393
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση που είχε ο Αλ. Τσίπρας με τους πρυτάνεις και τους αντιπρυτάνεις των τριών ΤΕΙ που θα συγχωνεύσει με το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Τι απαντούν οι πρυτάνεις των τριών ΤΕΙ για τη συγχώνευση με το Διεθνές Πανεπιστήμιο

Protagon Team Protagon Team 3 Ιανουαρίου 2019, 16:45
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση που είχε ο Αλ. Τσίπρας με τους πρυτάνεις και τους αντιπρυτάνεις των τριών ΤΕΙ που θα συγχωνεύσει με το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Τι απαντούν οι πρυτάνεις των τριών ΤΕΙ για τη συγχώνευση με το Διεθνές Πανεπιστήμιο

Protagon Team Protagon Team 3 Ιανουαρίου 2019, 16:45

Κοινή ανακοίνωση προκειμένου να απαντήσουν στα δημοσιεύματα –μεταξύ αυτών και του Protagon (εδώ)– που συνόδευσαν την είδηση ότι παραιτήθηκε ο πρόεδρος της Διοικούσας του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος Κώστας Γραμμένος εξέδωσαν οι τρεις πρυτάνεις των ΤΕΙ που κατά την εξαγγελία του Αλέξη Τσίπρα το περασμένο Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη, πρόκειται να συγχωνευτούν με το Διεθνές Πανεπιστήμιο.

Στην ανακοίνωση, οι τρεις πρυτάνεις υπεραμύνονται της ποιότητας σπουδών των Ιδρυμάτων τους και των διαδικασιών αξιολόγησης από τις οποίες έχουν περάσει. Επίσης, κάνουν λόγο για διαβούλευση που κράτησε ένα χρόνο και για διαδικασία που δεν έγινε ούτε βιαστικά ούτε πρόχειρα.

Από όλα τα στοιχεία του ρεπορτάζ και από τις πληροφορίες που διαθέτει το Protagon, συνάγεται ότι η υπόθεση της συγχώνευσης των τριών ΤΕΙ και του μοναδικού Διεθνούς Πανεπιστημίου βρισκόταν στα χέρια του Γιώργου Στάμου, αντιπροέδρου του Διεθνούς Πανεπιστημίου.

Οι πρυτάνεις κάνουν λόγο για «διαβούλευση που κράτησε ένα χρόνο» και έχουν παραδεχτεί ότι δεν είχαν συζητήσει με τον πρόεδρο της Διοικούσας, Κώστα Γραμμένο. Επίσης, μέλη του ΔΣ του Διεθνούς Πανεπιστημίου δηλώνουν πλήρη άγνοια για τις λεπτομέρειες, έλλειψη παρουσίασης ολοκληρωμένης πρότασης για την συγχώνευση και αναφέρουν μόνον μια αόριστη πρόταση που είχε δεσμευτεί να κάνει ο κ. Στάμου.

Η ανακοίνωση:

«Σχετικά με τα δημοσιεύματα για τη δημιουργία του νέου «Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας», που αναρτήθηκαν μετά την παραίτηση του Καθ. κ. Κώστα Γραμμένου, θα θέλαμε να δηλώσουμε τα εξής:

Τα τρία ΤΕΙ (Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας) έχουν αξιολογηθεί από επιτροπές εξωτερικών αξιολογητών, ακριβώς με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις με τα Πανεπιστήμια, με τις ίδιες διαδικασίες που έθεσε η ΑΔΙΠ και έχουν όλα λάβει πολύ καλές αξιολογήσεις (positive evaluation) όπως και τα Πανεπιστήμια Πατρών, Θράκης, Ιωαννίνων, το ΕΜΠ, κ.ά.

Το εγχείρημα της δημιουργίας του νέου «Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας» υποστηρίζεται από λεπτομερείς εκθέσεις βιωσιμότητας και σκοπιμότητας που τα ιδρύματά μας υπέβαλλαν στο Υπουργείο για αυτόν το σκοπό. Τίποτα δεν έγινε πρόχειρα ή βιαστικά. Η ακαδημαϊκή διαβούλευση διήρκησε περίπου ένα έτος. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ενίσχυση του ειδικού χαρακτήρα του ΔΙΠΑΕ, ώστε να λειτουργήσουν όχι μόνο μεταπτυχιακά αλλά για πρώτη φορά και αγγλόφωνα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών.

Τέλος, τα ΤΕΙ έχουν κερδίσει τη θέση τους στην Ανώτατη Εκπαίδευση της χώρας με τα επιτεύγματά των αποφοίτων τους, τα σύγχρονα προγράμματα σπουδών τους, τη διασύνδεση με τη βιομηχανία και την κοινωνία και το διεθνή χαρακτήρα τους.

Με εκτίμηση
Π. Τζιώνας, Πρύτανης Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης
Δ. Μπαντέκας, Πρύτανης ΤΕΙ Αν. Μακεδονίας-Θράκης
Δ. Χασάπης , Πρύτανης ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας»