471
O Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Ελσίνκι. Στο Κίεβο δεν θα πάει | Lehtikuva/Markku Ulander via REUTERS

«Ανεπιθύμητος» στο Κίεβο ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ παρά το mea culpa για τον Nord Stream 2

Protagon Team Protagon Team 12 Απριλίου 2022, 20:51
O Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Ελσίνκι. Στο Κίεβο δεν θα πάει
| Lehtikuva/Markku Ulander via REUTERS

«Ανεπιθύμητος» στο Κίεβο ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ παρά το mea culpa για τον Nord Stream 2

Protagon Team Protagon Team 12 Απριλίου 2022, 20:51

Ο Μπόρις Τζόνσον πήγε στο Κίεβο, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επίσης. Όπως είχαν πάει πρώτοι, στα μέσα του Μαρτίου, οι ηγέτες της Πολωνίας, της Τσεχίας και της Σλοβενίας. Θα περίμενε κανείς ότι κάθε ηγέτης της Δύσης θα ήταν ευπρόσδεκτος από τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην ουκρανική πρωτεύουσα εν μέσω γενικευμένης ρωσικής επίθεσης.

Όμως ο πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ περιγράφηκε ως «ανεπιθύμητος»: αυτό αποκάλυψε ο ίδιος σε δημοσιογράφους κατά την επίσκεψή του στη Βαρσοβία, πρωτεύουσα της Πολωνίας. Αιτία είναι η πολιτική του έναντι της Ρωσίας ως υπουργού Εξωτερικών, την οποία έχει επανειλημμένα επικρίνει η ουκρανική πλευρά.

Ο ίδιος ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ είχε παραδεχτεί πριν λίγες εβδομάδες ότι ήταν λάθος του η προσήλωσή του στον Nord Stream 2, στον πολυσυζητημένο αγωγό ρωσικού φυσικού αερίου, όσο ήταν επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας —«η προσήλωσή μου στον Νord Stream 2 ήταν λάθος. Κρατηθήκαμε από γέφυρες που χτίσαμε, τις οποίες όμως η Ρωσία δεν πιστεύει πια και για το οποίο μας είχαν προειδοποιήσει οι εταίροι μας», είχε πει o πρόεδρος της Γερμανίας την περασμένη εβδομάδα, όπως έγραψε και η Deutsche Welle.

Τώρα αντιλαμβάνεται ότι οι Ουκρανοί τον θεωρούν λίγο πολύ άνθρωπο του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Όπως ανέφερε το ΑΠΕ-ΜΠΕ στην ανταπόκριση της Φαίης Καραβίτη από το Βερολίνο, ο Σταϊνμάγερ εξήγησε ότι οι πρόεδροι της Γερμανίας, της Πολωνίας, της Εσθονίας, της Λιθουανίας και της Λετονίας επρόκειτο την Τετάρτη να ταξιδέψουν στο Κίεβο, προκειμένου να συναντήσουν τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. «Θα ήθελα να αξιοποιήσω την ευκαιρία προκειμένου να στείλω ένα ισχυρό μήνυμα αλληλεγγύης της Ευρώπης προς την Ουκρανία. Ήμουν έτοιμος για αυτό, αλλά προφανώς – και πρέπει να το λάβω υπ’ όψιν – αυτό δεν ήταν επιθυμητό από το Κίεβο», δήλωσε.

Το τελευταίο διάστημα, ο πρέσβης της Ουκρανίας στη Γερμανία Αντρι Μέλνικ ασκεί έντονη κριτική στον Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ για την πολιτική που άσκησε, πρώτα ως επιτελάρχης της καγκελαρίας υπό τον Γκέρχαρντ Σρέντερ και κατόπιν ως υπουργός Εξωτερικών. «Για τον Σταϊνμάγερ, η σχέση με τη Ρωσία ήταν και παραμένει κάτι θεμελιώδες, έως και ιερό, ό,τι και αν συμβαίνει. Δεν παίζει ρόλο ούτε ο πόλεμος. Έχει δημιουργήσει έναν ιστό αράχνης επαφών με τη Ρωσία εδώ και δεκαετίες», δήλωσε πρόσφατα ο Αντρι Μέλνικ στην Tagesspiegel, ενώ επέκρινε τον πρόεδρο Γερμανίας και για το γεγονός ότι διοργάνωσε συναυλία αλληλεγγύης για την Ουκρανία, αλλά συμμετείχαν σε αυτήν μόνο γερμανοί και ρώσοι σολίστ. «Ο Σταϊνμάγερ συμμερίζεται φαίνεται την ιδέα ότι οι Ουκρανοί δεν είναι πραγματικά έθνος», σχολίασε χαρακτηριστικά ο πρεσβευτής.

«Γνωρίζουμε όλες τις στενές σχέσεις του Σταϊνμάγερ με τη Ρωσία, οι οποίες διαμορφώθηκαν επίσης από το σύστημα Σταϊνμάγερ. Δεν είναι ευπρόσδεκτος στο Κίεβο. Θα δούμε αν αυτό θα αλλάξει», δήλωσε ουκρανός διπλωμάτης στην Bild, η οποία ανέφερε ότι, από την πλευρά του Κιέβου, υπήρξε ξεκάθαρη δήλωση προς την γερμανική προεδρία ότι αυτή τη στιγμή η ουκρανική πλευρά δεν είναι έτοιμη για μια τέτοια συνάντηση, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται κάτι τέτοιο στο μέλλον.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...