260
Ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας | Intimenews/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

Λέκκας: Εχουμε 100 περιοχές «στο κόκκινο» σαν το Μάτι

Protagon Team Protagon Team 17 Αυγούστου 2018, 14:56
Ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας
|Intimenews/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

Λέκκας: Εχουμε 100 περιοχές «στο κόκκινο» σαν το Μάτι

Protagon Team Protagon Team 17 Αυγούστου 2018, 14:56

Για το τι έφταιξε, αλλά και για το τι πρέπει να γίνει στον απόηχο της τραγωδίας στην ανατολική Αττική αναφέρθηκε ο καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας και διαχείρισης του Πανεπιστημίου Αθηνών Ευθύμιος Λέκκας

Σε συνέντευξή του ΕΡΤ την Παρασκευή είπε ότι «φαινόμενα σαν το Μάτι αλλά και τις πλημμύρες στη Μάνδρα, μπορεί να βλέπουμε ακόμα και 10 φορές κάθε χρόνο στην Ελλάδα, είναι νομοτέλεια να πολλαπλασιαστούν το επόμενο διάστημα».

Αναφερόμενος επιγραμματικά στο πόρισμα το οποίο έχουν διαβάσει όπως είπε 250.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, ο κ. Λέκκας  υπενθύμισε τις πολεοδομικές στρεβλώσεις τονίζοντας ότι άλλες 100 περιοχές της χώρας είναι στο «κόκκινο».

Αυτές είναι τα Μέγαρα και η πίσω πλευρά του όρους Πατέρα, ο Ωρωπός, ο Κάλαμος, οι Αγιοι Απόστολοι και η βόρεια Πελοπόννησος. Ολες είναι περιοχές «χωρίς δυνατότητα διαφυγής».

Τόνισε ότι «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένα μάθημα αυτοπροστασίας σε όλο το φάσμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης», και έφερε παράδειγμα την Ιαπωνία, όπου όπως είπε,  το θέμα της προληπτικής εκκένωσης απασχολεί κάθε έξι μήνες τον πληθυσμό που καλείται σε άσκηση.

Για το Μάτι είπε πως «η πολεοδομική διάταξη, η καταπάτηση και η αυθαιρεσία συνέβαλλαν στην τραγική κατάληξη. Επιπλέον ο κόσμος δεν είχε έγκαιρη ενημέρωση».

Αυτά τα φαινόμενα θα πολλαπλασιαστούν τα επόμενα χρόνια εξαιτίας και τις κλιματικής αλλαγή, είπε. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι τα επόμενα χρόνια θα αυξηθούν οι πυρκαγιές, τα πλημμυρικά φαινόμενα κατά 30% καθώς και οι κατολισθήσεις κατά 60%.

«Τα μαθήματα αυτοπροστασίας είναι αναγκαία και πρέπει να μπουν στα σχολεία. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει μάθημα σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια που να μας λένε για το περιβάλλον, αλλά υπάρχουν άλλα μαθήματα που πραγματικά είναι άχρηστα», είπε.