524
Ενα αντίο στον Μπόρις και από τον Μακρόν. Ή μήπως «στο επανιδείν» | REUTERS/Johanna Geron/Pool

Μετά τη συμφωνία για το Brexit, τι; Ο Τζόνσον ψάχνει εναγωνίως 320 βουλευτές

Protagon Team Protagon Team 18 Οκτωβρίου 2019, 14:06
Ενα αντίο στον Μπόρις και από τον Μακρόν. Ή μήπως «στο επανιδείν»
|REUTERS/Johanna Geron/Pool

Μετά τη συμφωνία για το Brexit, τι; Ο Τζόνσον ψάχνει εναγωνίως 320 βουλευτές

Protagon Team Protagon Team 18 Οκτωβρίου 2019, 14:06

«Μια συμφωνία είναι καλύτερη από τη μη συμφωνία». Με αυτό το αξίωμα ο Μπόρις Τζόνσον επέστρεψε στο Λονδίνο, ελπίζοντας να πείσει 320 βουλευτές ώστε να κλείσει οριστικά το Brexit. Αλλιώς…

Εχοντας εξασφαλίσει μια πολιτικά οδυνηρή συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ενωση για συντεταγμένη έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, ο βρετανός πρωθυπουργός έχει αφιερωθεί στο παιχνίδι των αριθμών, αναζητώντας την αναγκαία κοινοβουλευτική στήριξη για να εξασφαλίσει την έγκριση της συμφωνίας του από το κοινοβούλιο.

Η Βουλή των Κοινοτήτων συνεδριάζει εκτάκτως Σάββατο, για πρώτη φορά μετά τον πόλεμο των Φόκλαντς το 1982.

Εάν δεν καταφέρει να συγκεντρώσει τον αναγκαίο αριθμό ψήφων –ψηφίζουν 639 βουλευτές και χρειάζεται τουλάχιστον 320–  ο Μπόρις Τζόνσον θα αναγκασθεί να ζητήσει από τις Βρυξέλλες νέα τρίμηνη αναβολή του Brexit, όπως επιτάσσει ο νόμος που ψηφίσθηκε τον Σεπτέμβριο από τους βουλευτές, ανάμεσά τους και 21 αντάρτες του δικού του στρατοπέδου.

Ο Μπόρις Τζόνσον όμως έχασε τις πρώτες εβδομάδες της πρωθυπουργίας του την κοινοβουλευτική του πλειοψηφία και δεν διαθέτει πλέον παρά 288 βουλευτές στην 650μελή Βουλή των Κοινοτήτων.

Αναγκαία σημείωση: όπως αναφέρει το CNN, η Βουλή των Κοινοτήτων αριθμεί 650 βουλευτές, αλλά παραδοσιακά οι επτά που ανήκουν στο ιρλανδικό εθνικιστικό Σιν Φέιν δεν συμμετέχουν, ενώ δεν ψηφίζουν επίσης ο πρόεδρος του σώματος Τζον Μπέρκοου και οι τρεις αναπληρωτές του. Ετσι, απομένουν 639, εξ ου και η απαραίτητη πλειοψηφία των 320.

Εάν κερδίσει την ψηφοφορία, ο Τζόνσον θα περάσει στην Ιστορία ως ο πρωθυπουργός που υλοποίησε το Brexit, για καλό ή για κακό. Εάν την χάσει, θα αντιμετωπίσει την ταπείνωση ότι απέτυχε στον στόχο που εναγκαλίσθηκε με τόσο πάθος εν όψει του δημοψηφίσματος του 2016 και πρόσφατα ως πρωθυπουργός. Είναι σαφές εξάλλου ότι η συμφωνία που είχε εξασφαλίσει η προκάτοχός του, Τερέζα Μέι, ήταν καλύτερη για τη Βρετανία από αυτήν που φέρνει ο ίδιος τώρα.

Η Βουλή των Κοινοτήτων θα συνέλθει το Σάββατο στις 09.30 τοπική ώρα. Ο Μπόρις Τζόνσον θα κάνει εισηγητική δήλωση, θα ακολουθήσει 90λεπτη συζήτηση και στην συνέχεια η ψηφοφορία.

Την ώρα που οι βουλευτές θα συζητούν την σημαντικότερη γεωπολιτική κίνηση στην ιστορία της χώρας τους μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές θα πραγματοποιούν πορεία προς το Ουέστμίνστερ για να ζητήσουν νέο δημοψήφισμα για το Brexit.

Το προτεσταντικό Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας (DUP, 10 έδρες), και μέχρι σήμερα σύμμαχος των Τόρις, επιμένει ότι θα καταψηφίσει την συμφωνία του Μπόρις Τζόνσον και ότι θα προσπαθήσει να πείσει τους 28 σκληροπυρηνικούς υποστηρικτές του Brexit εντός του Συντηρητικού Κόμματος να κάνουν το ίδιο με το επιχείρημα της απειλής κατά της ακεραιότητας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Χωρίς τις ψήφους του DUP, ο Τζόνσον θα χρειασθεί τους βουλευτές του Εργατικού Κόμματος που υποστηρίζουν το Brexit.

«Η ψηφοφορία του Σαββάτου θα είναι αμφίρροπη, αλλά δεν πιστεύω ότι (η συμφωνία) δεν θα περάσει. Πιστεύω ότι θα ηττηθεί», δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος του Εργατικού Κόμματος Τζόν ΜανκΝτόνελ.

Λίγη ώρα αργότερα, ο βουλευτής του Εργατικού Κόμματος Τζον Μαν έλεγε ότι έχει την πρόθεση να ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας του Μπόρις Τζόνσον και θεωρεί ότι «περισσότεροι από 9» βουλευτές του Εργατικού Κόμματος θα κάνουν το ίδιο.

Σε περίπτωση ισοψηφίας, ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων, ο Τζον Μπέρκοου, θα έχει την αποφασιστική ψήφο. Σύμφωνα με τον άγραφο κανόνα, ο πρόεδρος θα επιδιώξει να διατηρήσει ανοικτό προς συζήτησιν το θέμα.