349
Στιγμιότυπο από προηγούμενο Eurogroup | Aris Oikonomou / SOOC

Το Grexit «ξανά στο τραπέζι»

Protagon Team Protagon Team 7 Μαρτίου 2016, 09:11
Στιγμιότυπο από προηγούμενο Eurogroup
|Aris Oikonomou / SOOC

Το Grexit «ξανά στο τραπέζι»

Protagon Team Protagon Team 7 Μαρτίου 2016, 09:11

Την ώρα που οι ηγέτες της ΕΕ θα συνεδριάζουν για τη διαχείριση του Προσφυγικού, οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ συνέρχονται σε τακτικό Eurogroup το οποίο θα επικεντρωθεί στην ελληνική οικονομία με την αξιολόγηση να μένει ανοιχτή και τις συζητήσεις ακόμα και για έξοδο από το ευρώ να επανέρχονται.

Οι υπουργοί καλούνται να δώσουν το πράσινο φως για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, σημειώνει η Ελένα Σμιθ, ανταποκρίτρια της Guardian στην Αθήνα, την ώρα που η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας επιδεινώνεται.

Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης αναφέρει ότι η κατάσταση είναι περισσότερο επικίνδυνη από ό,τι ήταν το καλοκαίρι.

Πέρυσι, σύμφωνα με τον κ. Χαρδούβελη, «το ζήτημα ήταν η πολιτική βούληση λίγων ανθρώπων, ενώ τώρα πρόκειται για ζήτημα εφαρμογής μεταρρυθμίσεων και σκληρής δουλειάς. Αν μια κυβέρνηση δεν πιστεύει σε αυτές και τις εφαρμόζει με δυσφορία, η πρόοδος γίνεται πολύ δύσκολη».

Ο ίδιος εκτιμά ότι η πιθανότητα του Grexit δεν έχει φύγει εντελώς από το προσκήνιο και απόδειξη για αυτό φέρνει τις τιμές των ελληνικών ομολόγων.

Η χώρα είναι και πάλι σε ύφεση, προσθέτει η εφημερίδα, ενώ την ίδια ώρα η ανεργία παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα και οι επιχειρήσεις μεταναστεύουν σε γειτονικές χώρες για να αποφύγουν την υπερφορολόγηση. Επιπλέον ο τουρισμός έχει δεχτεί πλήγμα λόγω των προσφυγικών ροών. Το δημοσίευμα επικαλείται επιχειρηματίες και τραπεζίτες που βλέπουν, όσο η οικονομία να αποσυντίθεται, την πιθανότητα εισαγωγής ενός παράλληλου νομίσματος να συζητείται ανοιχτά.

Ολοι, συνεχίζει η Σμίθ, κατανοούν ότι δεν πρέπει να υπάρξουν άλλες καθυστερήσεις. Οσο περισσότερο καθυστερούν οι πιο δύσκολες μεταρρυθμίσεις, όπως αυτή του Ασφαλιστικού, τόσο πιο δύσκολο είναι να τις περάσει η κυβέρνηση, αναφέρεται ακόμα.

Την ίδια ώρα όμως, το ΔΝΤ επιμένει ότι το δημοσιονομικό κενό πρέπει να καλυφθεί με μέτρα 9 δισ. ευρώ (δηλαδή, 4,5% του ΑΕΠ) για να μπορέσει η Ελλάδα να πιάσει το στόχο του πλεονάσματος 3,5% στα επόμενα χρόνια. Χωρίς ελάφρυνση του χρέους ή περικοπές στις συντάξεις το ΔΝΤ εκτιμά ότι ο στόχος δεν θα επιτευχθεί.

Η εφημερίδα εκτιμά τέλος, ότι με δεδομένη την αντίθεση του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην ανάμειξη του Προσφυγικού με το οικονομικό πρόγραμμα για την Ελλάδα «στις Βρυξέλλες στήνεται σκηνικό αντιπαράθεσης».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...