406
O Αντονι Μπλίνκεν σε δηλώσεις του στο κτίριο του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, το βράδυ της Δευτέρας. | REUTERS/David 'Dee' Delgado

Μπλίνκεν: Οι Ταλιμπάν παραβίασαν όσα συμφωνήσαμε για τον Αλ Ζαουάχρι

Protagon Team Protagon Team 2 Αυγούστου 2022, 08:58
O Αντονι Μπλίνκεν σε δηλώσεις του στο κτίριο του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, το βράδυ της Δευτέρας.
|REUTERS/David 'Dee' Delgado

Μπλίνκεν: Οι Ταλιμπάν παραβίασαν όσα συμφωνήσαμε για τον Αλ Ζαουάχρι

Protagon Team Protagon Team 2 Αυγούστου 2022, 08:58

Στην καταγγελία πως οι Ταλιμπάν παραβίασαν «κατάφωρα» τη συμφωνία της Ντόχας (2020) προσφέροντας φιλοξενία και καταφύγιο στο Αφγανιστάν στον Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, ηγέτη της Αλ Κάιντα, προχώρησε τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν, σσχολιάζοντας την εξουδετέρωση του αρχιτρομοκράτη από drone της CIA στην Καμπούλ το Σαββατοκύριακο,

Την είδηση του θανάτου του Αλ Ζαουάχρι είχε γνωστοποιήσει νωρίτερα ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν. Πρόκειται για το πιο βαρύ χτύπημα που έχει υποστεί η οργάνωση αυτή μετά τον θάνατο του ιδρυτή της Οσάμα μπιν Λάντεν το 2011.

«Παρά την απροθυμία ή την αδυναμία των Ταλιμπάν να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τον αφγανικό λαό παρέχοντάς του γενναία ανθρωπιστική βοήθεια και να τασσόμαστε υπέρ της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του, ειδικά αυτών των γυναικών και των κοριτσιών», σημείωσε ο Αντονι Μπλίνκεν στο δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η διπλωματία της Σαουδικής Αραβίας εξέφρασε από την πλευρά της ικανοποίηση για τον θάνατο του επικεφαλής της Αλ Κάιντα.

«Το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας εκφράζει ικανοποίηση για την ανακοίνωση του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν (…) για τον θάνατο του τρομοκράτη αρχηγού της Αλ Κάιντα Αϊμάν αλ Ζαουάχρι», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών, χαρακτηρίζοντας τον Αϊμάν αλ Ζαουάχρι «έναν από τους ηγέτες της τρομοκρατίας που διηύθυνε τον σχεδιασμό και την εκτέλεση ειδεχθών τρομοκρατικών ενεργειών στις ΗΠΑ, στη Σαουδική Αραβία και σε πολλές άλλες χώρες του κόσμου».

O Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος το 2011 είχε την ιστορική τιμή να ανακοινώσει προς τον αμερικανικό λαό –και τον κόσμο– την εκτέλεση του Οσάμα μπιν Λάντεν, έκρινε ότι η είδηση του θανάτου του ηγέτη της Αλ Κάιντα, Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, σε αμερικανικό αεροπορικό πλήγμα στην Καμπούλ δείχνει πως «είναι εφικτό να ξεριζωθεί η τρομοκρατία χωρίς να βρισκόμαστε σε πόλεμο στο Αφγανιστάν».

«Ελπίζω επίσης ότι θα γαληνέψει λιγάκι τα μέλη των οικογενειών των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου και όλων των υπολοίπων που υπέφεραν στα χέρια της Αλ Κάιντα», πρόσθεσε μέσω Twitter ο ο 44ος πρόεδρος των ΗΠΑ.

«Ο θάνατος του Αϊμάν αλ Ζαουάχρι αποτελεί ένα βήμα προς το να γίνει ο κόσμος πιο ασφαλής». Αυτό σχολίασε, μέσω Twitter, ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό, μετά την ανακοίνωση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν πως ο ηγέτης της Αλ Κάιντα σκοτώθηκε σε αμερικανικό αεροπορικό πλήγμα στην Καμπούλ.

«Ο Καναδάς θα συνεχίσει να εργάζεται με τους εταίρους του σε παγκόσμια κλίμακα για την αντιμετώπιση των τρομοκρατικών απειλών, την προώθηση της ειρήνης και της ασφάλειας και για να είναι ο κόσμος εδώ και σε όλο τον κόσμο ασφαλής», πρόσθεσε ο Τριντό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...