466
Ρωσικά τανκς κατεστραμμένα από ουκρανικά πυρά Πυροβολικού | REUTERS/Zohra Bensemra/File Photo

Το ουκρανικό Πυροβολικό έγινε «hi-tech» με ένα app!

Protagon Team Protagon Team 15 Μαΐου 2022, 18:18
Ρωσικά τανκς κατεστραμμένα από ουκρανικά πυρά Πυροβολικού
|REUTERS/Zohra Bensemra/File Photo

Το ουκρανικό Πυροβολικό έγινε «hi-tech» με ένα app!

Protagon Team Protagon Team 15 Μαΐου 2022, 18:18

Οι ουκρανοί πυροβολητές χρησιμοποιούν μία επαναστατική εφαρμογή που τους επιτρέπει να νικούν τους Ρώσους. Πρόκειται για ένα app που βασίζεται στο δορυφορικό σύστημα Starlink, το οποίο τους δώρισε ο Ελον Μασκ στην αρχή της σύγκρουσης. Λέγεται Ukrop και εφευρέθηκε από έναν 34χρονο προγραμματιστή, τον Γιάροσλαβ Σερτσιούκ, ο οποίος έχει υπηρετήσει στο ουκρανικό Πυροβολικό.

Ο προγραμματιστής είναι υπερήφανος για το επίτευγμά του: «Πριν από την εφεύρεσή μου, το στοιχείο Πυροβολικού  χρειαζόταν 15 λεπτά για να αναγνωρίσει τον στόχο και για να τον καταστρέψει. Με την εφαρμογή μου, ο χρόνος μειώθηκε στα 30 δευτερόλεπτα». Ο Σερτσιούκ μίλησε με τον Ντανιέλε Ρανιέρι της Repubblica. Ο συντάκτης σχολίασε ότι πρόκειται για «εκπληκτικό πλεονέκτημα» των Ουκρανών «απέναντι στην αριθμητική υπεροχή των Ρώσων», ιδίως τώρα που οι μάχες διεξάγονται στον κάμπο του Ντονμπάς και πρωταγωνιστούν τα Τεθωρακισμένα και το Πυροβολικό.

Ο Ρανιέρι αναφέρθηκε και αυτός στη «μεγάλη καταστροφή των 32 ρωσικών τανκς στη γέφυρα του ποταμού Σερβέρσκ», η οποία «πιστοποιείται από τις σχετικές φωτογραφίες των drones». Και κατόπιν έδωσε τον λόγο στον προγραμματιστή: «Το σύστημα μάς επιτρέπει να βλέπουμε τι συμβαίνει στο πεδίο και να επεξεργαζόμαστε σε πραγματικό χρόνο έναν τεράστιο όγκο δεδομένων από πολλές πηγές: από drones, αεροπλάνα, βίντεο παρακολούθησης ακόμη και από πολίτες που αναφέρουν θέσεις Ρώσων σε ειδικές συνομιλίες στο Telegram. Τα δεδομένα που συλλέγονται σχεδιάζουν και ενημερώνουν διαρκώς τον χάρτη με τις κινήσεις του εχθρού στο έδαφος.

»Οι άνδρες του Πυροβολικού μας μοιράζονται τα στοιχεία του χάρτη και έχουν γνώση του τι πράττουν οι συμπολεμιστές τους. Το επίπεδο ελέγχου του πεδίου μάχης είναι πολύ υψηλότερο από πριν, όπως μεγαλύτερη είναι και η δυνατότητα διόρθωσης κάθε βολής». Από τις βασικές καινοτομίες του app είναι η δυνατότητα επιλογής του πιο κοντινού εχθρικού στόχου, και αυτό ύστερα από αυτόματη αξιολόγηση των δεδομένων που έχει συλλέξει.

Ο Ιταλός έδωσε την πληροφορία ότι οι Ρώσοι προσπάθησαν αμέσως να μπλοκάρουν αυτό το πρόγραμμα, την πρώτη μέρα του πολέμου κιόλας, κάνοντας μαζική επίθεση χάκερ, αλλά απέτυχαν. «Δεν τα κατάφεραν επειδή το πρόγραμμα μπορεί να μεταφέρει δεδομένα με πολλούς τρόπους, συμπεριλαμβανομένου του ραδιοφώνου, όχι μόνο με δορυφορικά μόντεμ». Το σύστημα Starlink του Μασκ βοήθησε στη λειτουργία του app, «επειδή είναι δορυφορική σύνδεση, έτσι οι Ρώσοι δεν μπορούν να διακόψουν, αν και προσπαθούν συχνά».

Ο Ρανιέρι είχε μία φαεινή ιδέα την οποία υπέβαλε στον Σερτσιούκ μέσω ερωτήσεως: «Οι Αμερικανοί έστειλαν 90 κανόνια M777. Σκέφτεστε να προσαρμόσετε το πρόγραμμα ώστε να το χρησιμοποιήσετε και με αυτά τα νέα όπλα;» Ο Ουκρανός απάντησε ότι φυσικά και ναι, το σκέφτηκαν, και ότι «η προσαρμογή είναι στην τελική φάση, σχεδόν έτοιμη για χρήση». Είπε και κάτι επιχειρησιακώς αδιάφορο, όμως πολιτικώς σημαίνον: «Αλλάξαμε όλα τα σύμβολα των όπλων, αφού είναι σοβιετικά. Βάλαμε σύμβολα Δυτικά, του ΝΑΤΟ».

Ο Ουκρανός προγραμματιστής αποχαιρέτησε τον ιταλό δημοσιογράφο με το μήνυμα που μόλις του είχε στείλει ένας φίλος του, κάποιος από τους Αζοφίτες του «Αζοφστάλ». Μιλούσε για «ήρωες»

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...