827
| CreativeProtagon

Εως εδώ με τα ψέματα του Τραμπ, λέει το εμβληματικό Science!

Protagon Team Protagon Team 19 Σεπτεμβρίου 2020, 13:41

Εως εδώ με τα ψέματα του Τραμπ, λέει το εμβληματικό Science!

Protagon Team Protagon Team 19 Σεπτεμβρίου 2020, 13:41

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε στις ΗΠΑ η απόφαση της συντακτικής ομάδας του Scientific American να σπάσει την παράδοση της πολιτικής ουδετερότητας – για πρώτη φορά εδώ και 175 χρόνια που κυκλοφορεί ανελλιπώς το έγκυρο αμερικανικό επιστημονικό περιοδικό – και να στηρίξει ανοικτά τον Τζο Μπάιντεν ενόψει των επικείμενων προεδρικών εκλογών, επικαλούμενο την εχθρότητα του Ντόναλντ Τραμπ για την επιστήμη και τους εκπροσώπους της.

Ομως από τον ανεκδιήγητο αμερικανό πρόεδρο είχε ήδη σπεύσει να αποστασιοποιηθεί από τον περασμένο Ιανουάριο το εξίσου έγκυρο Science, μία εκ των κορυφαίων επιστημονικών επιθεωρήσεων στον κόσμο, με μπροστάρη, μάλιστα τον σχετικά καινούργιο διευθυντή της, ο οποίος δεν σταματά να επικρίνει την κυβέρνηση Τραμπ για τις απαράδεκτες πολιτικές της όσον αφορά την επιστήμη γενικά και την αντιμετώπιση της πανδημίας ειδικότερα.

Ο Χόλντεν Θορπ, διευθυντής του Science:«Η πιο επαίσχυντη στιγμή στην ιστορία της πολιτικής των ΗΠΑ όσον αφορά την επιστήμη»

Ο Χόλντεν Θορπ, ένας καθηγητής Χημείας με μεγάλη εμπειρία στη διοίκηση πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, ανέλαβε τα ηνία του Science και πέντε άλλων επιθεωρήσεων που εκδίδονται από την Αμερικανική Ένωση για την Πρόοδο της Επιστήμης (AAAS) τον περασμένο Οκτώβριο, μόλις δύο μήνες πριν εμφανιστεί ο κορονοϊός.

Αφότου άρχισε την επέλασή του ο ιός, η πλειονότητα της ανθρωπότητας εναπόθεσε τις ελπίδες της για θεραπείες και εμβόλια στους επιστήμονες και ο Θορπ γνώριζε πως στα έντυπά του θα φιλοξενούνταν οι πιο καινοτόμες και πρωτοποριακές σχετικές έρευνες και μελέτες. Οπως και έγινε.

Συγχρόνως, όμως, ο αμερικανός ακαδημαϊκός άρχισε μια εκστρατεία ξεμπροστιάσματος του Ντόναλντ Τραμπ μέσω μιας σειράς κύριων άρθρων του στο Science, όσον αφορά τους τρόπους με τους οποίους τόσο ο ίδιος ο αμερικανός πρόεδρος όσο και η κυβέρνηση του αγνόησαν, παρερμήνευσαν και καταχράστηκαν την επιστήμη με στόχο το πολιτικό όφελος.

«Σήμερα τα άρθρα του Θορπ αποτελούν την αιχμή ενός κινήματος», μας πληροφορεί σε κείμενο του ο Ανταμ Ρότζερς, επιστημονικός συντάκτης του Wired, στο πλαίσιο του οποίου «οι επιστήμονες απορρίπτουν το παλιό στερεότυπο της πολιτικής ουδετερότητας».

Η πιο πρόσφατο πλήγμα κατά του αμερικανού προέδρου ο Θορπ το κατάφερε την προηγούμενη εβδομάδα μέσω της δημοσίευσης ενός άρθρου με τον τίτλο «Ο Τραμπ είπε ψέματα για την επιστήμη» στο οποίο τον κατακεραυνώνει, εστιάζοντας στην παραδοχή του αμερικανού προέδρου ότι γνώριζε πως η κατάσταση όσον αφορά την πανδημία ήταν πολύ πιο σοβαρή από όσο αναγνώριζε εκείνος δημοσίως.

Στην δεύτερη παράγραφο του κειμένου του ο Θορπ υπενθυμίζει ότι, μέσω των κύριων άρθρων του, το Science πάντα σχολίαζε τη στάση των αμερικανών προέδρων απέναντι στην επιστήμη.

«Η ανεπαρκής δράση για την κλιματική αλλαγή και η υποβάθμιση του περιβάλλοντος έχουν επικριθεί πολλές φορές κατά τη διάρκεια διακυβέρνησης της χώρας και από Ρεπουμπλικανικές και από Δημοκρατικές κυβερνήσεις. Διατυπώθηκαν παράπονα σε άρθρα για προέδρους που τάσσονταν υπέρ της διδασκαλίας σε δημόσια σχολεία της θεωρίας του δημιουργισμού ή του ευφυούς σχεδιασμού. Αυτά τα ζητήματα εξακολουθούν να είναι σημαντικά. Τώρα, όμως, ένας αμερικανός πρόεδρος ψεύσθηκε σκόπιμα για την επιστήμη με τρόπο που ήταν επικίνδυνος για την υγεία των ανθρώπων και οδήγησε άμεσα στο θάνατο πάρα πολλούς Αμερικανούς. Αυτή μπορεί να είναι η πιο επαίσχυντη στιγμή στην ιστορία της πολιτικής των ΗΠΑ όσον αφορά την επιστήμη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Θορπ κείμενό του.

Μιλώντας στο Wired εξήγησε ότι «οι άνθρωποι για τους οποίους γράφω είναι οι άνθρωποι που εργάζονται στα εργαστήρια επί 14, 18 ώρες την ημέρα, προσπαθώντας να βρουν κάποιο εμβόλιο ή κάποιο αντίσωμα ή κάτι σχετικό με την ανοσοαπόκριση στον ιό. Επιστρέφουν στα σπίτια τους, είναι εξουθενωμένοι, ανοίγουν την τηλεόραση για να δουν ειδήσεις και βλέπουν τον πρόεδρό τους να δηλώνει το αντίθετο από τα ευρήματά τους, επιδιώκοντας να υπονοήσει πως κατά κάποιο τρόπο ζημιώνουν τον κόσμο, κάνοντας αυτό που κάνουν. Οπότε, στόχος των άρθρων μου είναι να ακουστεί η φωνή αυτών των θαρραλέων ψυχών που πρόκειται να μας απαλλάξουν από όλο αυτό».

Ο αμερικανός επιστήμονας εμφανίζεται σχετικά αισιόδοξος για την εξέλιξη της πανδημίας, αναφέροντας ότι «υπάρχουν πολλές ελπίδες πως σε έναν χρόνο οι άνθρωποι θα έχουμε εμβολιαστεί και θα είμαστε σε θέση να επιστρέψουμε στην προηγούμενη κανονικότητα».

Αυτό, όμως, δεν αλλάζει το γεγονός πως «η κατάσταση όσον αφορά και τον ιό και τους τρόπους με τους οποίους η κυβέρνηση Τραμπ αποπειράθηκε να υπονομεύσει τους επιστήμονες και την επιστημονική έρευνα είναι πρωτοφανής».

Αναγνωρίζει πως υπάρχουν κοινά σημεία μεταξύ της άρνησης της κλιματικής αλλαγής και της άρνησης της σοβαρότητας και της επικινδυνότητας της Covid-19 από τον αμερικανό πρόεδρο, αλλά θεωρεί πως υφίσταται και μια σημαντική διαφορά η οποία αφορά «την ταχύτητα και τον βαθμό στον οποίο ο πρόεδρος είναι πρόθυμος να βγει στον Κήπο των Ρόδων ή στην αίθουσα Τύπου και απλά να πει πράγματα που είναι εξόφθαλμα αναληθή».

Οσον αφορά την πολιτική ουδετερότητα της επιστήμης «πιστεύω πως ήμασταν υπερβολικά πιστοί στην ιδέα ότι πρέπει να παραμένουμε εκτός της πολιτικής. Κοιτάξτε πού φτάσαμε, στην άρνηση της κλιματικής αλλαγής, στον δημιουργισμό, στην απαγόρευση των ερευνών με βλαστοκύτταρα. Εξαιτίας των επιστημόνων που δηλώνουν “α, εμείς απλά θα καθίσουμε εδώ, φορώντας τις λευκές ποδιές μας και θα αφήσουμε τους ανθρώπους να συμπεραίνουν ό,τι θέλουν”. Δεν υπάρχει απολιτική επιστήμη», υπογράμμισε ο διευθυντής του Science.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...