721
Ο Κριστιάνο Ρονάλντο απογοητευμένος μετά το 0-2 στη Μαδρίτη. Μπορεί να το ανατρέψει η Γιούβε; | Reuters

Πεταμένα λεφτά η «επένδυση Ρονάλντο»;

Sportscaster Sportscaster 21 Φεβρουαρίου 2019, 13:43
Ο Κριστιάνο Ρονάλντο απογοητευμένος μετά το 0-2 στη Μαδρίτη. Μπορεί να το ανατρέψει η Γιούβε;
|Reuters

Πεταμένα λεφτά η «επένδυση Ρονάλντο»;

Sportscaster Sportscaster 21 Φεβρουαρίου 2019, 13:43

Η επιστροφή του Κριστιάνο Ρονάλντο στη Μαδρίτη, για πρώτη φορά αφότου μετακόμισε στο Τορίνο, ήταν εφιαλτική. Η Ατλέτικο εκδικήθηκε τον -μέχρι πέρυσι- κακό της δαίμονα (στα εννέα χρόνια που φορούσε τη φανέλα της Ρεάλ, ο «CR7» της είχε βάλει 22 γκολ σε 31 αγώνες), νικώντας τη νέα του ομάδα με 2-0. Η Γιουβέντους, που δέχτηκε δυο τέρματα μέσα σε πέντε λεπτά, κινδυνεύει τώρα με έναν οδυνηρό αποκλεισμό από τη συνέχεια του Champions League. Ενώ ο Κριστιάνο, που αποκτήθηκε για να «καθαρίζει» κάτι τέτοια κομβικά ματς, ήταν… άφαντος σε όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού.

Εκανε αισθητή την παρουσία του μόνο σε ένα μακρινό σουτ, από εκτέλεση φάουλ, το οποίο εξουδετέρωσε ο Γιάν Ομπλακ. Το νου του τον είχε περισσότερο στο να απαντά, με γκριμάτσες και νοήματα, στα συνθήματα της εξέδρας: «Ρονάλντο, ψόφα», «Ρονάλντο, βιαστή» (για την περιλάλητη υπόθεση της Κάθριν Μαγιόργκα) και «Πλήρωσε τους φόρους σου». Κάποια στιγμή έδειξε στους αγενείς θεατές πέντε δάχτυλα, σαν ανάποδη μούντζα. Κατά την αποχώρησή του από το «Ουάντα Μετροπολιτάνο» (το γήπεδο που την 1η Ιουνίου θα φιλοξενήσει τον εφετινό τελικό της διοργάνωσης), εξήγησε: «Εχω πέντε Champions League, και η Ατλέτικο κανένα. Θα δούμε τι θα γίνει».

Υπάρχει και η ρεβάνς της 12ης Μαρτίου στο Τορίνο. «Δεν είμαστε νεκροί, ακόμη», τόνισε ο προπονητής της Γιουβέντους, Μάσιμο Αλέγκρι. «Το γνωρίζουμε, ότι στο δεύτερο ματς θα υποφέρουμε», συμφώνησε ο συνάδελφός του, Ντιέγκο Σιμεόνε, της Ατλέτικο. Και οι δυο, όμως, ξέρουν καλά πως οι πιθανότητες δεν είναι υπέρ των Ιταλών. Η «Γηραιά Κυρία» δεν έχει κατορθώσει, ποτέ, να προκριθεί έπειτα από μια τέτοια ήττα (2-0) στον πρώτο αγώνα. Μετράει πέντε αποκλεισμούς σε ισάριθμες περιπτώσεις. Επιπλέον, η ισπανική ομάδα θεωρείται από τις κορυφαίες της Ευρώπης, σε ό,τι αφορά την ανασταλτική λειτουργία. Για να της βάλουν τρία γκολ χωρίς να δεχθούν κανένα, ο Ρονάλντο και η παρέα του θα πρέπει να κάνουν ένα τέλειο παιχνίδι – και η Ατλέτικο, το χειρότερό της.

Με 21 γκολ και 11 ασίστ σε 32 αγώνες, ο «CR7» έχει βάλει το… ποδαράκι του σε 32 από τα 64 -μέχρι στιγμής- γκολ της ομάδας του στην εφετινή σεζόν, σε όλες τις διοργανώσεις. Ακριβώς στα μισά. Στο ιταλικό πρωτάθλημα έχει καταγράψει 19 τέρματα και οκτώ ασίστ. Εχει συμμετοχή σε 27 από τα 52 γκολ που έχουν σκοράρει οι «Μπιανκονέρι» σε 24 αγωνιστικές. Μάλιστα, σε εννέα ματς έχει πετύχει το γκολ που έκρινε τον νικητή. Αν και βαδίζει στο 35ο έτος της ζωής του, παραμένει «σούπερ». Οδηγεί τη Γιουβέντους, που απέχει 13 βαθμούς από τη Νάπολι και 20 από την Ιντερ, σε μια απρόσμενα εύκολη κατάκτηση του «Σκουντέτο». Μόνο που, όταν -το περασμένο καλοκαίρι- ο Αντρέα Ανιέλι άδειαζε τους κουμπαράδες του για να βρει τα 112 εκατομμύρια ευρώ που θα έφερναν τον Κριστιάνο στο Τορίνο, δεν το έκανε με τη σκέψη στο Πρωτάθλημα. Αυτό το κέρδιζε και χωρίς τον πορτογάλο σούπερ-σταρ, ανελλιπώς από το 2012. Ο σκοπός ήταν, ο Ρονάλντο να δώσει στην ομάδα αυτό το «κάτι» που χρειαζόταν, ώστε να επιστρέψει στην κορυφή της Ευρώπης.

Η μεταγραφή του «CR7» προκάλεσε παγκόσμια αίσθηση, ανέβασε το πρεστίζ του ιταλικού συλλόγου και αύξησε τα έσοδά του σε χρόνο – ρεκόρ. Τα 29.000 εισιτήρια διαρκείας της Γιουβέντους (κατά 30% ακριβότερα σε σχέση με πέρυσι) εξαντλήθηκαν εν ριπή οφθαλμού. Στο τρίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου – Σεπτεμβρίου η ομάδα πούλησε τόσες φανέλες, όσες είχε διαθέσει σε ολόκληρη την περασμένη σεζόν. Εμφανίστηκαν και κάποιοι νέοι χορηγοί. Αλλά, σύμφωνα με τους Financial Times, όλες αυτές οι επιπλέον εισπράξεις είναι σταγόνα στον ωκεανό των χρημάτων που κόστισε ο παίκτης.

Σε μια ποδοσφαιρική αγορά που δεν πλησιάζει, σε αξία, την αγγλική ή την ισπανική, η «επένδυση Ρονάλντο» δεν έχει μεγάλα περιθώρια εμπορικής εκμετάλλευσης. Εκτός εάν… Εκτός εάν η Γιουβέντους ξαναγίνει παγκόσμιο μέγεθος, κατακτώντας το πρώτο της Champions League/Κύπελλο Πρωταθλητριών μετά το 1996. Μόνον έτσι θα προσελκύσει νέους βασικούς χορηγούς, ή θα πείσει τους παλιούς (Jeep και Adidas) να είναι πιο large στις συμφωνίες τους μαζί της, μετά το καλοκαίρι του 2021 που λήγουν οι ισχύουσες συμβάσεις τους.

Στις 12 Μαρτίου η Γιουβέντους θα «καίγεται» για την πρόκριση, και θα περιμένει από τον Κριστιάνο να δικαιώσει τις προσδοκίες που τον έφεραν στο Τορίνο. Η ανατροπή του 0-2 της Μαδρίτης είναι ένα βουνό που η «Κυρία» πρέπει να ανέβει, εάν θέλει να σώσει την πιο σημαντική της επένδυση σε ποδοσφαιριστή την τελευταία εικοσαετία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...