433
| In Time News / ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Θύμα ξυλοδαρμού ο αρχαιολόγος Μανώλης Ψαρρός – Καταδικάζει το υπ. Πολιτισμού

Protagon Team Protagon Team 10 Μαρτίου 2023, 18:32
|In Time News / ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Θύμα ξυλοδαρμού ο αρχαιολόγος Μανώλης Ψαρρός – Καταδικάζει το υπ. Πολιτισμού

Protagon Team Protagon Team 10 Μαρτίου 2023, 18:32

Θύμα άγριου ξυλοδαρμού έπεσε το βράδυ της Τρίτης ο υπάλληλος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων Μανώλης Ψαρρός, με αποτέλεσμα να νοσηλεύεται με βαριά τραύματα.

Το περιστατικό σημειώθηκε πολύ κοντά στο σπίτι του αρχαιολόγου, στην Αθήνα, κι ενώ ο ίδιος κατευθυνόταν προς αυτό, με τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) να κάνει λόγο για «μαφιόζικο χτύπημα» που πιθανότατα σχετίζεται με υποθέσεις που χειριζόταν ο κ. Ψαρρός στο πλαίσιο των καθηκόντων του.

Πιο συγκεκριμένα, το επιστημονικό σωματείο ανέφερε στην ανακοίνωσή του, η οποία αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Συλλόγου την Παρασκευή, τα εξής:

«Την Τρίτη (7/3) συνάδελφός μας αρχαιολόγος και μέλος του Συλλόγου έπεσε θύμα ξυλοδαρμού την ώρα της επιστροφής από τη εργασία του, με σκοπό την πρόκληση επικίνδυνης σωματικής βλάβης. Ο συνάδελφος νοσηλεύεται με βαριά τραύματα. Μέχρι στιγμής φαίνεται να έχει αποφύγει τον κίνδυνο για μακροχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία του.

Υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι το επαγγελματικό μαφιόζικο χτύπημα σχετίζεται άμεσα με υποθέσεις που χειρίζεται στο πλαίσιο των καθηκόντων του. Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων έχει ήδη επικοινωνήσει με τις αρμόδιες Αρχές, συνδέοντας τον ξυλοδαρμό με τις υποθέσεις αυτές και έχει καταθέσει στοιχεία».

Ο ΣΕΑ μίλησε επίσης για «συμφέροντα» που κερδοσκοπούν σε βάρος του πολιτιστικού και φυσικού περιβάλλοντος, και άλλους παράγοντες, οικονομικούς και πολιτικούς, οι οποίοι στοχοποιούν τα μέλη του:

«Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η εφαρμογή των διατάξεων του Αρχαιολογικού Νόμου και της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, που είναι το καθήκον όλων μας, πλήττει τα συμφέροντα όσων θέλουν να κερδοσκοπούν εις βάρος του πολιτιστικού και φυσικού περιβάλλοντος, οι οποίοι αντιδρούν με διάφορους τρόπους και πιέσεις.

Γνωρίζουμε ότι η Αρχαιολογική Υπηρεσία, οι επιστήμονες που την υπηρετούν και οι διατάξεις που “ενοχλούν” βρίσκονται διαχρονικά στο στόχαστρο οικονομικών και πολιτικών παραγόντων. Εχουμε υποστεί τις άμεσες ή έμμεσες πιέσεις και συγκαλυμμένες απειλές για να μην κάνουμε με ευσυνειδησία τη δουλειά μας».

Ο Σύλλογος επέρριψε ευθύνες για τα παραπάνω στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού, η οποία «πρώτη έχει στοχοποιήσει με τις δηλώσεις και τη στάση της τους επιστήμονες και τους άλλους υπαλλήλους της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας», όπως κατήγγειλε (περισσότερα εδώ).

Συμπαράσταση της Μενδώνη στον αρχαιολόγο

Την Παρασκευή η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη εξέφρασε τη θερμή συμπαράστασή της στον αρχαιολόγο Μανώλη Ψαρρό, τονίζοντας, παράλληλα, πως θα συνδράμει τις έρευνες των Αρχών προκειμένου οι δράστες να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ αναφέρει:

«Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού εκφράζει την θερμή της συμπαράσταση στον αρχαιολόγο Μανώλη Ψαρρό, ο οποίος έπεσε θύμα άνανδρης επίθεσης και δηλώνει ότι το Υπουργείο : α) δεν ανέχεται καμία παραβατική συμπεριφορά από όπου κι αν προέρχεται σε βάρος υπαλλήλων του κατά την άσκηση των υπηρεσιακών καθηκόντων τους και β) θα συνδράμει με κάθε πρόσφορο τρόπο, προκειμένου οι αρμόδιες Αρχές να διαλευκάνουν την συγκεκριμένη υπόθεση και να τιμωρηθούν οι ένοχοι».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...