521
Το νέο προεδρικό μέγαρο της Βολιβίας, το αποκαλούμενο από τον πρόεδρο Εβο Μοράλες «Μεγάλο σπίτι του λαού» | REUTERS/David Mercado

Το «μεγάλο σπίτι του λαού» διχάζει τον λαό της Βολιβίας

Protagon Team Protagon Team 17 Αυγούστου 2018, 18:15
Το νέο προεδρικό μέγαρο της Βολιβίας, το αποκαλούμενο από τον πρόεδρο Εβο Μοράλες «Μεγάλο σπίτι του λαού»
|REUTERS/David Mercado

Το «μεγάλο σπίτι του λαού» διχάζει τον λαό της Βολιβίας

Protagon Team Protagon Team 17 Αυγούστου 2018, 18:15

Το νέο προεδρικό μέγαρο της Βολιβίας ονομάζεται «μεγάλο σπίτι του λαού» και χτίστηκε στο κεντρικότερο σημείο της πρωτεύουσας Λα Παζ.

Είναι ένας «ουρανοξύστης 29 ορόφων» γράφει το βρετανικό Μέσο Guardian, χαρίζοντάς του και τον χαρακτηρισμό «τόσο επιβλητικό όσο και διχαστικό».

Για τον βολιβιανό πρόεδρο Εβο Μοράλες αλλά και για τους οπαδούς του αντιπροσωπεύει τη νέα Βολιβία, είναι ένα σύμβολο απαλλαγής από τον αποικιακό ζυγό του παρελθόντος. Για τους αντιπάλους του όμως είναι ένα έργο ματαιοδοξίας, υπερτιμημένο, που στοχεύει στο να δοξάζει μόνο τον ένοικό του, τον Μοράλες.

Επάνω, η τελετή εγκαινίων του «μεγάλου σπιτιού του λαού», στο εσωτερικό του μεγάρου, στις 9 Αυγούστου. Κάτω, οπαδοί του Μοράλες πανηγυρίζουν έξω από το νέο προεδρικό μέγαρο της Λα Παζ (Credit φωτογραφιών: REUTERS / David Mercado)

Ο Guardian παρατηρεί ότι υπήρξε λαϊκή οργή όταν έγινε γνωστό ότι ο Μοράλες θα απολάμβανε μια σουίτα 1.068 τετραγωνικών μέτρων εξοπλισμένη με τζακούζι, σάουνα, γυμναστήριο και αίθουσα μασάζ. Σύμφωνα με τα αρχιτεκτονικά σχέδια με τα οποία ασχολήθηκε η τοπική εφημερίδα Pagina Siete, το κτίριο διαθέτει και πρόσθετες πολυτέλειες, όπως π.χ. έναν ιδιωτικό ανελκυστήρα. Η κυβέρνηση πάντως δήλωσε ότι ο ανελκυστήρας κατασκευάστηκε «για τον λαό» χωρίς να ξεπεράσει το προϋπολογισμένο κόστος των 34 εκατ. δολαρίων.

Το κτίριο -που υποδαυλίζει την αντίδραση του κόσμου στο γεγονός ότι ο Μοράλες αρνείται να παραιτηθεί έπειτα από 12 χρόνια εξουσίας- εγκαινιάστηκε την Πέμπτη 9 Αυγούστου, εν μέσω διαμαρτυριών στους δρόμους της Λα Παζ.

«Αφήνουμε πίσω μας το παλάτι ενός αποικιακού κράτους. Ο κόσμος να έρθει εδώ, στο Μεγάλο Μέγαρο του λαϊκού κράτους της πολυεθνικής Βολιβίας» ανέφερε σε ομιλία του ο Μοράλες. «Είναι ένα ακόμη ιστορικό ορόσημο χάρη στον αγώνα του βολιβιανού λαού».

Σε ύψος 120 μέτρων, το πρόσφατα ολοκληρωμένο «μεγάλο σπίτι του λαού» προβάλλει πίσω από το παλιό κυβερνητικό παλάτι, το οποίο θα γίνει μουσείο.

Οι αντιδρώντες

Η ανέγερση του νέου προεδρικού μεγάρου έγινε με παράκαμψη των απαγορεύσεων που εγείρει η νομοθεσία για το ύψος των κτιρίων στη Λα Παζ, γράφει το βρετανικό Μέσο και παραθέτει τις απόψεις της βολιβιανής αντιπολίτευσης.

«Είναι προσβολή στη χώρα» δήλωσε στον Guardian ο Κάρλος Τορζάνο, πολιτικός αναλυτής. «Ο Μοράλες θέλει να δοξάσει τον εαυτό του με ένα κτίριο που δεν είναι μόνο αντιαισθητικό αλλά και ανήθικο, διότι στη Βολιβία δεν έχουμε καν το δικαίωμα να αρρωστήσουμε» είπε, υπονοώντας την ανεπαρκή χρηματοδότηση του νοσοκομείου της Λα Παζ.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Σαμουέλ Ντόρια δήλωσε ότι το νέο κτίριο θα πρέπει να μετατραπεί σε αντικαρκινικό νοσοκομείο το οποίο είναι πρώτης προτεραιότητας ζήτημα για τη Βολιβία. Η χώρα των Ανδεων παραμένει ένα από τα φτωχότερα κράτη της Λατινικής Αμερικής, παρά τη δεκαετία έντονης ανάπτυξης.

Η απάντηση του προέδρου Μοράλες σε όλες αυτές τις αιτιάσεις είναι λογιστικού χαρακτήρα: το κτίριο, λέει, θα μειώσει τις κρατικές δαπάνες, αφού εκεί θα στεγαστούν, μαζί με τα προεδρικά γραφεία, και ορισμένα της κρατικής διοίκησης, όπως είναι πέντε υπουργεία που τώρα ενοικιάζουν τη στέγη τους και κοστίζουν 20 εκατ. δολάρια ετησίως στον Προϋπολογισμό.

Το «μεγάλο σπίτι του λαού» διαθέτει ένα ελικοδρόμιο, τρία υπόγεια, αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά που μοιάζουν με σύμβολα των αυτοχθόνων, αλλά και μεγάλες τοιχογραφίες, μερικές από τις οποίες απεικονίζουν τους εργάτες να υπερνικούν την κοινωνική αδικία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...