμούς της σε ζητήματα επαγγελματικής φύσεως.

Η ήρεμη και καθόλου εριστική Ζάρα κατηγορείται πως έπαιρνε υπέρογκα ποσά ως αμοιβή, παρέχοντας υπηρεσίες σε έναν γνωστό επιχειρηματία του Χονγκ Κονγκ.

Η Ζάρα Φίλιπς-Τίνταλ με τον σύζυγο της πίσω από τον πρίγκιπα Γουίλιαμ και την Κέιτ Μίντλετον και μπροστά από τον πρίγκιπα Αντριου (EPA/NEIL HALL)

Το χειρότερο όλων είναι πως η Φίλιπς-Τίνταλ εκτέθηκε, αρνούμενη κάθε της σχέση με τον Τζόνι Χον, μεχρι που η Daily Mail δημοσίευσε έγγραφα που αποδείκνυαν την επαγγελματική της σχέση με τον επιχειρηματία, γεγονός που την ανάγκασε να… ανακρούσει πρύμναν και να παραδεχτεί πως «όντως έλαβε μεγάλα χρηματικά ποσά ως αμοιβή».

Για τι ποσά μιλάμε; Για 120.000 ευρώ ετησίως προκείμενου να παρεμβαίνει, παρασκηνιακώς, ως «λομπίστρια» και να κλείνει συμφωνίες υπέρ της εταιρείας του Χον.

«Αυτού του είδους την συμπεριφορά την περιμένουμε μόνο από πολιτικούς και σίγουρα όχι από μέλη της βασιλικής οικογένειας», καταλήγει με νόημα η Mail.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...