476
Ο Αλ. Τσίπρας κοιτάζει τις σημειώσεις του στη Βουλή. Μήπως κοιτάζει και το ημερολόγιο; | SOOC

Στο μυαλό του Τσίπρα οι εκλογές στις 30 Ιουνίου

Protagon Team Protagon Team 18 Μαΐου 2019, 23:11
Ο Αλ. Τσίπρας κοιτάζει τις σημειώσεις του στη Βουλή. Μήπως κοιτάζει και το ημερολόγιο;
|SOOC

Στο μυαλό του Τσίπρα οι εκλογές στις 30 Ιουνίου

Protagon Team Protagon Team 18 Μαΐου 2019, 23:11

Κυριακή κοντή γιορτή, που λένε. Στις 26 Μαΐου οι δημοσκοπήσεις δεν θα έχουν πια καμία σημασία και ο λαός θα έχει ψηφίσει. Το ζήτημα, όλοι το λένε, είναι η διαφορά υπέρ της Νέας Δημοκρατίας. Ακόμα και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ (ή της Προοδευτικής Συμμαχίας όπως θέλουν να συστήνονται) αποδέχονται την ήττα ως κάτι το αναπόδραστο και μπαίνουν στη βάσανο της διαχείρισης του αποτελέσματος: πόση διαφορά είναι διαχειρίσιμη; Αυτό θα κρίνει και το αν θα πάμε σε εκλογές τον Ιούνιο, όπως αναφέρει η «Real News», η οποία έχει προνομιακή πρόσβαση στα του Μαξίμου.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ λένε ότι μια διαφορά στο 5%, πάντα υπέρ της ΝΔ, είναι συζητήσιμη. Επιχειρηματολογούν ότι είναι μικρότερη από κάτι δημοσκοπήσεις στην αρχή της χρονιάς και έτσι μπορεί ως τον Οκτώβριο να υπάρξει ο πολιτικός χρόνος για να συμβούν δύο τινά:

α) είτε η διαφορά να αντιστραφεί, πράγμα ομολογουμένως δύσκολο,

β) είτε να μειωθεί κι άλλο, ώστε να εδραιώσει τον Αλέξη Τσίπρα ως βασικό παράγοντα του πολιτικού γίγνεσθαι της χώρας, να ακυρώσει άπαξ και δια παντώς τα της «αριστερής παρένθεσης» και να ζορίσει τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη που θα κληθεί να διαχειριστεί την προεδρική εκλογή το 2020 και μια σειρά άλλα σοβαρά ζητήματα στην οικονομία (πλεονάσματα, τράπεζες κλπ.), έχοντας απέναντί της έναν ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ.

Υπό αυτές τις συνθήκες το σενάριο των εκλογών στο απώτερο τέλος της τετραετίας, το οποίο εξάλλου επαναλαμβάνει και ο κ. Τσίπρας, παραμένει.

Το ερώτημα είναι τι θα συμβεί αν τα νούμερα βγουν αλλιώς. Αν δηλαδή, είτε η ΝΔ νικήσει με μια διαφορά που αγγίζει το 8% και μαρτυρά λαϊκή αποδοκιμασία στην τετραετία Τσίπρα, είτε η διαφορά είναι μικροτερη του 5% και άρα μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία για μια γρήγορη αρπαγή ενός καλού αποτελέσματος στις εθνικές εκλογές (όπου η συσπείρωση είναι πάντα μεγαλύτερη).

Αυτό το σενάριο πραγματεύεται το ρεπορτάζ του Παναγή Γαλιατσάτου και του Φοίβου Κλαυδιανού στη «Real News», οι οποίοι αποκαλύπτουν ότι ο κ. Τσίπρας δέχεται εισηγήσεις για να στηθούν κάλπες στις 30 Ιουνίου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, τις συγκεκριμένες εισηγήσεις ο Πρωθυπουργός τις δέχεται από τους επιτελείς του και για τα δύο σενάρια, δηλαδή και σε μικρή και σε μεγάλη διαφορά υπέρ της ΝΔ. Στην πρωτη ο στόχος είναι μια αντιστροφή όπως είχε καταφέρει ο Κώστας Σημίτης το 2000 (και ενώ είχε χάσει στις ευρωεκλογές του 1999), στη δεύτερη να μειώσει τη διαφορά ώστε να παραμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ ηγέτιδα δύναμη.

Υπό αυτές τις συνθήκες —τις οποίες θα γνωρίζουμε λίγο αφότου κλείσουν οι κάλπες— ο κ. Τσίπρας θα εξαγγείλει πρόωρες εκλογές ακόμα και το ίδιο το βράδυ της 26ης Μαΐου, ή το αργότερο το βράδυ των επαναληπτικών των αυτοδιοικητικών εκλογών στις 2 Ιουνίου.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι επιπλέον επιχείρημα για την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες -με πιθανότερη ημερομηνία την 30η Ιουνίου- είναι ο θετικός αντίκτυπος των παροχών (βλέπε 120 δόσεις, «13η σύνταξη», μείωση ΦΠΑ). Αυτή η συνταγή, λένε παρατηρητές, δεν θα μπορεί να επαναληφθεί τον Οκτώβριο καθώς τότε θα συναντήσει την άρνηση των δανειστών, που ήδη γκρινιάζουν

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...