349
|

Τι λέει η Επιτροπή «Ελλάδα 2021» για τον… «δικτάτορα» Ιωάννη Καποδίστρια

Protagon Team Protagon Team 5 Μαΐου 2020, 14:40

Τι λέει η Επιτροπή «Ελλάδα 2021» για τον… «δικτάτορα» Ιωάννη Καποδίστρια

Protagon Team Protagon Team 5 Μαΐου 2020, 14:40

Ηταν η διακυβέρνηση του Ιωάννη Καποδίστρια μια δικτατορία; Ηταν. Ο κυβερνήτης είχε αναστείλει το φιλελεύθερο Σύνταγμα της Τροιζήνας και επέβαλε την εκσυγχρονιστική δικτατορία που είχε ανάγκη η νεαρή χώρα. Είναι όμως αυτή η επίσημη θέση της Επιτροπής «Ελλάδα 2021»; Αυτό θα λέμε στους εορτασμούς για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821; Οτι ο φωτισμένος πρώτος κυβερνήτης του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους ήταν ένας δικτάτορας;

Αυτή η προβληματική ενέσκυψε το τελευταίο 24ωρο στη δημόσια σφαίρα καθώς μια παλαιότερη άποψη του Αριστείδη Χατζή (καθηγητή Φιλοσοφίας Δικαίου & Θεωρίας Θεσμών στο Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, μέλους της επιτροπής «Ελλάδα 2021» και Διευθυντής Ερευνών στο Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών)  αναπαρήχθη από τον επίσημο λογαριασμό του «Ελλάδα 2021». Αυτή η σειρά αναρτήσεων (εδώ), προκάλεσε αντιδράσεις και από πολιτικούς που διατύπωσαν ενστάσεις  κατά πόσον η επιλογή της λέξης «δικτατορία» ταιριάζει στο πνεύμα της Επιτροπής.

Μετά τον θόρυβο και τις αντιδράσεις η Επιτροπή εξέδωσε την Τρίτη ανακοίνωση στην οποία ανέφερε τα εξής:

Με αφορμή το θόρυβο που δημιουργήθηκε για την ανάρτηση της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» σχετικά με τα σχόλια του Ι. Καποδίστρια για το Σύνταγμα της Τροιζήνας, διευκρινίζουμε τα εξής:

Για την Επανάσταση του 1821 έχουν γράψει πολλοί και έχουν αποδοθεί οι τιμές στους μεγάλους ηγήτορες εκείνης της εθνεγερτήριας περιόδου. Προφανώς, κάποιες από τις αποφάσεις όλων αυτών, ηχούν παράξενα μέσα στο ασφαλές σημερινό περιβάλλον.

Το χρέος όλων μας, και συγκεκριμένα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», είναι να αναδειχθούν όλες οι απόψεις, όλες οι κριτικές, για τις δράσεις και τις αποφάσεις εκείνης της εποχής, γιατί, όπως έλεγε και ο Διονύσιος Σολωμός, «Εθνικό είναι το Αληθές».

Με πρόγραμμα και συνέπεια, από τον περασμένο Φεβρουάριο και για τους επόμενους 20 μήνες, τα social media και το site της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», υπηρετούν αυτόν τον σκοπό. Με την έννοια αυτή, οι συζητήσεις που γίνονται, στο βαθμό που είναι νηφάλιες, πιστεύουμε ότι είναι εξαιρετικά γόνιμες.

Αλίμονο, αν 200 χρόνια μετά, δεν μπορούμε να συζητάμε με ψυχραιμία για την περίοδο της Επανάστασης. Αρκεί, ο στόχος να παραμένει ένας: να την τιμήσουμε, γιατί αυτή, σε μεγάλο βαθμό, προσδιόρισε αυτό που είμαστε σήμερα.

Για το θέμα, μίλησε ο ίδιος ο κ. Χατζής στην ΕΡΤ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...