632
Μία από τις πολλές υπέροχες γωνιές του Caffe Greco στη Ρώμη | Facebook

Τι θα απογίνει το διάσημο Καφέ Γκρέκο στη Ρώμη;

Protagon Team Protagon Team 17 Ιουνίου 2019, 19:26
Μία από τις πολλές υπέροχες γωνιές του Caffe Greco στη Ρώμη
|Facebook

Τι θα απογίνει το διάσημο Καφέ Γκρέκο στη Ρώμη;

Protagon Team Protagon Team 17 Ιουνίου 2019, 19:26

Αβέβαιο είναι το μέλλον του περίφημου Καφέ Γκρέκο στη Ρώμη το οποίο, από τον 18ο αιώνα, έχει σερβίρει ποιητές και λογοτέχνες, βασιλιάδες και πολιτικούς, σταρ και καλλιτέχνες, στον ακριβότερο δρόμο της ιταλικής πρωτεύουσας.

Ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης, Κάρλο Πελεγκρίνι, βρίσκεται σε διένεξη με το Ισραηλιτικό Νοσοκομείο, στο οποίο ανήκει το κτίριο από τη δεκαετία του 1920. Μέχρι που έληξε το συμβόλαιο, το 2017, η επιχείρηση πλήρωνε νοίκι 17.000 ευρώ τον μήνα. Τότε, η διοίκηση του νοσοκομείου ζήτησε, ούτε λίγο ούτε πολύ, 80.000 ευρώ τον μήνα για να ανανεώσει το συμβόλαιο. Εκτοτε οι δύο πλευρές βρίσκονται στα δικαστήρια.

«Πουλάμε καφέ, όχι διαμάντια. Βρισκόμαστε σε πόλεμο», απάντησε ο Πελεγκρίνι, που ανέλαβε την εταιρεία η οποία έχει το καφέ, πριν από 20 χρόνια.

Το νοσοκομείο έχει δηλώσει ότι το καφέ θα παραμείνει στον χώρο ως έχει και μετά την έξωση στον σημερινό ενοικιαστή. Το σίγουρο είναι, όπως γράφουν οι Times,  ότι πολλοί περιμένουν στην πόρτα να το νοικιάσουν, ακόμα και έναντι 180.000 ευρώ τον μήνα και μάλιστα ανάμεσά τους λέγεται πως είναι και οι οίκοι Αρμάνι και Πράντα, που διατηρούν καταστήματα στον ίδιο, πασίγνωστο εμπορικό δρόμο, τη Via Condotti.

Πελάτες – κυρίως τουρίστες πια σήμερα- απολαμβάνουν την επιβλητική ατμόσφαιρα σε μία από τις αίθουσες του Καφέ Γκρέκο

Ενα από τα θέματα που δυσκολεύουν την έξωση είναι τα 300 πολύτιμα έργα τέχνης που βρίσκονται στους χώρους του καφέ, πίνακες ζωγραφικής, γλυπτά, αντίκες και άλλα αντικείμενα. Ο Πελεγκρίνι λέει ότι του ανήκουν και το νοσοκομείο λέει ότι ανήκουν στο κτίριο. Το καφέ έχει κηρυχθεί διατηρητέο και αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούν να αφαιρεθούν από τον χώρο. «Το νοσοκομείο δεν μπορεί να πάρει τα έργα τέχνης από εμάς, αλλά ούτε εμείς μπορούμε να τα πάρουμε από το καφέ», εξήγησε ο Πελεγκρίνι, προσθέτοντας ότι η εταιρεία του έχει τα δικαιώματα και στο όνομα Caffe Greco.

«Τα περιεχόμενα δεν μπορούν να αφαιρεθούν από το κτίριο, άρα ανήκουν σε εμάς», απαντά ο διοικητής του ισραηλιτικού νοσοκομείου, Τζοβάνι Νακαράτο.

Την Πέμπτη, εκδικάζεται η έφεση του Πελεγκρίνι κατά του νοσοκομείου για την έξωση.

Το κόκκινο δωμάτιο, γεμάτο έργα τέχνης και αντίκες
Οι διάσημοι θαμώνες του

Το Καφέ Γκρέκο ιδρύθηκε το 1760 από τον Ελληνα Νικόλα ντελα Μανταλένα, για αυτό και πήρε αυτό το όνομα. Θεωρείται το τρίο παλαιότερο καφέ της Ευρώπης.

Πρώτη φορά γίνεται αναφορά στο καφέ σ’ ένα έγγραφο απογραφής του 1760, που φυλάσσεται στην εκκλησία του Σαν Λορέντσο στην πόλη της Λούτσινα, όπου αναφέρεται και το όνομα του έλληνα ιδιοκτήτη του.

Ομως, ο Τζάκομο Καζανόβα γράφει στα «Απομνημονεύματά» του ότι πήγε εκεί πρώτη φορά, το 1742, με κάποιους ρωμαίους φίλους του, στο «Καφέ της Οδού Κοντότι», πράγμα που σημαίνει πως ίσως υπήρχε και πριν το αποκτήσει ο έλληνας ιδιοκτήτης του.

Ο γάλλος ζωγράφος Πιερ Πολ Προυντόν, σε επιστολή του σε κάποιο φίλο του γραμμένη το 1760, περιγράφει το Καφέ Γκρέκο, ως πασίγνωστο στέκι φιλολογικών και καλλιτεχνικών κύκλων.

Το Καφέ Γκρέκο βρίσκεται στο νούμερο 86 της Via Condotti, μπροστά στην Πιάτσα ντι Σπάνια, στον δρόμο όπου σήμερα έχουν τα καταστήματά τους οι ακριβότεροι οίκοι μόδας της Ιταλίας.

Εκεί έπιναν τον καφέ τους οι ρομαντικοί ποιητές Λόρδος Βύρωνας, Τζον Κιτς και Πέρσι Σέλεϊ, που έμεναν σε ένα σπίτι ακριβώς απέναντι, στην Πιάτσα ντι Σπάνια, ο  Γκαίτε, οι συγγραφείς Χένρι Τζέιμς, Ερρίκος Ιψεν, Τζέιμς Τζόις, Μαρκ Τουέιν, Μποντλέρ, ο Χανς Κρίστιαν Αντερσεν και ο Νίτσε, ο Φραντς Λιστ και ο Ρίχαρντ Βάγκνερ και δεκάδες άλλοι.

Το 1953, το υπουργείο Δημόσιας Εκπαίδευσης της Ιταλίας το κήρυξε «τόπο ιστορικού και εθνικού ενδιαφέροντος». Πολύς κόσμος περιμένει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την εξέλιξη της ιστορίας. Το σίγουρο είναι ότι, αν κλείσει, θα χαθεί ένα από τα πιο ιστορικά μέρη της Ευρώπης.

Η είσοδος του Καφέ Γκρέκο (αριστερά με την τέντα) και στο βάθος τα σκαλιά της Πιάτσα ντι Σπάνια

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...