573
Η Λετίσια Τζέιμς (στο μέσο) μιλά στους δημοσιογράφους μπροστά στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, τον Απρίλιο | REUTERS

Εφιάλτης για τον Τραμπ η γενική εισαγγελέας της Νέας Υόρκης

Protagon Team Protagon Team 7 Μαΐου 2019, 14:21
Η Λετίσια Τζέιμς (στο μέσο) μιλά στους δημοσιογράφους μπροστά στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, τον Απρίλιο
|REUTERS

Εφιάλτης για τον Τραμπ η γενική εισαγγελέας της Νέας Υόρκης

Protagon Team Protagon Team 7 Μαΐου 2019, 14:21

Για κακή τύχη του Ντόναλντ Τραμπ, η γενική εισαγγελέας της πολιτείας της Νέας Υόρκης -εκεί που εδρεύει το επιχειρηματικό του βασίλειο- φαίνεται πως έχει βάλει σκοπό της θητείας της να τον καταστρέψει. Και το χειρότερο για αυτόν είναι, ότι έχει στη δικαιοδοσία της τα μέσα, το προσωπικό, τα χρήματα και τη δύναμη να τα καταφέρει.

Από τότε που η Λετίσια Τζέιμς εξελέγη στη θέση αυτή, στις αρχές του χρόνου, δεν έχει αφήσει τον αμερικανό πρόεδρο και τους πολιτικούς του συμμάχους σε «χλωρό κλαρί». Εχει ξεκινήσει δεκάδες έρευνες στα οικονομικά των επιχειρήσεών του, έχει διατάξει το κλείσιμο του φιλανθρωπικού του ιδρύματος για οικονομικές ατασθαλίες, έχει υποχρεώσει τη Deutsche Bank να της στείλει όλα τα σχετικά έγγραφα για τα δάνεια που έχει δώσει στον Τραμπ και δεν αποκλείεται να πετύχει εκεί που το Κογκρέσο δεν φαίνεται να τα καταφέρνει: Να αποκτήσει πρόσβαση στις πολυπόθητες φορολογικές δηλώσεις του προέδρου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Νέα Υόρκη συμμετέχει σε 51 μηνύσεις από πολιτείες κατά της κυβέρνησης Τραμπ, 26 από από τις οποίες, κατατέθηκαν με δική της πρωτοβουλία.

Οι επικριτές της -ρεπουμπλικανοί βέβαια- την κατηγορούν ότι το κάνει για να κερδίσει δημοσιότητα, όμως πρώην και νυν εργαζόμενοι στην Εισαγγελία, τονίζουν ότι όλες οι έρευνες είναι απόλυτα νόμιμες και βασίζονται σε καταγγελίες και στοιχεία.

«Ακολουθούμε τον δρόμο που μας δείχνουν τα στοιχεία και οι αποδείξεις και κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου. Ούτε η πανίσχυρη οργάνωση NRA ούτε ο πιο ισχυρός άντρας της χώρας, ο ίδιος ο πρόεδρος», τόνισε η ίδια η Τζέιμς την περασμένη εβδομάδα.

Δημοκρατικοί γενικοί εισαγγελείς σε διάφορες πολιτείες πολεμούν τον Τραμπ με πάρα πολλές μηνύσεις, όμως κανείς δεν διαθέτει τη δύναμη και τους πόρους που έχει το γραφείο της Νέας Υόρκης, το οποίο βρίσκεται στην έδρα του προέδρου, όπου αυτός είναι πιο ευάλωτος νομικά.

«Εδώ και δεκαετίες, ο Τραμπ πραγματοποιεί επιχειρηματικές συμφωνίες, αμφίβολης καθαρότητας, κάτι που τον κάνει εύκολο στόχο», λέει στην Guardian ο Ερικ Σάουφερ, πρώην σύμβουλος στο γραφείο του γενικού εισαγγελέα πριν την εκλογή της Τζέιμς.

Οι νόμοι της πολιτείες για την οικονομική απάτη, δίνουν «απίστευτη δύναμη» στη γενική εισαγγελέα να απαιτήσει έγγραφα και αρχεία, λέει ο Πολ Νολέτ, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Μαρκέτ.

Πρόσφατα, η Λετίσια Τζέιμς και οι δικηγόροι της υπηρεσίας της, επιχειρηματολόγησαν στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, στην Ουάσινγκτον, για να μην προστεθεί ερώτηση για την αμερικανική υπηκοότητα στο ερωτηματολόγιο της εθνικής απογραφής

Φυσικά, ο Τραμπ τα γνωρίζει όλα αυτά για αυτό και βάλλει συχνά κατά της Τζέιμς. Οταν, πρόσφατα, η γενική εισαγγελέας ξεκίνησε έρευνα κατά της αγαπημένης οργάνωσης του προέδρου, της NRA, (Εθνική Ενωση Οπλων των ΗΠΑ), την κατηγόρησε ότι έχει στοχοποιήσει παράνομα «αυτή την πολύ σημαντική οργάνωση».

Η NRA είναι η πανίσχυρη ομοσπονδία υπέρ της οπλοκατοχής χωρίς περιορισμούς και είναι γνωστό πως χρηματοδοτεί με εκατομμύρια δολάρια τις προεκλογικές εκστρατείες και τις καριέρες πολιτικών, Ρεπουμπλικανών κυρίως, αλλά και κάποιων Δημοκρατικών. Είναι ένας από τους κύριους λόγους, που αμερικανοί πολιτικοί και πρόεδροι αντίθετοι στα όπλα, δεν έχουν καταφέρει ακόμα, παρά τους εκατοντάδες νεκρούς από επιθέσεις με όπλα σε σχολεία και πανεπιστήμια, να περάσουν νομοθεσία που να περιορίζει την οπλοκατοχή.

Ο Τραμπ αποκαλεί τις έρευνες της Τζέιμς, μέρος του «κυνηγιού των μαγισσών» εναντίον του -μία από τις προσφιλείς του εκφράσεις.

Ομως η ίδια, που είναι η πρώτη μαύρη γυναίκα που κατέχει αυτή τη θέση, όχι μόνο δεν δείχνει να πτοείται, αλλά προσπαθεί να αλλάξει τους νόμους της πολιτείας, ώστε να μπορεί να απαγγείλει κατηγορίες κατά του Τραμπ και για αδικήματα για τα οποία δεν διώκεται σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...