327
Ενα χαρακτηριστικό μίνι λεωφορείο στην Πόλη του Λουξεμβούργου | ΥouTube

Το Λουξεμβούργο η πρώτη χώρα στον κόσμο που καταργεί εντελώς τα εισιτήρια στα μέσα μεταφοράς

Protagon Team Protagon Team 6 Δεκεμβρίου 2018, 13:28
Ενα χαρακτηριστικό μίνι λεωφορείο στην Πόλη του Λουξεμβούργου
|ΥouTube

Το Λουξεμβούργο η πρώτη χώρα στον κόσμο που καταργεί εντελώς τα εισιτήρια στα μέσα μεταφοράς

Protagon Team Protagon Team 6 Δεκεμβρίου 2018, 13:28

Προβλήματα του λεγόμενου… πρώτου κόσμου, λύσεις αντίστοιχες. Το Λουξεμβούργο αντιμετωπίζει καθημερινά τον εφιάλτη της κίνησης, καθώς εκτός από το υψηλό βιωτικό επίπεδο που επιτρέπει στους πολίτες να έχουν αυτοκίνητα, υπάρχουν και οι εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες που μπαίνουν στη μικρή αυτή χώρα για να εργαστούν το πρωί και φεύγουν το απόγευμα, επιστρέφοντας στην πατρίδα τους.

Η λύση που βρήκε ο Ξαβιέ Μπετέλ, ο επανεκλεγείς πρωθυπουργός της χώρας, είναι η ενίσχυση των συγκοινωνιών με ένα χωρίς προηγούμενο μέτρο: την κατάργηση κάθε εισιτηρίου –όλοι θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα μέσα μεταφοράς δωρεάν!

Οπως ανέφερε ο Guardian, το Λουξεμβούργο θα γίνει η πρώτη χώρα στον κόσμο με δωρεάν συγκοινωνίες. Το αντίτιμο σε τρένα, τραμ και λεωφορεία θα αρθεί το επόμενο καλοκαίρι. Αυτό ανακοίνωσε ο Μπετέλ, ο οποίος ορκίστηκε την Τετάρτη εκ νέου επικεφαλής της κυβέρνησης κι άρχισε τη δεύτερή του θητεία. Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου που ανέλαβε ξανά τα καθήκοντά του χάρη στην υποστήριξη της συμμαχίας των Φιλελευθέρων, των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων, δεσμεύθηκε στο πλαίσιο της προεκλογικής του εκστρατείας να βάλει σε προτεραιότητα το περιβάλλον. Εκτός από δωρεάν μέσα μεταφοράς, η νέα κυβέρνηση εξετάζει επίσης την αποποινικοποίηση της κάνναβης αλλά και την εισαγωγή δύο νέων δημόσιων διακοπών.

Η πόλη του Λουξεμβούργου υποφέρει από έντονη κυκλοφοριακή συμφόρηση, μια από τις χειρότερες παγκοσμίως, καθώς μπορεί να μετρά περίπου 100.000 κατοίκους αλλά σχεδόν 400.000 άνθρωποι πηγαινοέρχονται καθημερινά λόγω δουλειάς.

Ενώ η χώρα στο σύνολό της έχει 600.000 κατοίκους, σχεδόν 200.000 από αυτούς μένουν στην Γαλλία, το Βέλγιο και την Γερμανία και καθημερινά περνούν τα σύνορα για να πάνε στις δουλειές τους στο Λουξεμβούργο.

Το Λουξεμβούργο έχει επιδείξει γενικά τεράστια πρόοδο στον τομέα των μεταφορών. Φέτος το καλοκαίρι, η κυβέρνηση θέσπισε δωρεάν μετακίνηση για κάθε παιδί και νεαρό άτομο ηλικίας κάτω των 20 ετών. Επίσης οι μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μπορούν να χρησιμοποιούν δωρεάν τα λεωφορεία ανάμεσα στα σχολεία και το σπίτι τους. Οι επιβάτες πληρώνουν περίπου 2 ευρώ για μέχρι 2 ώρες μετακίνησης, που σε μια χώρα 2.590 τ. χλμ. καλύπτει σχεδόν όλες τις διαδρομές.