255
| REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

Τηλεφωνική επικοινωνία Σολτς και Πούτιν – Τι θα γίνει με τις πληρωμές για την ενέργεια

Protagon Team Protagon Team 30 Μαρτίου 2022, 21:35

Τηλεφωνική επικοινωνία Σολτς και Πούτιν – Τι θα γίνει με τις πληρωμές για την ενέργεια

Protagon Team Protagon Team 30 Μαρτίου 2022, 21:35

Ο γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς είχε τηλεφωνική συνομιλία την Τετάρτη με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, έπειτα από επιθυμία του τελευταίου, η οποία επικεντρώθηκε στο ζήτημα των πληρωμών για την ενέργεια, για τις οποίες η Ρωσία απαιτεί πλέον να γίνονται σε ρούβλια.

Από το Βερολίνο έγινε γνωστό ότι ο Πούτιν δήλωσε στον Σολτς ότι από την 1η Απριλίου η πληρωμή των παραδόσεων ενέργειας θα γίνεται σε ρούβλια. Τόνισε ωστόσο στον καγκελάριο ότι δεν θα αλλάξει κάτι στις συμβάσεις των ευρωπαίων πελατών.

«Οι πληρωμές θα συνεχίσουν να γίνονται αποκλειστικά σε ευρώ και, όπως συνήθως, με εμβάσματα στην Gazprom-Bank, η οποία δεν επηρεάζεται από τις κυρώσεις. Η τράπεζα θα μετατρέπει κατόπιν τα χρήματα σε ρούβλια. Ο καγκελάριος Σολτς στη συνομιλία δεν έδωσε την συγκατάθεσή του για αυτή τη διαδικασία, αλλά ζήτησε μόνο γραπτές πληροφορίες, προκειμένου να κατανοήσει καλύτερα τη διαδικασία», αναφέρει εμφατικά η καγκελαρία, χρησιμοποιώντας μάλιστα κεφαλαία γράμματα. Τονίζει δε ότι «εξακολουθεί να ισχύει η συμφωνία της G7: οι προμήθειες ενέργειας θα πληρώνονται αποκλειστικά σε ευρώ ή δολάρια. Όπως προβλέπουν οι συμβάσεις».

Το Κρεμλίνο, από την πλευρά του, ανακοίνωσε ότι ο ρώσος πρόεδρος και ο γερμανός καγκελάριος συμφώνησαν ότι ειδικοί από τις δύο χώρες θα συζητήσουν τον τρόπο με τον οποίο οι εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου θα μπορούσαν να πληρωθούν σε ρούβλια.

Η Ρωσία έχει γνωστοποιήσει ότι, εξαιτίας των οικονομικών κυρώσεων που έχει επιβάλει σε βάρος της η Δύση για τον πόλεμο στην Ουκρανία, σχεδιάζει να ζητήσει πληρωμές σε ρούβλια (αντί σε ευρώ ή δολάρια) για τις ενεργειακές εξαγωγές της, ειδικά όσον αφορά το φυσικό αέριο από το οποίο εξαρτάται η Γερμανία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...