207
Καπνοί από εργοστάσιο στο Πακιστάν | EPA/SHAHZAIB AKBER

Το πλουσιότερο 1% του πληθυσμού παράγει τόσο διοξείδιο του άνθρακα όσο το φτωχότερο 50%

Protagon Team Protagon Team 21 Σεπτεμβρίου 2020, 17:23
Καπνοί από εργοστάσιο στο Πακιστάν
|EPA/SHAHZAIB AKBER

Το πλουσιότερο 1% του πληθυσμού παράγει τόσο διοξείδιο του άνθρακα όσο το φτωχότερο 50%

Protagon Team Protagon Team 21 Σεπτεμβρίου 2020, 17:23

Η ανισότητα στον πλούτο συνεπάγεται και ανισότητα και στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, του κύριου ενόχου του φαινομένου του θερμοκηπίου και της κλιματικής αλλαγής, έδειξε έρευνα της Oxfam και σουηδικού ερευνητικού ινστιτούτου.

Το πλουσιότερο 1% του πλανήτη, δηλαδή λίγο περίπου 78 εκατ. άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, εκπέμπουν διπλάσιο CO2 από το φτωχότερο 50%, δηλαδή από 3,9 δισ. ανθρώπους.

Κατά κεφαλήν, κάθε πλούσιος και οι δραστηριότητές του εκπέμπουν 74 τόνους διοξειδίου τον χρόνο, ενώ κάθε φτωχός μόλις 0,69 τόνους, ανέφεραν οι Times.

Για την εκτίμηση, οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που αντιστοιχούσαν σε διαφορετικές ομάδες εισοδημάτων σε σχέση με την κατανάλωση αγαθών και υπηρεσιών μεταξύ του 1990 και του 2015.

Συνολικά, το 1% των πλουσιότερων ανθρώπων εκπέμπει το 15% των αερίων, ενώ το φτωχότερο 50% μόλις το 7%. Στην ίδια χρονική περίοδο, οι πλούσιοι αύξησαν τις εκπομπές κατά τρεις φορές σε σχέση με τους φτωχούς.

Η Oxfam προτείνει για την αντιμετώπιση αυτής της ανισότητας μια σειρά από φόρους σε «βρώμικες» δραστηριότητες και συνήθειες των πλουσίων, όπως φόρο σε όσους πετούν συχνά (frequent flyers), όσους έχουν γιοτ, ιδιωτικά τζετ ή και SUV. Διότι, όπως τονίζουν οι ερευνητές, η υπερκατανάλωση από τους πλουσιότερους είναι αυτή που συντηρεί την περιβαλλοντική κρίση, η οποία, τελικά, βάζει σε κίνδυνο όλη την ανθρωπότητα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...