740
Οι εικόνες που δημοσίευσαν από το υπουργείο Πολιτισμού - υπενθυμίζοντας την κατάσταση στον Ιερό Βράχο όταν έβρεχε το 2015 δηλαδή επί ΣΥΡΙΖΑ | Facebook/Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

Υπουργείο Πολιτισμού: Ερέχθειο με ΣΥΡΙΖΑ – Ερέχθειο με ΝΔ

Protagon Team Protagon Team 11 Δεκεμβρίου 2020, 14:21
Οι εικόνες που δημοσίευσαν από το υπουργείο Πολιτισμού - υπενθυμίζοντας την κατάσταση στον Ιερό Βράχο όταν έβρεχε το 2015 δηλαδή επί ΣΥΡΙΖΑ
|Facebook/Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

Υπουργείο Πολιτισμού: Ερέχθειο με ΣΥΡΙΖΑ – Ερέχθειο με ΝΔ

Protagon Team Protagon Team 11 Δεκεμβρίου 2020, 14:21

Πλημμυρικά φαινόμενα στην Ακρόπολη παρατηρούνται εδώ και τουλάχιστον επτά χρόνια. Οι προμελέτες για την οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος έχουν εγκριθεί από το 2014, η υλοποίησή τους ωστόσο δεν προχώρησε, με τα πρώτα υδραυλικά έργα αποχέτευσης – αποστράγγισης να γίνονται  μόλις το 2020, στην ανατολική και νότια πλευρά του Παρθενώνα, όπου η έντονη βροχόπτωση της Πέμπτης δεν δημιούργησε κανένα πρόβλημα.

Αυτό απάντησε το υπουργείο Πολιτισμού στο πλήθος επικριτικών σχολίων από την πλευρά της αντιπολίτευσης για τα έργα διαμόρφωσης προσβάσιμων διαδρόμων στον Ιερό Βράχο με αφορμή τις εικόνες που προκλήθηκαν εξαιτίας της χθεσινής νεροποντής.

Μάλιστα το υπουργείο Πολιτισμού δημοσιοποίησε στα social media εικόνα από το πλημμυρισμένο Ερέχθειο το 2015, δηλαδή την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αντιπαραβάλλοντάς την με μία από την Πέμπτη, μετά τη νεροποντή.

Η αλήθεια για τα νερά στην Ακρόπολη

Οι ισχυρές βροχοπτώσεις δημιουργούν έντονα πλημμυρικά φαινόμενα στην Ακρόπολη…

Δημοσιεύτηκε από Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού στις Παρασκευή, 11 Δεκεμβρίου 2020

Από την άλλη, σε παρέμβασή της στη Βουλή, η υπουργός Λίνα Μενδώνη αναφέρθηκε στην εκπόνηση της υδραυλικής μελέτης για την οριστική επίλυση του προβλήματος, επιρρίπτοντας ευθύνες στο ΣΥΡΙΖΑ για κωλυσιεργία την περίοδο της διακυβέρνησής του.

«Στη βόρεια κλιτύ από τη Σημαία έως την Κλεψύδρα υπάρχουν 17 υδρορροές, οι οποίες δεν έχουν ενεργοποιηθεί για να μην φεύγουν τα νερά προς την οικιστική περιοχή. Στη νότια κλιτύ οι περισσότερες υδρορροές είναι ανενεργές γιατί είναι βουλωμένες εδώ και χρόνια. Όλα τα νερά φεύγουν από τρεις υδρορροές στην περιοχή πάνω από τον ανελκυστήρα που δημιουργήσαμε και είμαστε πολύ περήφανοι», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο σημειώνει αναλυτικά τα εξής:

Οι ισχυρές βροχοπτώσεις δημιουργούν έντονα πλημμυρικά φαινόμενα στην Ακρόπολη τουλάχιστον από το 2013. Η ελεύθερη επιφάνεια του αρχαιολογικού χώρου και το βραχώδες έδαφος έχουν πολύ μικρή απορροφητικότητα. Μετά τις πρώτες ζημίες το 2013 εκπονήθηκαν οι πρώτες προμελέτες για την αντιμετώπιση του προβλήματος, οι οποίες εγκρίθηκαν από το ΚΑΣ τον Δεκέμβριο 2014. Δυστυχώς δεν προχώρησε η υλοποίησή τους.

Το 2018 υπήρξαν βραχοπτώσεις που προκάλεσαν φθορές των τειχών ,ιδιαίτερα στην βόρεια κλιτύ. Εξ’ αιτίας των ζημιών αυτών ο βόρειος περίπατος της Ακρόπολης έμεινε κλειστός για μεγάλο διάστημα.

Τα πρώτα υδραυλικά έργα αποχέτευσης αποστράγγισης έγιναν το 2020, στην ανατολική και νότια πλευρά του Παρθενώνα. Εκεί οι χθεσινές βροχές δεν δημιούργησαν κανένα πρόβλημα. Οι μελέτες και τα έργα συνεχίζονται ώστε να σταματήσουν τα φαινόμενα στον Βράχο, χωρίς επιπλέον να πλημμυρίζουν οι οικιστικές περιοχές της Πλάκας.

Σε ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου σχετικά με τη διευθέτηση των ομβρίων υδάτων στην Ακρόπολη αναφέρονται επίσης τα ακόλουθα:

«1. Με το έργο κατασκευής των διαδρομών διαστρώθηκε τεχνητός λίθος περιεκτικότητας 12% τσιμέντου (αρχιτεκτονικό σκυρόδεμα) επί του παλαιού προϋφισταμένου σκυροδέματος. Το παλαιό σκυρόδεμα, επίσης, δεν απορροφούσε τμήμα των ομβρίων υδάτων, όπως και τώρα με το νέο αρχιτεκτονικό σκυρόδεμα, ώστε να μειωθεί το φορτίο των ομβρίων, επιφανειακών, υδάτων. Είναι προφανές ότι δεν έχει επηρεαστεί καθόλου η απορροφητικότητα του εδάφους εξαιτίας των νέων έργων διαμόρφωσης των διαδρομών.

2. Στην περιοχή του μουσείου, όπου δημιουργήθηκε πλάτωμα επί υφιστάμενου αμμοχαλικοστρωμένου δαπέδου, κατασκευάστηκαν έγκαιρα πρόσθετα υδραυλικά έργα αποχέτευσης αποστράγγισης που δεν είχαν γίνει ποτέ. Ηδη εκεί δεν δημιουργείται κανένα πρόβλημα.

3. Στην ελεύθερη επιφάνεια του αρχαιολογικού χώρου, όπως γνωρίζουν όσοι έχουν περιηγηθεί τον αρχαιολογικό χώρο, το έδαφος είναι βραχώδες με πολύ χαμηλή απορροφητικότητα. Άρα τίποτα δεν έχει αλλάξει με τις παρεμβάσεις που έγιναν το τελευταίο διάστημα.

4. Όλοι οι εργαζόμενοι και παροικούντες την Ακρόπολη γνωρίζουν ότι στον αρχαιολογικό χώρο, κατά την περίοδο των βροχοπτώσεων, δημιουργούνται κατά καιρούς πολύ σημαντικές συγκεντρώσεις ομβρίων, κυρίως στην βόρεια πλευρά, του τοίχους καθόσον εδώ και χρόνια έχουν απομονωθεί και είναι παντελώς ανενεργές οι υδραυλικές εκτονώσεις στην βόρεια πλευρά του τοίχους.

Αυτή την στιγμή από τις 20 εκτονώσεις διαμέτρου Φ300 λειτουργεί ουσιαστικά μόνον μία και η οποία παραλαμβάνοντας τα όμβρια και των υπολοίπων 19, τα προωθεί υπό πίεση στην κλίμακα του παλαιού ανελκυστήρα. Είναι γνωστό ότι αυτός ήταν ο λόγος που ο υποβιβασμένος χώρος του ηλεκτρολογείου έχει γεμίσει στο παρελθόν με 1 μέτρο νερό, πολλά χρόνια πριν κατασκευασθούν οι διαδρομές.

5. Η αναφερόμενη έμφραξη των εκτονώσεων έχει γίνει, μάλλον για να αποφευχθεί η διάθεση ομβρίων στην περιμετρική οδό (οδό Θεωρίας) η οποία δεν διαθέτει δίκτυο ομβρίων. Έτσι, τα όμβρια, από την υδρορροή του τείχους, μέσω του περιπάτου καταλήγουν διαχεόμενα, στην περιοχή της «Κλεψύδρας» και στην συνέχεια μέσω δύο εγκάρσιων τεχνικών στην λεκάνη της Αρχαίας Αγοράς.

6. Ήδη εκπονείται ολοκληρωμένη υδραυλική μελέτη, όπως προβλέπεται στην ομόφωνη γνωμοδότηση του ΚΑΣ (19/5/20), σε συνεργασία της Υ.Σ.Μ.Α, της ΕΦΑ Πόλης Αθηνών και εξωτερικών συνεργατών του Ιδρύματος Ωνάση, το οποίο και χρηματοδοτεί την μελέτη, προκειμένου να αντιμετωπιστεί συνολικά το πρόβλημα το οποίο υπάρχει επί πολλά χρόνια και μέχρι σήμερα δεν έχει αντιμετωπισθεί.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...