172
Ο Φρανς Τίμερμανς | REUTERS/Francois Lenoir/File Photo

Τίμερμανς: Χρειαζόμαστε έναν ευρωπαϊκό κατώτατο μισθό

Protagon Team Protagon Team 7 Μαΐου 2019, 14:38
Ο Φρανς Τίμερμανς
|REUTERS/Francois Lenoir/File Photo

Τίμερμανς: Χρειαζόμαστε έναν ευρωπαϊκό κατώτατο μισθό

Protagon Team Protagon Team 7 Μαΐου 2019, 14:38

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής -και υποψήφιος πρόεδρος για τους Σοσιαλιστές- Φρανς Τίμερμανς κάλεσε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη μέλη να θεσπίσουν κατώτατο μισθό προκειμένου να μειωθεί το αυξανόμενο εισοδηματικό κενό της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Σε δημόσια συζήτηση στη Βαρσοβία την Τρίτη, ο ολλανδός πολιτικός τόνισε ότι χρειαζόμαστε έναν ευρωπαϊκό κατώτατο μισθό, στο 60% του μέσου μισθού σε κάθε κράτος μέλος.

Μέχρι στιγμής όλα τα μέλη της ΕΕ, εκτός από έξι, έχουν ήδη νόμιμο ελάχιστο μισθό, αν και το ύψος του διαφέρει σημαντικά.

Το 2017 τα στοιχεία της Eurostat έδειξαν ένα φάσμα ελάχιστων μισθών από 460 λέβα (235 ευρώ) στη Βουλγαρία έως 1.999 ευρώ στο Λουξεμβούργο. Στην ουσία, οι διαφοροποιήσεις αυτές αμβλύνονται αν λάβουμε υπόψη το κόστος διαβίωσης σε κάθε κράτος.

Οσοι αντιτίθενται στο μέτρο υποστηρίζουν ότι ο κατώτατος μισθός αποδυναμώνει την ανταγωνιστικότητα, τα κυριαρχικά δικαιώματα καθώς και ότι μειώνει τους υπόλοιπους μισθούς.

Τα έξι κράτη μέλη χωρίς θεσμοθετημένο ελάχιστο μισθό έχουν τους δικούς τους μηχανισμούς για να καλύπτουν τις ανάγκες των χαμηλά αμειβομένων. Πρόκειται για την Αυστρία, τη Δανία, την Ιταλία, την Κύπρο, τη Σουηδία και τη Φινλανδία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...