469
Καλύτερη δημοσκόπηση η επαφή του με τον κόσμο στις περιοδείες του, θεωρεί ο Κ. Μητσοτάκης | Γραφείο Τύπου ΝΔ

Το ψυχολογικό όριο της νίκης για τη ΝΔ και ο στόχος του «13 στα 13»

Protagon Team Protagon Team 19 Μαΐου 2019, 12:25
Καλύτερη δημοσκόπηση η επαφή του με τον κόσμο στις περιοδείες του, θεωρεί ο Κ. Μητσοτάκης
|Γραφείο Τύπου ΝΔ

Το ψυχολογικό όριο της νίκης για τη ΝΔ και ο στόχος του «13 στα 13»

Protagon Team Protagon Team 19 Μαΐου 2019, 12:25

Σε όλες του τις συνεντεύξεις κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ο Κυριάκος Μητσοτάκης επαναλαμβάνει ότι αυτό που περιμένει το βράδυ της 26ης Μαΐου, είναι μία «καθαρή νίκη» που θα οδηγήσει άμεσα σε πολιτικές εξελίξεις με την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

«Στις 26 Μαϊου ζητώ μία νίκη που θα φέρει πολιτική αλλαγή», τόνισε στην πρόσφατη συνέντευξή του στην τηλεόραση του Star ο πρόεδρος της ΝΔ, ενώ ερωτηθείς για το εύρος που θα πρέπει να έχει μία τέτοια «καθαρή νίκη», υπενθύμισε με νόημα ότι το 2014 ο Αλέξης Τσίπρας, με διαφορά λίγο μεγαλύτερη του 3% στις ευρεωκλογές, ζήτησε να στηθούν κάλπες εθνικών εκλογών.

«Δεν είμαι αλαζόνας. Σέβομαι τους πολίτες. Αλλά έχω γυρίσει όλη την Ελλάδα και δε μου χρειάζεται δημοσκόπηση. Το αίτημα για πολιτική αλλαγή είναι επιτακτικό σήμερα», ανέφερε εκπέμποντας αισιοδοξία για το αποτέλεσμα της εκλογικής μάχης την προσεχή Κυριακή.

Και παρά το απαγορευτικό που έχει «εκδοθεί» στην Πειραιώς σε στελέχη και συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ να αναλώνονται σε εκτιμήσεις διαφορών και υπολογισμούς εκλογικών ποσοστών, το μήνυμα που περνάει προς τα έξω από το περιβάλλον του κ. Μητσοτάκη είναι ένα και σαφές:

«Το βράδυ των εκλογών δεν θα υπάρχει καµία αµφιβολία ποιος θα έχει κερδίσει και ποιος θα έχει χάσει».  

Για τη Νέα Δημοκρατία το ψυχολογικό όριο της καθαρής νίκης είναι η επικράτηση με ποσοστό άνω του 3,5%, το ποσοστό δηλαδή με το οποίο είχε κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές του 2014.

Ηδη όμως, και παρά την αύξηση της συσπείρωσης του ΣΥΡΙΖΑ, από τα ευρήματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων προβάλλει ως ιδιαίτερα πιθανό το ενδεχόμενο η διαφορά υπέρ της ΝΔ να υπερβεί το 5-6%. Και αν το ποσοστό της ξεπεράσει με άνεση το 30%, αυτόματα θα σημαίνει ότι το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη μπαίνει σε τροχιά αυτοδυναμίας, με τις εξελίξεις να επιταχύνονται (περισσότερα εδώ).

Τα δεδομένα είναι ακόμη πιο αμείλικτα για τον ΣΥΡΙΖΑ στο μέτωπο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπου όλες οι εκτιμήσεις για την εκλογική επίδοση της ΝΔ κάνουν λόγο για ολοκληρωτική επικράτηση: το λεγόμενο «13 στα 13». Πρωτιά, δηλαδή, και στις 13 Περιφέρειες της χώρας για τους υποψηφίους με την επίσημη στήριξη του κόμματος, οι οποίοι στον β’ γύρο θα κληθούν να αντιμετωπίσουν είτε τον «γαλάζιο αντάρτη» είτε υποψήφιο με τη στήριξη του ΚΙΝΑΛ.

Σε κάθε περίπτωση, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στην Πειραιώς, στον β’ γύρο των περιφερειακών εκλογών «ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι θεατής, ή θα “κρύβεται” πίσω από τους υποψηφίους του ΚΙΝ.ΑΛ.», ενώ στις δηµοτικές εκλογές ουδείς από τους υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ στους τρεις µεγάλους δήµους (Ηλιόπουλος / Αθήνα, Νοτοπούλου / Θεσσαλονίκη, Μπελαβίλας / Πειραιάς)  θα καταφέρει να περάσει στον β’ γύρο.

Το βασικό μήνυμα, πάντως, προς τους ψηφοφόρους εν όψει της κάλπης της 26ης Μαΐου, παραμένει: η νίκη πρέπει να είναι καθαρή και με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διαφορά και για τον λόγο αυτόν δεν πρέπει να κινηθούν με λογική «χαλαρής ψήφου», παρότι στις ευρωεκλογές παραδοσιακά δεν κυριαρχούν τα διλήμματα που χαρακτηρίζουν τις εθνικές εκλογές.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...