833
Ο Κριστιάνο Ρονάλντο πανηγυρίζει στη Λιθουανία. Συνεχίζει να σκοράρει ακατάπαυστα | REUTERS/Ints Kalnins

Το νέο -«είμαι εδώ»- ρεκόρ του Κριστιάνο

Sportscaster Sportscaster 12 Σεπτεμβρίου 2019, 10:27
Ο Κριστιάνο Ρονάλντο πανηγυρίζει στη Λιθουανία. Συνεχίζει να σκοράρει ακατάπαυστα
| REUTERS/Ints Kalnins

Το νέο -«είμαι εδώ»- ρεκόρ του Κριστιάνο

Sportscaster Sportscaster 12 Σεπτεμβρίου 2019, 10:27

Τα κατάφερε, πάλι, να κάνει όλο τον κόσμο να μιλάει γι’ αυτόν. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο ήταν παραπάνω από εντυπωσιακός, το βράδυ της Τρίτης στο Βίλνιους, σκοράροντας τέσσερα γκολ στο 5-1 της Πορτογαλίας επί της Λιθουανίας, για τα προκριματικά του Euro 2020. Λίγες μέρες πριν, ο σούπερ-σταρ της Γιουβέντους είχε πετύχει ένα -αλλά εκπληκτικό- τέρμα απέναντι στους Σέρβους. «Τσίμπησε» την μπάλα στην κίνηση, για να την περάσει πάνω από το κορμί του αντίπαλου τερματοφύλακα.

Με αυτά τα γκολ ο Πορτογάλος έφτασε τα 25 σε προκριματικούς αγώνες Euro και έγινε ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών στα συγκεκριμένα τουρνουά, προσπερνώντας τον Ιρλανδό Ρόμπι Κιν (23). Ηταν η δεύτερη φορά που πετυχαίνει «καρέ» με τη φανέλα της εθνικής του ομάδας (και η δέκατη στην καριέρα του). Μόνο δύο παίκτες είχαν σκοράρει τουλάχιστον τέσσερα τέρματα σε αγώνα της Πορτογαλίας πριν από τον «CR7»: ο Εουσέμπιο (1966) και ο Νούνο Γκόμες (2002).

Ο Κριστιάνο μετρά 93 γκολ σε 159 εμφανίσεις του με την εθνική Πορτογαλίας (32 στα 27 τελευταία παιχνίδια της!), και δεν θα αργήσει να γίνει ο αρχισκόρερ της λίστας που περιλαμβάνει όλες της χώρες του Κόσμου. Χρειάζεται 17 γκολ ακόμη για να ξεπεράσει τον θρυλικό ιρανό επιθετικό Αλί Νταεΐ, ενώ έχει, ήδη, αφήσει πίσω του τον περίφημο Φέρεντς Πούσκας, που είχε σκοράρει 84 φορές με την εθνική ομάδα της Ουγγαρίας.

Το νέο του ρεκόρ ήρθε σε ηλικία 34 ετών και επτά μηνών. Οσο κι αν μεγαλώνει, όσο κι αν στερεύει από κίνητρα, αφού έχει κατακτήσει όλα όσα ένας ποδοσφαιριστής θα μπορούσε να ονειρευτεί (εκτός από το Παγκόσμιο Κύπελλο), ο Ρονάλντο ακόμα «διψάει» για διακρίσεις. Πριν από λίγο καιρό, στην τελετή της κλήρωσης των ομίλων του Champions League, είχε προειδοποιήσει τους haters, που δεν βλέπουν την ώρα να τον νικήσει ο χρόνος: «Σε όλους όσοι δεν θέλουν να με βλέπουν, έχω να πω ότι θα είμαι εδώ για πολύ καιρό ακόμη».

Το είπε -με άλλα λόγια- και ο προπονητής του, Φερνάντο Σάντος, αμέσως μετά την αναμέτρηση με τη Λιθουανία: «Είναι παράξενο. Οταν δεν σκοράρει, λένε ότι τελειώνει. Τίποτα δεν τελειώνει. Πρέπει να είσαι προσεκτικός, γιατί (ο Κριστιάνο) ποτέ δεν τελειώνει. Αυτή είναι η ξεκάθαρη απόδειξη ότι είναι ο καλύτερος παίκτης στον κόσμο. Δεν υπάρχει γήπεδο, που να μην τον χειροκροτεί».

Ο ίδιος ο Ρονάλντο… το έπαιξε υπεράνω: «Το μυαλό μου είναι στο πώς θα βοηθήσω την εθνική ομάδα, όχι στα βραβεία». Αλλά, φίλοι κι εχθροί τον γνωρίζουν καλά. Το κυνήγι των προσωπικών διακρίσεων είναι αυτό που τον κρατά αγέραστο κι ακμαίο. Δεν πρόκειται να τραβήξει το πόδι του από το «γκάζι», εάν δεν δει όλα τα πιθανά κι απίθανα ρεκόρ στο ποδόσφαιρο να γράφουν τ’ όνομά του. Δεν το αντέχει, να μη φιγουράρει στην πρώτη σελίδα της επικαιρότητας. Κι αυτά τα έξι γκολ με τα οποία εγκαινίασε εντυπωσιακά τη σεζόν (πέντε με την Πορτογαλία και ένα με τη Γιουβέντους στο ιταλικό πρωτάθλημα) είναι η «απάντησή» του για τις μέτριες περσινές του επιδόσεις.

Στην Ιταλία δεν βγήκε πρώτος σκόρερ. Ούτε, καν, δεύτερος. Ηταν τέταρτος, πίσω από τον (36χρονο) Κουαλιαρέλα της Σαμπντόρια, τον Σαπάτα της Αταλάντα και τον Πιόντεκ της Τζένοα/Μίλαν. Τα 21 γκολ που πέτυχε, ήταν τα λιγότερα με τα οποία ολοκλήρωσε ένα πρωτάθλημα μετά το 2008-2009 (την τελευταία του χρονιά στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ). Και στην Ευρώπη, δεν κατάφερε να «σπρώξει» τη Γιουβέντους στον τελικό του Champions League. Ολοι μιλούσαν για την υπέροχη Σίτι του Γκουαρντιόλα, για την «επιστροφή» της Λίβερπουλ του Κλοπ, για τα «τρομερά μωρά» του Αγιαξ, για τον Μέσι, που σαρώνει τους τίτλους στην Ισπανία. Ο παροιμιώδης εγωϊσμός του Ρονάλντο δεν του επιτρέπει να μην είναι ο απόλυτος πρωταγωνιστής για δεύτερη διαδοχική χρονιά.

Βαδίζοντας προς τα 35 του, εξακολουθεί να αγωνίζεται με ορμή, ταχύτητα και αθλητικότητα εφήβου. Προσφάτως αποκάλυψε, λεπτομερώς, το ελιξήριο της «αιώνιας» του νιότης. Δώδεκα ώρες προπόνηση και γυμναστική κάθε μέρα. Στις αθλητικές εγκαταστάσεις της Γιουβέντους, στο υπερσύγχρονο γυμναστήριο που διαθέτει στο σπίτι του, ακόμη και στο κρεβάτι του, κάνοντας κοιλιακούς. Τουλάχιστον επτά ώρες ύπνος. Επιστημονική αποθεραπεία στο νερό, με εναλλαγή ζεστών και κρύων ντους, κολύμπι και τζακούζι. Κι ένα πολύ προσεγμένο πρόγραμμα διατροφής, που τηρεί ευλαβικά. Περιλαμβάνει άφθονα φρούτα και λαχανικά, στεγνό κρέας, πίτσα, και μια πορτογαλική εκδοχή του μπακαλιάρου, με κρεμμύδια, πατάτες και αυγά. Απαγορεύονται, το αλκοόλ, τα αναψυκτικά και η ζάχαρη. Γλυκό τρώει μία φορά το χρόνο: ένα κομμάτι από την τούρτα των γενεθλίων του.

Αλλά, το μεγαλύτερό του «μυστικό» είναι η ακόρεστη ανάγκη του να συγκεντρώνει τον θαυμασμό. Στη θέση του, οι περισσότερες «ντίβες» του ποδοσφαίρου θα έπαιζαν εναντίον της Λιθουανίας για ένα ημίχρονο – το πολύ. Εκείνος έβαλε τέσσερα γκολ, και «χτυπιόταν» έπειτα από μια χαμένη ευκαιρία να σκοράρει κι άλλο. Ο κατάλογος με τα 22 πιο σημαντικά ρεκόρ του, που δημοσίευσε ο επίσημος ιστότοπος της UEFA στις 5 Φεβρουαρίου (τη μέρα που έκλεισε τα 34), προκαλεί ζάλη. Για τον Κριστιάνο, όμως, αυτά τα επιτεύγματα δεν είναι αρκετά.

Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου είναι προγραμματισμένο να παίξει 30 παιχνίδια ακόμη, εάν διεξαχθεί και ο τελικός του ιταλικού Σούπερ Καπ. Κι αλλοίμονο στον προπονητή -τον Σάρι ή τον Σάντος- που θα του πει να μείνει έξω σε κάποιο από αυτά…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...