4999
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας λίγο πριν τη βραδυνή επανέναρξη της Συνόδου | The European Union / SOOC

Το τουρκικό παζάρι και ο Τσίπρας

Protagon Team Protagon Team 7 Μαρτίου 2016, 10:13
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας λίγο πριν τη βραδυνή επανέναρξη της Συνόδου
|The European Union / SOOC

Το τουρκικό παζάρι και ο Τσίπρας

Protagon Team Protagon Team 7 Μαρτίου 2016, 10:13

Ηταν μία πολύ δύσκολη και σκληρή Σύνοδος. Οι εκπλήξεις και οι εντάσεις εναλλάσσονταν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Και έπειτα από 16 ώρες ελιγμών, τακτικισμών και κονταροχτυπημάτων, όπου συχνά τα εθνικά συμφέροντα έμπαιναν πάνω από τα ευρωπαϊκά, σαν ένα ιδιότυπο κρας τεστ, διεφάνη η αρχή μίας συμφωνίας. Οχι, συμφωνία δεν υπήρξε στη Σύνοδο για το Προσφυγικό. Μία κοινή δήλωση μόνο, που περιέγραφε σαν ευχολόγιο πως πρέπει να αντιμετωπιστούν οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές, να υπάρξει στήριξη και περαιτέρω βοήθεια στην Ελλάδα και ένα «πακέτο» ενίσχυσης προς την Τουρκία συνοδευόμενο από όρους στη διαχείριση των μεταναστών.

Ολες αυτές τις ώρες, το σκληρό «πόκερ» μεταξύ των χωρών, με κάποιες να κρατούν στα χέρια τους πολύ «δυνατά χαρτιά», οδήγησαν σε τέλμα και σε προσωρινό αδιέξοδο. Κάποιοι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης δεν δίσταζαν να μιλούν ακόμα και για αναβολή, θεωρώντας ότι η οριστική απόφαση θα ληφθεί στην επόμενη Σύνοδο, που θα γίνει στις 17-18 Μαρτίου. Σύμφωνα με όλα τα στοιχεία, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν στο φιλόδοξο πλάνο της Τουρκίας για την ανάσχεση των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη. Το θρίλερ κορυφώθηκε όταν το δείπνο των ηγετών αναβλήθηκε και οι συνομιλίες άρχισαν ξανά, λίγο μετά τα μεσάνυχτα – ώρα Ελλάδος. Οσα τουίταραν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της ΕΕ προϊδέαζαν ότι υπάρχει ένα αναθεωρημένο κείμενο το οποίο εξεταζόταν από τα μεσάνυχτα και μετά, χωρίς τη συμμετοχή του τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου. Διάχυτη ήταν από εκείνη την ώρα η αίσθηση ότι θα οδηγηθούμε σε μία σολομώντεια λύση με ένα κοινό ανακοινωθέν το οποίο θα δίνει μία κατεύθυνση, όμως θα αποτελέσει αντικείμενο επεξεργασίας μέχρι την τακτική Σύνοδο Κορυφής στις 17-18 Μαρτίου, οπότε θα ληφθούν και οι τελικές αποφάσεις.

Νωρίτερα, έλαβε χώρα ένα συνεχόμενο τουρκικό παζάρι που άγγιξε και τα όρια του εξωφρενικού καθώς ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου έφτασε να ζητήσει από την ΕΕ οικονομική ενίσχυση 20 δισ. ευρώ, αλλά το οποίο εμπλουτίστηκε και από την «ένταξη» στο πακέτο απαιτήσεων της Αγκυρας και των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, συνεχίζεται η κοινή Σύνοδος Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας για το Προσφυγικό. Ηδη, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, κυκλοφορεί το τελικό προσχέδιο συμπερασμάτων, σύμφωνα με το οποίο η Αγκυρα παίρνει επιπλέον 3 δισ. ευρώ από τα αρχικά 3 δισ. που της είχαν προσφερθεί, ταξιδιωτικές διευκολύνσεις για γρήγορη έκδοση βίζας για τους τούρκους πολίτες ώστε να μετακινούνται στη ζώνη της Σένγκεν καθώς και ρυθμίσεις για την επαναπροώθηση των προσφύγων και μεταναστών. Τα σπουδαία πλέον μεταφέρονται στο δείπνο των «28» με τον Αχμέτ Νταβούτογλου. Η Αθήνα, αρχικά, βρέθηκε σε δεύτερο ρόλο στην πιο κρίσιμη για αυτήν Σύνοδο. Στη συνέχεια, και ενώ ήδη ανακοινώθηκε το προσχέδιο της συμφωνίας, ο έλληνας πρωθυπουργός άρχισε τις βολές κατά της Τουρκίας, να σκληραίνει την κόντρα με την Αγκυρα, ενώ κάπου εκεί ακούστηκε -πάντα δια στόματος Αλέξη Τσίπρα- και το «casus belli», όπου με αυτόν τον όρο αποδίδεται στην ελληνική γλώσσα η «αφορμή πολέμου». Την ώρα που υπήρχε ημίωρη διακοπή, η ομάδα Βίζεγκραντ εξέφρασε ότι διαφωνεί με την απόφαση να αιτούνται άσυλο οι Σύροι μέσω Τουρκίας με το επιχείρημα πως η Τουρκία δεν αποτελεί ασφαλή χώρα. Ο έλληνας πρωθυπουργός τόνισε πως δεν υπάρχει καμιά περίπτωση να μην υπάρχει απόφαση το βράδυ της Δευτέρας και συμπλήρωσε πως αν δεν δεχτούν την επαναπροώθηση προσφύγων, πέραν των παράτυπων μεταναστών, τότε οι διάδρομοι θα αλλάξουν.

Ετσι κι αλλιώς, από την Κυριακή, αλλά κυρίως από το πρωί της Δευτέρας, στις Βρυξέλλες παίχτηκε μια ιδιαίτερα σκληρή παρτίδα πόκερ, με την Ελλάδα να έχει τις λιγότερες μάρκες πάνω στο τραπέζι και την Τουρκία έτοιμη να… εισπράξει, έχοντας παίξει τα ρέστα της.

Το πρώτο προσχέδιο και η μάχη για ανοιχτά σύνορα

Από τη μία, πάνω στο τραπέζι υπήρχε το προσχέδιο που έχει διαρρεύσει από την Κυριακή και προέβλεπε ρητή αναφορά στο κλείσιμο των συνόρων της Ελλάδας προς τον Βορρά, με τη Βαλκανική Οδό να είναι αυτό που καίει τους πάντες και τα πάντα. Η Ανγκελα Μέρκελ, κυρίως, και ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έδωσαν μάχη για να φύγει αυτή η φράση από το κείμενο, με τη γερμανίδα καγκελάριο να είναι -αν όχι η μόνη- από τις λίγες συμμάχους της χώρας μας στη Σύνοδο. Την ίδια στιγμή, η Αυστρία συνέχιζε να δίνει το δικό της ρεσιτάλ και να εμμένει στα κλειστά σύνορα. Το ίδιο και η Ουγγαρία και η Σλοβακία. Την ίδια ώρα, όπως ανέφεραν οι Ντάνκαν Ρόμπινσον και Τζιμ Πίκαρντ στο βασικό θέμα των Financial Times, η απόφαση για αλλαγές ήταν ειλημμένη και οι Ευρωπαίοι ηγέτες απλώς θα παρουσίαζαν τις λεπτομέρειες στον Αλέξη Τσίπρα. Ο έλληνας πρωθυπουργός θα άκουγε τους εταίρους του να του εξηγούν τον νέο, κεντρικό έλεγχο των αιτήσεων ασύλου εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κάτι που εντάσσεται στις παραπάνω αναθεωρήσεις των όσων ξέραμε μέχρι στιγμής. Ουσιαστικά, το σχέδιο των Βρυξελλών μιλούσε για τυπική κατάργηση του «Δουβλίνο ΙΙ». Και λέμε τυπική γιατί ουσιαστική έχει γίνει, ήδη, όταν το περασμένο Φθινόπωρο η Ανγκελα Μέρκελ αποφάσισε να κρατήσει πρόσφυγες και μετανάστες εντός Γερμανίας, αντί να τους επαναπροωθήσει στις χώρες εισόδου της ΕΕ. Οι αλλοδαποί έκαναν εντός Γερμανίας αιτήσεις για άσυλο, κι όχι στην Ελλάδα ή την Ιταλία για παράδειγμα. Αυτό, όμως, τώρα αλλάζει.

Το χρονικό του θρίλερ των Βρυξελλών

02.35 Ζαν Κλοντ Γιούνκερ: «Φτάσαμε σε μια συμφωνία επί της αρχής με τον Νταβούτογλου. Η Τουρκία θα δεχτεί τους παράτυπους μετανάστες και θα θέσει σε εφαρμογή τη συμφωνία. Η Τουρκία θα υποδεχτεί ξανά τους πρόσφυγες της Συρίας από τα ελληνικά νησιά και θα υπάρχει μετεγκατάσταση κάποιων από αυτών στην Ευρώπη. Μπορούμε να σπάσουμε την αλυσίδα των διακινητών. Δεν υπάρχει πλέον κίνητρο προς τους Σύρους να πληρώνουν διακινητές για να έρθουν στην Ελλάδα. Θα αρθεί η πίεση από την Ελλάδα, βοηθώντας την στην ανθρωπιστική κρίση που βιώνει επί του παρόντος. Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι η ομαλότητα θα επανέλθει ως το τέλος του τρέχοντος έτους. Οι μονομερείς ενέργειες δεν μπορούν να παράγουν λύσεις. Δεν μπορούμε να αφήσουμε μόνες τους της χώρες πρώτης υποδοχής. Η Ελλάδα πρέπει να λάβει βοήθεια. Είναι σαφές ότι πρέπει να επιταχύνουμε τις δομές μετεγκατάστασης».

02.25 Αχμέτ Νταβούτογλου: «Τα 3 δισ. ευρώ είναι πολύ σημαντική βοήθεια. Υπάρχουν κύκλοι που λένε ότι η Τουρκία είναι επαίτες χρημάτων. Αυτό δεν συμβαίνει γιατί η Τουρκία έχει καταβάλει ήδη 10 δις. στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Θέλω να καταστήσω σαφές. Απαιτούμε δίκαιο καταμερισμό ευθυνών για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Αυτοί που ευθύνονται για αυτή πρέπει να κάνουν περισσότερα. Εμείς εργαζόμαστε νυχθημερόν για να ανακουφίσουμε τα θύματα του Isis και των ρωσικών επιθέσεων».

02.20 Αλέξης Τσίπρας: «Στη σημερινή Σύνοδο είχαμε μια σημαντική μετατόπιση του πλαισίου συζήτησης. Ολη η συζήτηση αφορούσε το πως με μονομερείς κινήσεις θα κατάφερναν κάποιοι να κλείσουν τη βαλκανική οδό αδιαφορώντας για το αν οι πρόσφυγες θα συνεχίσουν να έρχονται στα ελληνικά νησιά. Σήμερα η συζήτηση επικεντρώθηκε στο πως θα περιορίσουμε τις ροές από την Τουρκία. Ενδιαφέρουσες οι προτάσεις της Τουρκίας. Εθεταν όμως ως όρο κάποια ανταλλάγματα που δεν ήταν δυνατό να αποφασισθούν σήμερα και ορισμένα από αυτά ήταν και υπερβολικά. Αυτό που μας απασχολεί είναι πως θα έρθουμε σε μια συμφωνία με την Τουρκία για να σταματήσει αυτό το δράμα. Η Σύνοδος συνεχίζεται στη Σμύρνη, όπου θα προχωρήσουμε σε μια ιστορική συνάντηση και απόφαση, ώστε η Τουρκία να παίρνει πίσω όλους τους μετανάστες που δεν έχουν δικαίωμα προστασίας με βάση τις διεθνείς συνθήκες. Η Σύνοδος ανέδειξε τον διχασμό στην ΕΕ, ανάμεσα στις δυνάμεις που δεν σέβονται τις αξίες και θεωρούν ότι οτιδήποτε δεν τους αφορά είναι υπόθεση άλλων. Σε αυτή τη σύνοδο όχι μόνο δεν απομονώθηκε η Ελλάδα, αλλά απομονώθηκαν οι χώρες εκείνες που ήθελαν να απομονώσουν την Ελλάδα. Δημιουργήθηκαν τείχη, απέναντι σε αυτούς που χτίζουν τείχη. Η μόνη λύση είναι να σεβαστούμε ο καθένας τις ανάγκες του αλλουνού και όχι να κοιτάμε μόνο τα δικά μας προβλήματα. Σε σχέση με τις αρχικές μας επιδιώξεις, όπως τις θέσαμε στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, έχουμε -ουσιαστικά- πετύχει τη συντριπτική πλειοψηφία».

02.13 Ντόναλντ Τουσκ: «Συμφωνήσαμε ότι η ροή των μεταναστών προς την Ελλάδα είναι υψηλή και πρέπει να μειωθεί. Είμαι ευτυχής που έχουμε μια κατανόηση μεταξύ ημών και του κ. Νταβούτογλου. Επιστροφή νέων παράτυπων μεταναστών που περνούν από την Τουρκία στα νησιά».

01.55 Ο γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ: «Η Ελλάδα πρέπει να βοηθηθεί με πολλούς τρόπους. Πρέπει να υπάρχει μετεγκατάσταση των προσφύγων που υπάρχουν εκεί σήμερα. Θα πρέπει να ακολουθηθούν οι κανόνες μεταξύ των μελών-κρατών. Η Γαλλία θα συμβάλει στην επίλυση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα. Η Τουρκία θα λάβει 3 δισ. ευρώ για τους επόμενους μήνες και εάν είναι απαραίτητο αυτή η βοήθεια δύναται να αυξηθεί, αν το πρόβλημα παραμείνει ως το 2018. Θα πρέπει να επαγρυπνούμε σε σχέση με την Τουρκία και σε σχέση με τις ελευθερίες και τα δικαιώματα στη χώρα αυτή. Η Γαλλία θα σεβαστεί τη βοήθεια προς την Ελλάδα και τη συνδρομή της στη φύλαξη των συνόρων μέσω του ΝΑΤΟ και στα hotspots. Οι πρόσφυγες έρχονται στην Ελλάδα και υπάρχει κίνδυνος να παραμείνουν εκεί. Κάτι το οποίο συμβαίνει αυτές τις μέρες. Η βαλκανική οδός δεν χρησιμοποιείται πλέον ως λύση, γι’ αυτόν τον λόγο έπρεπε να υπάρξει μια λύση, σήμερα. Η Τουρκία είναι το κλειδί, πρέπει να δώσουμε στην Ελλάδα βοήθεια, αλλά ταυτοχρόνως να υπάρξει επιτάχυνση της μετεγκατάστασης».

01.50 Η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ: «Τις επόμενες μέρες θα παρουσιάσουμε πώς θα εξελιχθεί η συμφωνία του Δουβλίνου. Συζητήσαμε πολύ ώρα με τον τούρκο πρωθυπουργό. Υπάρχουν θέματα μεταναστευτικά. Βρεθήκαμε σήμερα ώστε να δημιουργήσουμε μια προοπτική ώστε να επανέλθουμε σε μια ομαλή κατάσταση. Περιγράφουμε την κατάσταση, τη θέλησή μας για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και όλο το θέμα που έχει δημιουργηθεί στη Βαλκανική να οδηγηθεί σε ένα ένα τέλος. Ελήφθησαν μέτρα εις βάρος της Ελλάδας και σκεφτήκαμε πώς θα διαμορφώσουμε μια κατάσταση ώστε να ανοίξουν τα σύνορα. Η Τουρκία είναι πρόθυμη να δεχτεί πίσω τους παράτυπους μετανάστες που φτάνουν στα ελληνικά νησιά. Αν υλοποιηθεί αυτή η πρόταση είναι καταλυτική, για να διασπάσει την αλυσίδα τού να ξεκινά κάποιος να μπαίνει σε μια βάρκα ώστε να φτάσει στην Ευρώπη. Η Τουρκία είπε ότι τη συμφωνία αυτή που συζητήσαμε είναι πρόθυμη να την υλοποιήσει, αυτό όμως θα το συζητήσουμε πιο βαθιά στις 18 Μαρτίου».

01.40 Ο αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν: «Να τελειώσει η ιστορία στα Βαλκάνια και να τελειώσει η διαδικασία αυτής της οδού. Πρέπει να προστατεύσουμε τα εξωτερικά σύνορα και να κάνουμε συμφωνία με την Τουρκία. Χωρίς τη σημερινή συνάντηση δεν θα είχαμε φτάσει στα αποτελέσματα που έχουμε φτάσει σήμερα. Αν καταφέρουμε να βρούμε μια συμφωνία τότε θα αποφασίσουμε και τις αλλαγές και θα κάνουμε συζητήσεις. Τα ζητήματα είναι σοβαρά, είναι θέματα ελευθερίας στη χώρα αυτή, τα οποία αποτελούν κεφάλαια προς συζήτηση, θέματα που πρέπει να συζητηθούν. Στην Ελλάδα θα πρέπει να υπάρχουν τα hotspots, τα οποία δεν πρέπει απλά να λέγονται έτσι, αλλά και να είναι τέτοια. Οσο τα σύνορα ήταν ανοιχτά και ήξερε κάποιος πως σε τρεις μέρες θα ήταν στην Αυστρία τα πράγματα ήταν εύκολα, αυτό πρέπει να αλλάξει».

01.30 «Προχώρησε η συμφωνία με την Τουρκία», λέει ο εκπρόσωπος του Γιούνκερ. Ξεκάθαρη δέσμευση των 28 για ομαλοποίηση-επιστροφή στη Σένγκεν ως το τέλος του χρόνου.

Αναμένοντας την κοινή συνέντευξη Τύπου, έστω, μια δήλωση. Παράπλευρες απώλειες…

Και στην περίπτωση που χάσατε το μέτρημα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, κ. Χριστοδουλίδης, κρατά χρόνους…

Δείτε τι γράφει ο εκπρόσωπος του Ντόναλντ Τουσκ, Πρέμπεν Ααμαν…

Ο επικεφαλής του γραφείου του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Μάρτιν Σελμάγερ.

To δείπνο ακυρώθηκε, ξεκινά η σύσκεψη…

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, κ. Χριστοδουλίδης, γράφει ότι η συνάντηση ολοκληρώνεται σε 10 λεπτά.

23.36 Ανήσυχος για τη λύση που συζητούν οι ηγέτες των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση, εμφανίστηκε ο Υπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, Φιλίπο Γκράντι. Κάλεσε, επίσης, τα ευρωπαϊκά κράτη να μοιραστούν το βάρος με την Τουρκία, υποδεχόμενες εκατοντάδες χιλιάδες σύρους πρόσφυγες.

23.30 O πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Γιούχα Σίπιλα, ανέφερε ότι πολλοί από τους ευρωπαίους ηγέτες έχουν ζήτημα «εντολής», καθώς πρέπει να επιστρέψουν για να πάρουν εξουσιοδότηση από τα κοινοβούλιά τους. Το βέβαιο είναι ότι ακύρωσε το ταξίδι που είχε προγραμματίσει για αύριο, αφού θεωρεί ότι, πιθανότατα, η Σύνοδος Κορυφής θα συνεχιστεί μέχρι το πρωί της Τρίτης.

Κι ο πρωθυπουργός της Δανίας έστειλε το μήνυμα ότι δεν θα ληφθεί απόφαση τη Δευτέρα. «Η συμφωνία πιθανόν δεν θα επιτευχθεί απόψε, αν και είμαστε πιο κοντά. Σημαντικό να χτυπήσουμε τους διακινητές», έγραψε ο Λαρς Λόκε Ράσμουσεν», στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.

Σούπα παρήγγειλε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου στην καφετέρια του κτιρίου. Ωχ! Μακρά προβλέπεται η νύχτα!

Αυτή είναι η τεράστια αλήθεια της ημέρας…

23.05 Η ελληνική πλευρά θεωρεί «επιτυχία» το ότι η διαπραγμάτευση γίνεται επί του σχεδίου απόφασης ΕΕ-Τουρκίας και όχι επί των αξιώσεων της Αυστρίας και των χωρών του Βίζεγκραντ για το κλείσιμο των βόρειων συνόρων της Ελλάδας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Κατά τις ίδιες πηγές, η Ελλάδα όχι μόνο δεν απομονώθηκε, αλλά κατάφερε να απομονώσει τις χώρες του Βίζεγκραντ που τώρα απειλούν με βέτο, αλλά και την Αυστρία που αντιδρά στο σχέδιο απόφασης ΕΕ-Τουρκίας.

22.57 Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη συνάντηση μεταξύ των ηγετών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Αγγλίας, της Ολλανδίας, της Ελλάδας και της Κύπρου -με τη συμμετοχή της Υπατης Εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, στο περιθώριο της Συνόδου των «28» ηγετών- στόχος ήταν ο συντονισμός στη διαπραγμάτευση με την Τουρκία.

22.50 Πιθανό χαρακτηρίζει το ενδεχόμενο συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο επικεφαλής του γραφείου του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Μάρτιν Σελμάγερ. Ο εκπρόσωπος του προέδρου της Κομισιόν έκανε λόγο για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις.

Αδικο έχει;

22.40 Να κρατήσει τους πρόσφυγες στα εδάφη της και να μην τους αφήσει να συνεχίσουν το ταξίδι τους, ζήτησε από την Ελλάδα ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών, Τόμας Ντε Μεζιέρ, τονίζοντας, ωστόσο, ότι η Ελλάδα πρέπει να βοηθηθεί και θα βοηθηθεί. «Σε σχέση με τον αριθμό του πληθυσμού, Γερμανία και Αυστρία τον περασμένο χρόνο δέχτηκαν πολύ περισσότερους ανθρώπους από ό,τι η Ελλάδα». Αυτό σημείωσε ο κ. Ντε Μεζιέρ, σε προεκλογική εκδήλωση στην Ρηνανία-Παλατινάτο, εξηγώντας ότι αυτό είναι κάτι που μπορεί κανείς να το αντέξει, αλλά και η Ελλάδα πρέπει να κάνει αυτό που της αναλογεί.

22.26 Ρεπόρτερ (από την Ιρλανδία) για το RTE σημειώνει ότι ένα πρώτο κείμενο που έδωσε το Βερολίνο, ανακόπηκε από την Ελλάδα και την Κύπρο. Προφανώς, σχετίζεται με τη δέσμευση για «ξεπάγωμα» των κεφαλαίων για την ένταξη της Τουρκίας. Ως εκ τούτου, δεν προβλέπεται συμφωνία το βράδυ της Δευτέρας.

22:20 «Η ΕΕ χρειάζεται περισσότερο χρόνο προκειμένου να συμφωνήσει στο προσφυγικό σχέδιο», όπως δηλώνει αξιωματούχος στο Reuters: «Σε αρκετές χώρες αρέσει η πρόταση, αλλά δεν μπορούν να δεχτούν τη συμφωνία εξαιτίας του σύντομου χρονικού διαστήματος προετοιμασίας. Θα καλωσορίσουν με την υψηλότερη των προσδοκιών την προσπάθεια, αλλά δεν μπορούν να τοποθετηθούν επί όλων των ζητημάτων σήμερα».

22.15 Για απόφαση που θα περιλαμβάνει την επιστροφή προσφύγων και μεταναστών από την Ελλάδα στην Τουρκία, υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνεται απευθείας μετεγκατάστασή τους στις χώρες της ΕΕ, πιέζει η ελληνική πλευρά στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, όπως σημειώνει η «Ναυτεμπορική».

22.00 Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπαν, άσκησε βέτο στο σχέδιο-κλειδί για απευθείας μετεγκατάσταση αιτούντων άσυλο από την Τουρκία. Ουσιαστικά, τορπιλίζεται ο βασικός άξονας του ευρωπαϊκού σχεδίου για αναστολή των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών.

21.58 Οι ηγέτες της ΕΕ δεν θα κατορθώσουν να συμφωνήσουν σήμερα Δευτέρα σε ό,τι αφορά τα τουρκικά αιτήματα για το Προσφυγικό ζήτημα, αλλά θα συνεχίσουν να εργάζονται πάνω σε αυτά και τις επόμενες ημέρες. Αυτό φέρεται να ανέφερε αξιωματούχος της ΕΕ, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Προφανώς, λόγω Βίζεγκραντ…

21.35 Οι σκληροί του Βίζεγκραντ διαφωνούν με έναν όρο του προσχεδίου της συμφωνίας – η Τουρκία να δεχθεί όλους τους παράτυπους μετανάστες που θα περνούν στα ελληνικά νησιά από τις ακτές της – καθώς θεωρούν ότι η γείτονα χώρα δεν είναι ασφαλής χώρα. Ο έλληνας πρωθυπουργός τους απάντησε πως δεν υπάρχει καμιά περίπτωση να μην υπάρχει απόφαση, το βράδυ της Δευτέρας. «Αν δεν υιοθετήσουμε το Plan A, που είναι η επιστροφή στην Τουρκία και προσφύγων και μεταναστών και πάμε στο Plan B που είναι η επιστροφή στην Τουρκία μόνο μεταναστών, μη νομίσετε πως θα αποφύγετε τις ροές, γιατί θα βρουν άλλους δρόμους και θα έρθουν σε σας. Είναι υποκριτική η στάση να μη δέχεστε σύριους, αφγανούς και ιρακινούς πρόσφυγες και από την άλλη να απορρίπτεται την επιστροφή. Αν θέλετε να μην υπάρξει απόφαση τότε να επανέλθουν τα σύνορα στην προηγούμενη κατάσταση, αλλιώς θα ληφθεί απόφαση σήμερα». Σύσκεψη μεταξύ Ολλανδίας-Γερμανίας-Ελλάδας-Κύπρου, προτού αρχίσουν ξανά οι επίσημες διαβουλεύσεις.

21.30 Σε δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της συνόδου του Eurogroup, ο αυστριακός υπουργός Οικονομικών, Χανς Γεργκ Σέλινγκ, του συγκυβερνώντος – με τους Σοσιαλδημοκράτες – συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, τόνισε πως δεν είναι πρόθυμος να διαθέσει περισσότερα χρήματα, πέραν των τριών δισεκατομμυρίων ευρώ, στην Τουρκία.

20.40 «Τα κεφάλαια των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, τα οποία έχουν παραμείνει κλειστά με πρωτοβουλία της Κύπρου, θα ανοίξουν μόνο όταν η Τουρκία εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της» ανέφερε από τις Βρυξέλλες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.

20.20 «Η επιχείρηση του NATO για την προσφυγική κρίση δεν επηρεάζει τις πολιτικές και τις νομικές θέσεις της Τουρκίας και της Ελλάδας όσον αφορά τις διαφορές τους στο Αιγαίο Πέλαγος». Αυτό δήλωσε ο τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, μετά τη συνάντηση που είχε στις Βρυξέλλες με τον γενικό γραμματέα της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ. «Το NATO ανέπτυξε τη Δευτέρα πλοία στα ελληνικά και στα τουρκικά χωρικά ύδατα για την αντιμετώπιση των παράνομων δικτύων διακινητών μεταναστών», δήλωσε αντίστοιχα ο γενικός γραμματέας του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, τονίζοντας ότι καθησυχάστηκαν οι ανησυχίες τόσο της Αθήνας, όσο και της Αγκυρας. (Μέχρι τώρα, τα σκάφη του Βορειοατλαντικού Συμφώνου έπλεαν στα διεθνή ύδατα)

20.15 Στα βήματα προόδου που οφείλει να πραγματοποιήσει η Aγκυρα ως προϋπόθεση για το άνοιγμα των κεφαλαίων της ενταξιακής διαδικασίας αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την παρέμβασή του στη Σύνοδο των 28 ηγετών της ΕΕ, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Oπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι τα κεφάλαια δεν μπορούν να ανοίξουν εάν δεν υπάρξουν βήματα προόδου από την πλευρά της Τουρκίας στην εφαρμογή του πρωτοκόλλου της Aγκυρας και στο θέμα του casus belli.

20.00 Οι τελευταίες προτάσεις της Τουρκίας στις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση έχουν ως σκοπό τη «διάσωση των προσφύγων, την αποθάρρυνση των διακινητών ανθρώπων και την είσοδο σε μια νέα εποχή για τις σχέσεις Βρυξελλών – Αγκυρας», τόνισε ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου.

19.30 Πιέσεις και προς την Κύπρο φέρεται να ασκεί η τουρκική πλευρά στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, σύμφωνα με πηγές, επιδιώκοντας να κερδίσει το άνοιγμα κεφαλαίων της ενταξιακής διαπραγμάτευσης που μπλοκάρει η Λευκωσία, σε αντάλλαγμα για τη συμφωνία στο Προσφυγικό. Ο τούρκος πρωθυπουργός ζητά να ανοίξουν αμέσως πέντε κεφάλαια της διαπραγμάτευσης τα οποία έχουν μπλοκάρει η κυπριακή κυβέρνηση. Η Λευκωσία επιμένει ότι προτού αλλάξει τη στάση της, η Τουρκία θα πρέπει να τηρήσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως το άνοιγμα των τουρκικών λιμένων και αεροδρομίων για κυπριακά σκάφη και αεροσκάφη.

18.50 Αυτό είναι το προσχέδιο συμφωνίας, σύμφωνα με το Reuters

Σύμφωνα με αυτό, η Τουρκία δεσμεύεται:

  1. Να δεχθεί αμέσως όλους τους παράτυπους μετανάστες που θα περνούν στα ελληνικά νησιά από τις ακτές της. Αυτή η διαδικασία θα γίνεται για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο και μόνο για ανθρωπιστικούς λόγους.
  2. Σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση να ορίσει αξιωματούχους της (σύνδεσμοι) στα Hotspot στη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο, τη Λέρο και τη Κω, οι οποίοι θα εργάζονται για να διευκολυνθεί η διαδικασία επανεισδοχής.
  3. Να εφαρμόσει όλα τα διοικητικά και νομικά μέτρα για να εξυπηρετήσει τους προηγούμενους σκοπούς, συμπεριλαμβανομένων και των διμερών συμφωνιών με την ελληνική κυβέρνηση.
  4. Να συνεργαστεί αποτελεσματικά με την ΕΕ και την Υπατη Αρμοστεία Προσφύγων για να εξασφαλίσει την επανεγκατάσταση των σύρων προσφύγων με χρήση της φόρμουλας «για κάθε Σύρο που θα δέχεται πίσω η Τουρκία από τα ελληνικά νησιά, ένας Σύρος θα εγκαθίσταται από την Τουρκία σε μια χώρα μέλος της ΕΕ.
  5. Να εφαρμόσει αποτελεσματικά τα προγράμματα και να συνεργαστεί με την ΕΕ για τη δημιουργία ασφαλών περιοχών για τους πρόσφυγες εντός του συριακού εδάφους.

Η Ευρώπη δεσμεύεται:

1) Να απομακρύνει πλήρως τους πρόσφυγες από τα ελληνικά νησιά και να αποδεχθεί μόνο όσους πέρασαν στα νησιά μετά από μία συγκεκριμένη ημερομηνία που θα καθοριστεί.

2) Να καλύψει το υφιστάμενο κόστος

3) Αναφορικά με το σημείο 5 του ανακοινωθέντος της 29ης Νοεμβρίου 2015, αντί για τον Οκτώβριο, να υιοθετήσει και να εφαρμόσει τον κανονισμό του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για πραγματοποίηση της άρσης των όρων της βίζας για τους τούρκους πολίτες στη ζώνη του Σένγκεν, το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο του 2016, στη βάση ενός οδικού χάρτη.

4) Να προχωρήσει στην αποτελεσματική μετεγκατάσταση των Σύρων από την Τουρκία, στη βάση της φόρμουλας που αναφέρεται στο άρθρο 4 και να συνεργαστεί με την Τουρκία σε κάθε κοινή προσπάθεια για την δημιουργία ασφαλών ζωνών μέσα στη Συρία.

5) Να προετοιμαστεί για την απόφαση που αφορά άνοιγμα νέων κεφαλαίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας

6) Να επισπεύσει και να διευκολύνει τη μεταφορά και την εκταμίευση της πίστωσης για τους σύρους πρόσφυγες και θα αποφασίσει για περαιτέρω χρηματοδότηση 3 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2018.

7) Να αξιολογεί την πρόοδο από κοινού με την Τουρκία σε μηνιαία βάση και σε κοινά συμφωνημένες και αρμόζουσες τοποθεσίες.

18.30 Σύμφωνα με το Reuters, το προσχέδιο της συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και Αγκυρας στη Σύνοδο Κορυφής περιλαμβάνει τις δράσεις που πρέπει να λάβουν και οι δύο πλευρές, προκειμένου να δοθεί ένα τέλος στην προσφυγική κρίση. Ανάμεσα σε αυτές, είναι η πρόταση να πάρει η Τουρκία πίσω όλους τους παράτυπους μετανάστες από τα ελληνικά νησιά, ανάμεσά τους και Σύρους. Παράλληλα, η ΕΕ θα παίρνει απευθείας από την Τουρκία έναν σύρο πρόσφυγα για κάθε έναν Σύρο που θα επιστρέφει στην Τουρκία από τα ελληνικά νησιά. Επιπλέον, σύμφωνα με το προσχέδιο, η ΕΕ θα δώσει άλλα 3 δισ. ευρώ -όπως ζητούσε η Αγκυρα- έως το τέλος του 2018 για να βοηθήσει την Τουρκία να φιλοξενήσει τους Σύρους, διπλασιάζοντας την αρχική προσφορά της. Επιπλέον, θα διευκολύνει τη διαδικασία βίζας για τους Τούρκους που θέλουν να επισκεφθούν τη ζώνη Σένγκεν, έως τα τέλη Ιουνίου, δηλαδή νωρίτερα από ό,τι είχε σχεδιαστεί.

18.20 Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, David Cameron, (σε ρυθμούς Brexit;) απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο να υιοθετήσει η χώρα του «κοινή διαδικασία ασύλου».

18.15 Η Ευρώπη φέρεται να αποδέχεται, βάσει στοιχείων του προσχεδίου συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, που μεταδίδει το πρακτορείο Reuters: διπλασιασμό της οικονομικής βοήθειας που προσφέρει στην Τουρκία για το Προσφυγικό -από τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ στα 6 δισεκ. ευρώ- απελευθέρωση των θεωρήσεων για τουρκικά διαβατήρια έως τα τέλη Ιουνίου, αλλά και αναλογία 1:1 ανάμεσα στους ανθρώπους που θα επιστρέφονται στην Τουρκία και σε αυτούς που θα μετεγκαθίστανται στην ΕΕ.

18.04 Την απαίτηση της Τουρκίας για επιπλέον 3 δισ. ευρώ, προκειμένου να διαχειριστεί την προσφυγική κρίση, επιβεβαίωσε ο Μάρτιν Σουλτς. Σε ό,τι αφορά στο αίτημα για τα επιπλέον 3 δισ. ευρώ, ο Σουλτς τόνισε ότι αυτό εξαρτάται από τα υπόλοιπα μέλη της ΕΕ. «Αν θέλουν, να βάλουν τα χρήματα στο τραπέζι», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ εμφανίστηκε θετικός στη συζήτηση της πρότασης της Τουρκίας για την ταχύτερη απελευθέρωση της βίζας. Ταυτόχρονα, εξέφρασε την άποψη ότι δεν πρέπει να λειτουργήσει η ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας ως προϋπόθεση για την άμεση αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

18.00 «Η Ελλάδα δεν επιτρέπεται σε καμία περίπτωση να αφεθεί μόνη και μέσα στις επόμενες ημέρες θα πρέπει να επιταχυνθεί δραστικά η ανακατανομή προσφύγων από την Ελλάδα σε άλλες χώρες – μέλη». Αυτό τονίζει ο Ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε άρθρο του στην αυστριακή εφημερίδα «Κουρίρ».

17.50 Κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους μέχρι τα τέλη Ιουνίου προσφέρει στην Τουρκία η Ευρωπαϊκή Ενωση, σύμφωνα με το προσχέδιο απόφασης της Συνόδου.

17.40 Σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Reuters, η Αγκυρα φέρεται να ζητά επιπλέον… 20 δισ. για να συμβάλει στην αντιμετώπιση της κρίσης.

 

17.01 Η χαλάρωση των όρων για την έκδοση βίζας είναι σίγουρα το ένα θέμα που ζητά επίμονα η Τουρκία. Ο Ταγίπ Ερντογάν δηλώνει από την Αγκυρα πως «η ΕΕ δεν έχει δώσει ακόμη στην Τουρκία τα τρία δισεκατομμύρια που είχαν συμφωνηθεί».

16.48 Είναι επίσημο. Η Τουρκία θα μείνει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μέχρι το βράδυ.

16.35 Η… οικογενειακή φωτογραφία. Μια -όχι και τόσο- ευχάριστη ατμόσφαιρα.

Cc87zJaXEAY6ZDF

16.23 Ολοκληρώθηκε το γεύμα των ηγετών. Αρχίζει σε λίγο νέο θρίλερ διαπραγματεύσεων μετά τις απαιτήσεις της Τουρκίας.

15.50 Η Τουρκία έχει βάλει για τα καλά στο παιχνίδι τις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις. Και δείχνει πως δύσκολα θα κάνει πίσω.

15.47 Ακόμη δεν έχει αλλάξει το προσχέδιο. Η ουγγρική πλευρά μιλά για κλειστά σύνορα αυτή την στιγμή.

15.40 «Η νέα πρόταση που έχει παρουσιάσει η Τουρκία είναι σχεδιασμένη έτσι ώστε να λύσει τα προβλήματα που υπάρχουν». Αυτό είναι το μήνυμα της Αγκυρας στα διεθνή ΜΜΕ.

15.13 Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο Αχμέτ Νταβούτογλου θα παραμείνει μέχρι το βράδυ στις Βρυξέλλες, αφού η Σύνοδος δεν θα ολοκληρωθεί άμεσα. Με βάση το πρόγραμμα, στις 16:00 είναι προγραμματισμένη συνάντηση των ηγετών των χωρών-μελών, χωρίς την παρουσία άλλων. Αυτός είναι και ο λόγος που έχει αναβληθεί η συνέντευξη Τύπου του τούρκου πρωθυπουργού με τον Ντόναλντ Τουσκ.

15.00 Οι πρώτες φωτογραφίες μέσα από την αίθουσα.

Cc8l3UPW0AAaqex

14.58 «Εάν η Τουρκία θέλει πραγματικά να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τότε προφανώς θα πρέπει να συμμορφωθεί με τα ευρωπαϊκά στάνταρντς σε κάποια πράγματα», τόνισε ο Εντα Κένι, πρωθυπουργός της Ιρλανδίας.

14.56 Ετσι κάθονται οι ηγέτες μέσα στην αίθουσα.

Cc7lbetW8AAKyhn

14.47 «Το να κλείσουμε τη Βαλκανική Οδό στους παράνομους μετανάστες είναι το μοναδικό πράγμα που μπορούμε να κάνουμε. Είναι ιδιαίτερα κρίσιμο και σημαντικό», τόνισε ο Τσεράρ, πρωθυπουργός της Σλοβενίας.

14.40 Πληροφορίες αναφέρουν πως, πλέον, υπάρχει κι άλλο προσχέδιο, το οποίο δεν αναφέρει το κλείσιμο των συνόρων ως αποτέλεσμα, αλλά ως κάτι που είχε συμβεί το προηγούμενο διάστημα.

14.21 Η Τουρκία αυξάνει τις απαιτήσεις της και μιλά πλέον για αλλαγή και στις διαδικασίες που απαιτούνται για την έκδοση βίζας. Η συμφωνία είναι στον αέρα αυτή την ώρα.

14.11 Και η Βουλγαρία στο κόλπο. Ο πρωθυπουργός της χώρας μιλά για ηρεμία στα σύνορα της χώρας και μεταδίδει μία εικόνα ασφάλειας. Μάλιστα, αναφέρει πως στα βουλγαροτουρκικά σύνορα έχουν εγκατασταθεί θερμικές κάμερες που βλέπουν σε απόσταση δύο χιλιομέτρων για το πότε πλησιάζουν πρόσφυγες και μετανάστες.

14.09 Η Αυστρία συνεχίζει να μιλά για κλειστά σύνορα. Το ίδιο και οι Σλοβάκοι.

14.00 Ο Αχμέτ Νταβούτογλου μιλά ευθέως για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, την ώρα που η Ευρώπη χρειάζεται την Αγκυρα περισσότερο από ποτέ.

https://www.youtube.com/watch?v=Z-OR_Ku74Ow&feature=youtu.be

13.30 Γερμανία και Κομισιόν δείχνουν να αντιδρούν στο προσχέδιο που προβλέπει αναφορά σε κλειστά σύνορα. Σύμφωνα με την Bild  πρωτοκλασάτα στελέχη των Σοσιαλδημοκρατών όπως η Εύα Χεγκλ, αντιπρόεδρος της ΚΟ του SPD, υποστηρίζουν πως, το κλείσιμο της διαδρομής στα δυτικά Βαλκάνια δεν αποτελεί καμία λύση στην προσφυγική κρίση.

Πάντως, και η ίδια η Μέρκελ τόνισε πως το κλείσιμο των συνόρων δεν λύνει κάτι.

13.12 Παρόλα αυτά, ο Αλέξης Τσίπρας δεν δείχνει προβληματισμένος, τουλάχιστον αν κρίνουμε από τα όσα είπε προσερχόμενος στο Βέλγιο. «Αυτό που περιμένω σήμερα είναι ουσιαστικά αποτελέσματα», τόνισε και χαρακτήρισε πρόβλημα «το γεγονός ότι οι αποφάσεις που ελήφθησαν στην προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ δεν εφαρμόστηκαν».

Ο Πρωθυπουργός έχει συναντηθεί, ήδη, με τον Αχμέτ Νταβούτογλου, κάτι που έχει ενδιαφέρον για πολλούς λόγους. Αφενός γιατί η Τουρκία έχει αναβαθμιστεί, αφετέρου γιατί τα όσα αποφασιστούν για τον ρόλο της θα έχουν άμεσο αντίκτυπο και στην Ελλάδα.

12.45 Ο Νταβούτογλου έχει συναντηθεί με τους πάντες στις Βρυξέλλες. Τόσο με τον Αλέξη Τσίπρα, όσο προηγουμένως και με τον Μάρτιν Σουλτς και την Ανγκελα Μέρκελ.

12.28 «Πρέπει να υπάρξει βοήθεια και προς την Ελλάδα που αποτελεί σήμερα το εξωτερικό σύνορο της Ευρώπης» υπογράμμισε  ο γάλλος πρόεδρος, προσερχόμενος στην Σύνοδο Κορυφής. «Ο διάδρομος σήμερα είναι κλειστός, η Ελλάδα υποδέχεται τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων και πρέπει να τη βοηθήσουμε, τόνισε ο Φρανσουά Ολάντ.

 

Ο ρόλος της Τουρκίας και η… αμήχανη στιγμή της ΕΕ

Η όλη υπόθεση –και συνολικά η Σύνοδος Κορυφής- αποκτά άλλο ενδιαφέρον, αφού το «παρών» δίνει και η Τουρκία. Ο Αχμέτ Νταβούτογλου συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις και αναμένεται να αναβαθμίσει, τυπικά και ουσιαστικά, τον ήδη υψηλό ρόλο της χώρας του, αυξάνοντας την πίεση προς την Αθήνα, στο γεωστρατηγικό πόκερ που εξελίσσεται εδώ και μήνες.

Ο Νταβούτογλου είναι πολύ πιθανόν να δώσει τη συγκατάθεσή του για επαναπροώθηση χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών από την ΕΕ (μέσω της Ελλάδας) στην Τουρκία, κάτι που αναμένεται να αποτελέσει ένα μεγάλο «δώρο» της Αγκυρας προς την Ευρώπη, με τα απαραίτητα ανταλλάγματα. Εξάλλου, η παροχή ρευστού έχει ήδη αρχίσει από τις Βρυξέλλες προς Τουρκία μεριά…

Κι όλα αυτά, την ώρα που όλη η Ευρώπη μόλις έχει παρακολουθήσει με αμηχανία τα όσα έγιναν στην Τουρκία τις προηγούμενες ημέρες, με την ευρεία καταστολή και την επίθεση στα ΜΜΕ από την πλευρά του κράτους.

Ο Ταγίπ Ερντογάν επιδεικνύει σιδηρά πυγμή, την ώρα που η Ευρώπη όχι απλά συνδιαλέγεται και συνεργάζεται μαζί του, αλλά τον αναβαθμίζει σε ισότιμο συνομιλητή

Ο Νταβούτογλου συναντήθηκε, ήδη, στις Βρυξέλλες με την Ανγκελα Μέρκελ και τον Μαρκ Ρούτε (πρωθυπουργός Ολλανδίας που ασκεί την Προεδρία στην ΕΕ αυτό το εξάμηνο). Προτού αναχωρήσει από την Κωνσταντινούπολη, ο τούρκος πρωθυπουργός υποστήριξε πως η χώρα του έχει κάνει «σημαντικά βήματα» για να σεβαστεί αυτό που της αναλογεί από το «σχέδιο δράσης» που συμφώνησε τον περασμένο Νοέμβριο με την ΕΕ για να σταματάει τους μετανάστες που εγκαταλείπουν κατά χιλιάδες τις τουρκικές ακτές με προορισμό τα ελληνικά νησιά. Παρόλα αυτά, η παρουσία Νταβούτογλου δεν έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από όλους στις Βρυξέλλες.

Το όλο ζήτημα συνοψίζεται με γλαφυρό τρόπο από τον Γκίντεον Ράκμαν στους Financial Times: «Ποτέ η Ευρώπη δεν χρειαζόταν τόσο πολύ την Τουρκία και ποτέ η Τουρκία δεν ήταν τόσο ακατάλληλη για την Ευρώπη»…

Την ίδια ώρα, η αυστριακή Der Standard μεταδίδει πως ο Ερντογάν παίζει τα ρέστα του, ζητώντας συνολικά 15 δισεκατομμύρια ευρώ για να βοηθήσει την Ευρώπη.

epa05198629 German Chancellor Angela Merkel (L-R), Turkish Prime Minister Ahmet Davutoglu and Dutch Prime Minister Mark Rutte, sit for a meeting at the Turkish Embassy in Brussels, Belgium, 06 March 2016. The meeting takes place ahead of the EU-Turkey summit on the migration crisis held in Brussels on 07 March.  EPA/BART MAAT

Ωστόσο, τα πράγματα ενδέχεται να μην είναι καν τόσο εύκολα. Κι αυτό γιατί ακόμη κι εδώ υπάρχουν αγκάθια. Ο ΟΗΕ είναι αρκετά πιθανό να μην «ανάψει το πράσινο φως» σε τέτοιου είδους αντίθετα δρομολόγια (από την ΕΕ στην Τουρκία, δηλαδή), αφού με βάση τις συνθήκες (Γενεύης πχ) οι πρόσφυγες προστατεύονται και έχουν δικαίωμα σε ακρόαση πριν κάποιος τους διώξει από μία χώρα.

Κι αυτά, την ώρα που ο Ντέιβιντ Κάμερον ανακοινώνει την αποστολή πολεμικής δύναμης στο Αιγαίο για να μπορέσει να συμβάλει κι αυτός στην αναχαίτιση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών.

8b0d1c5c-9805-494a-9f71-b48f40642251

Ολα τα παραπάνω φέρνουν σε δύσκολη θέση τον Αλέξη Τσίπρα. Ο Πρωθυπουργός φαίνεται πως δεν έχει πολλά περιθώρια ελιγμών, αφού η στάση του όλο το προηγούμενο διάστημα και οι συσχετισμοί δυνάμεων έχουν απομονώσει την Αθήνα. Το τι θα κάνει μένει να το δούμε.

Ενα, όμως, είναι σίγουρο. Μετά τη σημερινή ημέρα, τίποτα δεν θα είναι το ίδιο στην Ευρώπη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...