471
Από αριστερά: Miss Teen USA, Miss America και Miss USA |

Για πρώτη φορά, τρεις αφροαμερικανές «εστεμμένες» στις ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 7 Μαΐου 2019, 14:18
Από αριστερά: Miss Teen USA, Miss America και Miss USA
|

Για πρώτη φορά, τρεις αφροαμερικανές «εστεμμένες» στις ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 7 Μαΐου 2019, 14:18

Η 25χρονη Νία Φράνκλιν στέφθηκε «Miss America» τον Σεπτέμβριο του 2019, ενώ την περασμένη εβδομάδα, στις αρχές Μαΐου 2019, η Κέιλι Γκάρις, ετών 18, κέρδισε τον τίτλο «Miss Teen USA» και η Τσέλσι Κράιστ, 28 ετών, είναι η νέα «Miss USA».

Οπως αναφέρει το δημοσίευμα του BBC, «οι συγκεκριμένες νίκες έχουν ιδιαίτερη σημασία, αν αναλογιστούμε τα κρούσματα ρατσισμού και προκατάληψης που μάστιζαν τα αμερικανικά καλλιστεία εδώ και δεκαετίες».

Η Βανέσα Γουίλιαμς ήταν η πρώτη μαύρη γυναίκα που στέφθηκε «Miss America» το 1983. Η ίδια στη συνέχεια, ασχολήθηκε με την υποκριτική και το τραγούδι, περνώντας μηνύματα υπέρ της διαφορετικότητας με κάθε ευκαιρία. Μετά τη δική της νίκη όμως, χρειάστηκε να περάσουν επτά ολόκληρα χρόνια, προκειμένου μία άλλη Αφροαμερικανίδα να κερδίσει κάποιον σημαντικό τίτλο σε διαγωνισμό ομορφιάς, το 1990.

H Τσέλσι Κράιστ, 28 ετών, είναι η νέα «Miss USA» (Cheslie Kryst/Facebook)

«Η δική μου γενιά είναι η πρώτη γενιά που είναι αρκετά ανοιχτόμυαλη ώστε να αγκαλιάσει τη διαφορετικότητα και να αποδεχτεί τις δυναμικές και σε θέσεις ισχύος γυναίκες», τόνισε η Τσέλσι Κράιστ στην ευχαριστήρια ομιλία της όταν κέρδισε τον τίτλο τής «Miss USA».

Η ίδια, δεν είναι απλά ένα όμορφο πρόσωπο: είναι δικηγόρος αστικού δικαίου και επίσης εργάζεται σε ένα πρόγραμμα που προσπαθεί να μειώσει τις άδικες ποινές σε κρατούμενους. Πρόκειται να εκπροσωπήσει την Αμερική στον επερχόμενο διαγωνισμό για την ανάδειξη της «Μις Υφήλιος».

H Κέιλι Γκάρις, ετών 18, κέρδισε τον τίτλο «Miss Teen USA» (Kaliegh Garris/Facebok)

Οσο για την «Miss America», είναι τραγουδίστρια της όπερας και μέλος της φιλανθρωπικής δράσης Sing For Hope, που μάχεται για τη προσβασιμότητα σε όλους σε ό,τι έχει να κάνει με τις τέχνες.

Οι νικήτριες Γκάρις και Κράιστ δέχτηκαν συγχαρητήρια και για το γεγονός ότι επέλεξαν να διαγωνιστούν με τα «φυσικά», σγουρά μαλλιά τους, ενώ οι περισσότερες αφροαμερικανίδες εδώ και χρόνια τείνουν να τα ισιώνουν, σε μία προσπάθεια να νιώσουν περισσότερο ενταγμένες στην κοινωνία.

H Νία Φράνκλιν με το στέμμα της «Miss America» (missamerica.org)

Ο παλαιότερος θεσμός από τους τρεις είναι αυτός της «Miss America», που ξεκίνησε 1921 – και όπως καταλαβαίνουμε, εκείνη την εποχή, η ιδέα όχι μόνο της νίκης, αλλά και της απλής συμμετοχής μίας μαύρης καλλονής, ήταν αδιανότητος σε μία άκρως ρατσιστική κοινωνία.

Ο θεσμός της «Miss USA» ξεκίνησε το 1950 και της «Miss Teen» το 1983. Μέχρι τη δεκαετία του ’40, τα καλλιστεία «Miss America» απαγόρευαν ρητά τη συμμετοχή σε γυναίκες που δεν ανήκαν στη «λευκή φυλή». Αν και στη συνέχεια έγιναν κάποιες κάπως πιο ελαστικές τροποποιήσεις, η πρώτη Αφροαμερικανίδα που εμφανίστηκε σε διαγωνισμό ομορφιάς ήταν το 1970.

Δύο χρόνια νωρίτερα, το 1968, οι γυναίκες που δεν ανήκαν στη «λευκή φυλή» διοργάνωσαν τον πρώτο «Miss Black America» διαγωνισμό ομορφιάς, διαδηλώνοντας με αυτόν τον δυναμικό τρόπο ενάντια στον ρατσισμό και τις φυλετικές διακρίσεις.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...