548
H Airbnb ανακοίνωσε ότι είναι υπέρ της επικαιροποίησης των κανόνων της ΕΕ για τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης | Rafael Henrique/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Ευρωβουλευτές και δήμοι πιέζουν για περιορισμούς στην Airbnb

Protagon Team Protagon Team 2 Αυγούστου 2022, 12:08
H Airbnb ανακοίνωσε ότι είναι υπέρ της επικαιροποίησης των κανόνων της ΕΕ για τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης
|Rafael Henrique/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Ευρωβουλευτές και δήμοι πιέζουν για περιορισμούς στην Airbnb

Protagon Team Protagon Team 2 Αυγούστου 2022, 12:08

Ο τουρισμός επέστρεψε δριμύτερος, και μαζί και όλα τα προβλήματα που δημιουργεί για τους κατοίκους, ανάμεσά τους και αυτά με τις πλατφόρμες των βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Αυτή τη φορά, σημειώνει το Politico, αφού οι μεμονωμένες αντιδράσεις δήμων εναντίον της ανεξέλεγκτης εξάπλωσης του Airbnb δεν φαίνεται να αρκούν για να περιορίσουν τη ζημιά στον κοινωνικό ιστό των πόλεων, οι πολέμιοι της πλατφόρμας ανέλαβαν συλλογική δράση και στόχευσαν τα βέλη τους στις Βρυξέλλες.

Η άρνηση της Κομισιόν να οριοθετήσει τις πλατφόρμες και αυτό το καλοκαίρι και να αναβάλει την υιοθέτηση κανονισμών για αργότερα, προκάλεσε την οργή δεκάδων ευρωβουλευτών και 10 ευρωπαϊκών δήμων, που απέστειλαν επιστολή στην Επιτροπή, στις 14 Ιουλίου, για να επιταχύνει επειγόντως την πρωτοβουλία της για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Με το νέο εγχειρίδιο κανόνων, η εκτελεστική εξουσία της ΕΕ πρόκειται να εμπλακεί σε μια συζήτηση, που για χρόνια διεξαγόταν κυρίως σε πόλεις, δικαστήρια και χώρες-μέλη της ΕΕ. Η Airbnb και οι ηγέτες της ΕΕ θα πρέπει να συνεργαστούν, για να δημιουργήσουν μοντέλα βιώσιμου τουρισμού, που να ωφελούν οικονομικά τους ντόπιους και προστατεύοντας παράλληλα τις κοινότητες.

Μια έρευνα σε ολόκληρη την ΕΕ που διεξήγαγε η Επιτροπή από τον Σεπτέμβριο έως τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, για να προετοιμάσει την πρωτοβουλία, αποκάλυψε πόσο αμφιλεγόμενο είναι το θέμα. Η έρευνα έλαβε 5.696 απαντήσεις, αριθμός ασυνήθιστα υψηλός. Εκτός από πλατφόρμες όπως η Airbnb και η Booking.com, ένας συνασπισμός πόλεων έλαβε επίσης θέση, ο οποίος αυτοαποκαλείται «Ευρωπαϊκή Συμμαχία Πόλεων για τις Βραχυχρόνιες Διακοπές». Μεταξύ τους ήταν μεγάλες τουριστικές πόλεις,  όπως το Αμστερνταμ, η Βαρκελώνη, το Παρίσι και το Βερολίνο.

Από τότε, δεν ξέρει κανείς πότε θα τεθεί σε ισχύ το νέο εγχειρίδιο κανόνων. Αρχικά, περιλαμβανόταν στην ημερήσια διάταξη της Επιτροπής για την 1η Ιουνίου, αλλά αναβλήθηκε για το φθινόπωρο. Επανεμφανίστηκε σε ένα σχέδιο ημερήσιας διάταξης της Επιτροπής για τις 12 Οκτωβρίου, αλλά καταργήθηκε και πάλι αργότερα.

«Φοβόμαστε ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία δεν είναι στη λίστα της Επιτροπής με αυτές που θα εφαρμοστούν μέχρι τον Δεκέμβριο. Οι τρέχουσες αυξήσεις στο κόστος ζωής, τα ενοίκια και τις τιμές των κατοικιών, θέτουν πολλά ευρωπαϊκά νοικοκυριά υπό κλιμακούμενες οικονομικές πιέσεις», αναφέρεται στην επιστολή.

Οι υπογράφοντες την επιστολή, αλλά και άλλοι παρατηρητές, υποψιάζονται ότι η Επιτροπή χρειάζεται λίγο χρόνο για να καταλάβει πώς το εγχειρίδιο κανόνων θα συσχετιστεί με άλλους νόμους της ΕΕ, όπως π.χ. για την προστασία των ψηφιακών δεδομένων. Μέρος της συζήτησης γύρω από τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι κατά πόσον οι καταχωρίσεις που αψηφούν τους τοπικούς κανονισμούς θα πρέπει να θεωρούνται «παράνομο περιεχόμενο», το οποίο οι πλατφόρμες θα πρέπει να αντιμετωπίσουν.

Ενα άλλο σημείο αντιπαράθεσης είναι η πρόσβαση των πόλεων στα δεδομένα που διατηρούν οι πλατφόρμες για τη βραχυχρόνια μίσθωση. Οι πόλεις ισχυρίστηκαν στα σχόλιά τους ότι χρειάζονται πρόσβαση σε όλα τα είδη δεδομένων (όπως τα στοιχεία ταυτότητας του οικοδεσπότη, τον αριθμό των κλινών στο κατάλυμα και τον αριθμό των διανυκτερεύσεων που νοικιάζονται) για την επιβολή των τοπικών κανόνων, αλλά οι πλατφόρμες δήλωσαν ότι τα αιτήματα αυτά ήταν «ασύμβατα» με τα ζητήματα προσωπικών δεδομένων και αρνούνται να δώσουν τα στοιχεία των πελατών τους στις τοπικές αρχές.

Η Airbnb, σε ανακοίνωσή της, ανέφερε ότι τέσσερις στους 10 οικοδεσπότες δηλώνουν ότι η φιλοξενία στην Airbnb τούς βοηθά να αντιμετωπίσουν το αυξανόμενο κόστος ζωής. «Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε το έργο της ΕΕ για την επικαιροποίηση των κανόνων της και την απελευθέρωση των πλεονεκτημάτων της φιλοξενίας και της ενιαίας αγοράς για περισσότερους Ευρωπαίους», ανέφερε η πλατφόρμα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News